هاشمی رفت، نمکی آمد

کد خبر: 909728

پس از کش و قوس‌های فراوان بالاخره امروز رئیس جمهوری با استعفای سید حسن هاشمی موافقت کرد و سعید نمکی را به عنوان سرپرست وزارت بهداشت منصوب کرد.

هاشمی رفت، نمکی آمد

خبرگزاری ایرنا: ماجرای استعفای سید حسن هاشمی طی یک هفته اخیر به سوژه اصلی رسانه‌ها تبدیل شده بود. موضوعی داغ که از یک طرف سازمان برنامه و بودجه را متأثر کرده بود و از طرف دیگر موضوع استعفای هاشمی را در هاله‌ای از ابهام نگه داشته بود.

سید حسن هاشمی طی پنج سال وزارت خود از ابتدای دولت یازدهم با اجرای طرح تحول سلامت، برای حل مشکلات بهداشتی و درمانی کشور راهی را شروع کرد که البته هموار نبود و انتقاداتی نیز همراه شد. هر چند اکثر نمایندگان مجلس از ابتدای شروع این طرح و تا پایان کار دکتر هاشمی، در وزارت بهداشت از این طرح حمایت کردند و البته دکتر هاشمی و همکاران او نیز همواره به حمایت مجلس از این طرح حمایت کردند، اما اجرا و ادامه این طرح بی حاشیه نبود، از بدهی و تعویق پرداختی‌های وزارت بهداشت به پرسنل وزارت بهداشت تا بیان این شائبه که طرح تحول سلامت به نفع پزشکان است. سید حسن هاشمی همواره شائبه اینکه طرح تحول سلامت، بودجه‌ها را به سمت پزشکان هدایت کرده است، رد کرده است و در مورد تعویق پرداخت‌ها نیز انتقاد او به سمت سازمان مدیریت، تامین نشدن بودجه و پرداخت‌های دیرهنگام بود تا جایی که در آخرین روز‌های مسئولیتش از بودجه در نظر گرفته شده برای وزارت بهداشت و سازمان بیمه سلامت در سال ۹۸ گلایه کرد. سازمان بیمه سلامت سال گذشته با مصوبه مجلس شورای اسلامی از وزارت رفاه تحت تصدی علی ربیعی به وزارت بهداشت منتقل شد و بدهی‌های فراوان خود را نیز به وزارت بهداشت آورد. بدهی‌هایی که ناشی از بیمه شدن حدود ۱۰ میلیون نفر بیمه شده بود. اعتبار ۱۰ درصد صرفه جویی هدفمندی یارانه‌ها نیز یکی از موارد مناقشه بود که به نظر وزارت بهداشت به صورت کامل به این وزارتخانه تخصیص نیافته است. سعید نمکی، معاون اجتماعی سازمان برنامه و بودجه که امروز با حکم رئیس جمهوری به سرپرستی وزارت بهداشت رسید، در گفتگو با خبرنگار سلامت ایرنا گفت: با توجه به محدودیت‌های بودجه طی سال‌های قبل به طور متوسط ماهانه هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان روی اعتبارات یارانه می‌گذاشتیم و به مردم پرداخت می‌کردیم و چیزی نمی‌ماند که به وزارت بهداشت بدهیم. از طرفی طرح تحول سلامت به ۱۰ درصد صرفه جویی هدفمندی یارانه‌ها گره خورده بود و اگر می‌خواستیم این کار را اجرا کنیم، باید طرح تحول سلامت را تعطیل می‌کردیم. در عین حال این طرح یکی از اصلی‌ترین و مورد توجه‌ترین طرح‌های موفق دولت بود و توانست میزان پرداختی از جیب مردم در حوزه سلامت را کم کند و به هیچ وجه قصد نداشتیم این طرح دچار مشکل شود. به هر حال نمکی امروز بر مسند وزارتخانه‌ای نشست که مهمترین طرح اجتماعی دولت یازدهم و دوازدهم را اجرا کرده و حالا نیازمند اصلاحاتی در شیوه اجراست. اصلاحاتی که اجرای آن چندان ساده نخواهد بود. اما سید حسن هاشمی، وزیر بهداشت دولت تدبیر و امید تا در پنج سال گذشته، چه کارنامه‌ای بر جا گذاشته است.

* کارنامه دکتر هاشمی مهمترین اقدام سید حسن هاشمی در وزارت بهداشت اجرای طرح تحول سلامت است، طرحی که از اردیبهشت سال ۱۳۹۳ شروع شد و در نهایت در چهار فاز تحول در درمان، تحول در حوزه بهداشت، افزایش تعرفه‌های پزشکی و تحول در آموزش پزشکی به انجام رسید. شهریور امسال بود که معاون درمان وزارت بهداشت از نوسازی کامل ۴۵ هزار تخت بیمارستانی در دولت تدبیر و امید خبر داد. ‏قاسم جان بابایی درباره بازسازی و نوسازی فضا‌های بیمارستانی بعد از اجرای طرح تحول سلامت گفته بود: در راستای توسعه ‏زیرساخت‌های حوزه درمان تاکنون ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار مترمربع فضای بستری بازسازی، استانداردسازی و بهینه سازی شده ‏است. توسعه زیرساخت‌های درمان و تجهیز آن‌ها با جدیدترین تجهیزات پزشکی و با هدف افزایش دسترسی مردم به خدمات سلامت و ‏ارائه خدمات با کیفیت بوده است که از سال ۹۳ تاکنون اقدامات شایان توجهی در این زمینه انجام شده و با جدیت ادامه دارد. ‏ او گفته بود: پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت از سال ۱۳۹۳ تاکنون ۲۷ هزار تخت به امکانات ‏موجود بیمارستان‌های کشور افزوده شده است. همچنین ۳۴ پایگاه اورژانس هوایی نیز در این مدت در کشور ایجاد و راه اندازی شد که ‏مجهز به امکانات و تجهیزات لازم از جمله بالگرد و آمبولانس هوایی هستند. ‏ سید حسن هاشمی نیز آذر امسال در همین رابطه گفته بود: افزایش ۲۵ درصدی تخت‌های بیمارستانی کشور نسبت به میانگین ‏سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی یکی از دستاورد‌های اجرای طرح تحول نظام سلامت در کشور به شمار می‌رود. ‏

‏* زایمان طبیعی رایگان شد رایگان شدن زایمان طبیعی در بیمارستان‌های دولتی نیز از دستاورد‌های طرح تحول سلامت است، جان بابایی هفته دولت امسال به توجه ویژه وزارت بهداشت به موضوع زایمان نیز اشاره کرده و گفته بود: در راستای سیاست‌های ‏جمعیتی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری، اقداماتی برای ترویج زایمان طبیعی صورت گرفت که در این راستا خوشایندسازی ‏زایمان طبیعی از طریق استانداردسازی فضا‌های فیزیکی بخش‌های زایمان و برقراری امکان حضور همراه در زایمان و فرهنگ ‏سازی در خصوص زایمان طبیعی، برنامه ریزی برای ساخت ۱۸۰۰ واحد اختصاصی زایمان (‏LDR‏) در ۳۶۶ بیمارستان انجام شد و ‏تاکنون ۱۶۰۰ واحد تک نفره زایمان به بهره برداری رسیده است. تمام امکانات لازم برای زایمان مادر باردار و امکان حضور همراه ‏‏ (مادر، همسر یا همراه دیگر) برای ایجاد شرایط مساعد زایمان در این اتاق‌ها فراهم است. ‏ بیمه شدن ۱۰ میلیون نفر جدید به صورت رایگان در سازمان بیمه سلامت، کاهش فرانشیر پرداختی مردم در بیمارستان‌های دولتی به زیر ۱۰ درصد، کاهش دریافت زیرمیزی پزشکان، افزایش ماندگاری پزشکان در مناطق محروم، کاهش میزان هزینه‌های کمرشکن سلامت و کاهش پرداخت از جیب مردم به زیر ۴۰ درصد، ایجاد ۲۵۰ کلینیک ویژه خدمات تخصصی پزشکی با تعرفه دولتی، ویزیت دندانپزشکی و فلورایدتراپی برای ۷ میلیون دانش آموز، ایجاد دو هزار خانه بهداشت جدید، اضافه کردن واکسن پنتاولان به نظام واکسیناسیون اجباری نوزادان، افزایش اقلام دارویی در خانه‌های بهداشت و بین المللی سازی و ماموریت گرا شدن دانشگاه‌های علوم پزشکی و کیفی سازی و اصلاح آموزش پزشکی از جمله دستاورد‌های این طرح است که از سوی مسئولان وزارت بهداشت اعلام شده است. افزایش حدود ۱۲۰ درصدی تعرفه‌های پزشکی در فاز سوم طرح تحول سلامت و کمبود بودجه برای ادامه این طرح به خصوص افزایش تاخیر در پرداخت مطالبات پزشکان، پرستاران، شرکت‌های داروی و بدهی بیمارستان‌ها به شرکت‌های خدماتی نیز به نوعی با اجرای این طرح مرتبط شده است، همزمان اجرای برنامه پزشک خانواده، نظام ارجاع، پرونده الکترونیک سلامت ایرانیان و اجرای راهنما‌های بالینی نیز روی میز وزارت بهداشت است، حالا باید دید در آینده طرح تحول سلامت که به عنوان مهمترین طرح اجتماعی دولت تدبیر و امید مطرح است، چگونه ادامه می‌یابد و وزیر جدید بهداشت و درمان دولت تدبیر و امید چه برنامه‌ای را دنبال می‌کند؟

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت