دقیقترین و کم خطرترین راه تشخیص ویروس کرونا چیست؟
اولین اقدام برای مقابله با ویروس نوپدیدی که امروزه سراسر جهان را سفر میکند، تشخیص است و با توجه به دقت سی تی اسکن در این مسیر، نقش مهم جامعه رادیولوژیستها غیر قابل انکار است.
خبرگزاری مهر:مرتضی صانعی، مدیر گروه رادیولوژی دانشگاه و متخصص رادیولوژی، سی تی اسکن را اولین، دقیقترین و کم خطرترین راه تشخیص ویروس جدید دانست و گفت: بیماری کرونا را باید بشناسیم تا بتوانیم با آن مبارزه کنیم. این ویروس با سرعت شیوع بالا در مدت زمان کوتاه به پاندمی تبدیل شده و مقابله با آن نیازمند شناخت بیشتر نحوه رفتار آن است.
وی در ادامه صحبتهایش در خصوص فعالیتهای گروه رادیولوژی دانشگاههای علوم پزشکی کشور، با مرکزیت انجمن رادیولوژی و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با محوریت بیمارستانهای معین، اظهار کرد: به محض شیوع و تشخیص کرونا در اوایل اسفندماه اساتید این رشته، گروهی را تشکیل، مقالههای مرتبط را مطالعه و ارزش تشخیصی سی تی اسکن را مشخص کردیم. پس از ارزش گذاری ۹۵ درصدی این روش تصویربرداری، پروتکلهای کشوری تهیه، تدوین و اجرایی شد.
صانعی با اشاره به استفاده اساتید رادیولوژیست از فضای مجازی برای ارتباط با سایر متخصصین و تکنسینها تصریح کرد: شبانه روز کار کردیم و فیلمهای آموزشی تهیه کردیم تا در اختیار گروه رادیولوژیستها قرار گیرد. همچنین فیلمهایی هم به زبان اصلی تهیه شد و در اختیار سایر اساتید جهان قرار گرفت. پروتکلهایی نیز در جهت حفظ جان پرسنل و بیماران تدوین کردیم.
متخصص رادیولوژی از اجرایی شدن پروتکلها در سطوح کشوری و حتی جهانی خبر داد و افزود: دستورالعملی تعریف شد که با تابش کمتری از اشعه X (Low dose) تصاویر استاندارد به دست آید.
مدیر گروه رادیولوژی دانشگاه از انتشار ۳ مقاله توسط اساتید این گروه خبر داد و تصریح کرد: اطلاعات در کمیته علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در حال جمع آوری است و سعی در این است تمام مقالات به روز جهان را در اسرع وقت ترجمه و اطلاعات رسانی کنیم.
صانعی تمام دستاوردها و تلاشهای گروه رادیولوژی را مختص به یک دانشگاه و انجمن ندانست و گفت: تمامی اساتید و تکنسینها در این رشته، حتی در مراکز خصوصی، در تلاشند نیازهای مردم را با رعایت نکات بهداشتی و دستورالعملهای ابلاغی رفع کنند. از جمله گروهها پرخطر مادران باردار هستند که در این راستا نیز پروتکلی تدوین و در حال اجراست.
وی بر لزوم همکاری مردم در مقابله با این بیماری تاکید کرد و گفت: از مردم خواهش میکنیم از خانههایشان بیرون نیایند، چراکه حجم بالای بیماران کیفیت ارائه خدمت را کاهش میدهد. در این مدت مشاهدات نشان داده که در برخی از بیماران ترومایی نیز درگیری ویروسی دیده شده است، بنابراین صرف استفاده از ماسک و دستکش ممکن است شما را به طور کامل از ابتلاء به این بیماری در امان نگه ندارد.
صانعی با اشاره به اهمیت شناسایی ویروس در درمان آن، بیان کرد: در حال حاضر برخی افراد، چه متخصص و چه غیرمتخصص، مشاهدات خود در این زمینه را با انتشار مطالب مکتوب یا ویدویی به اشتراک میگذارد. برای دستیابی به اخبار و اطلاعات موثق فقط باید به موارد عنوان شده توسط ستاد مقابله با بیماری کرونا و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی توجه شود.
حمیدرضا حقیقت خواه عضو هیئت مدیره انجمن رادیولوژی و عضو هیئت علمی دانشگاه، با اشاره به علائم شایع ویروس کرونا از جمله تنگی نفس و سرفه، عنوان کرد: یکی از مؤثرترین راههای تشخیص این ویروس سی تی اسکن قفسه سینه است. در ابتدای شیوع این بیماری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و انجمن رادیولوژی با تهیه فایلهای آموزشی سعی در آشنا کردن همکاران با رفتارهای این ویروس داشت و البته انتشار این اطلاعات همچنان ادامه دارد.
متخصص رادیولوژی از اجرایی شدن دستورالعمل سی تی اسکن با دوز پایین و تأثیر و دقت آن خبر داد و افزود: این روش، روشی برای غربالگری و چکاپ نیست، بلکه فقط در مواقعی که علائم بالینی در فرد دیده شود و فرد مشکوک به ابتلاء باشد، اقدام به انجام سی تی صورت میگیرد.
وی همچنین در خصوص گامهای دیگر گروه رادیولوژی در راستای آموزش و محافظت بیشتر پرتو نگارها، تکنسینها و رزیدنتها این رشته، عنوان کرد: دستورالعملهای مرتبط با نحوه محافظت و استفاده از وسایل حفاظتی در بخشها و نحوه تصویربرداری از بیماران مشکوک تهیه و به سراسر کشور ابلاغ شد که در حال اجراست.
حقیقت خواه ضمن تشکر از همکاران خود، همراهی آنها در این مسیر را جانفشانی دانست و گفت: تصویربرداری از حجم بالای بیماران، انجام سونوگرافی در بالین بیماران بدحال و ارائه خدمت در مراکز خصوصی علی رغم کمبودها و محدودیتها نشان از ایثارگری رادیولوژیستهای کشور دارد.
دیدگاه تان را بنویسید