میزان شیوع HIV و هپاتیت B و C در پلاسمای ایرانی
مدیر عامل سازمان انتقال خون، گفت: نتایج تست کشورهای پالایشگر اروپایی در مورد پلاسمای ایران نشان میدهد که میزان شیوع HIV، هپاتیت B. و C. در ایران هم سطح اروپا و پایینتر از آمریکاست.
خبرگزاری مهر: علی اکبر پور فتح اله، ضمن ارائه گزارشی از دستاوردها و برنامههای سازمان انتقال خون در خصوص پایش و رساندن خونهای اهدایی به خطر ریسک صفر افزود: خون اهدایی مردم کشورمان در اثر برنامههای سازمان انتقال خون به بالاترین حد سلامتی رسیده است، اما هنوز ما به سمت زیرو ریسک (خطر صفر) حرکت میکنیم.
وی در ارائه سیاستها و برنامههای سازمان در خصوص کنترل عفونت منتقله از خون و تامین خون، گفت: امروزه با ویروسهایی مواجه هستیم که به عنوان پدیدههای نوظهور جامعه انسانی را به چالش میکشند و پیش بینی میشود سرانجام دنیا را ویروسها و بیماریهای ناشی از آن تعیین میکند.
پورفتح اله با اشاره به سدهای دفاعی ما در مقابل این ویروس ها، افزود: آزمایشهای قوی برای شناسایی ویروسها در ایران و دنیا به وجود آمده است و اکنون خطر ابتلا به ویروسهای اچ آی وی و هپاتیت B. و C. از طریق انتقال خون در حد صفر است.
وی با اشاره به توسعه تکنیکهای آزمایشگاهی در ایران، گفت: تمام تستهای ما اکنون با سیستم کمی لومینسانس وبه طورمتمرکز انجام میشود که سبب کاهش انتقال آلودگی است.
پورفتح اله تاکید کرد: با این وجود همیشه تست با میزانی ازریسک همراه است، حساسیت تستها و قرار گرفتن اهدا کننده در دوره پنجره از آن جمله است و ایجاد سد اولیه پیش از اهدای خون مهمترین راه پیشگیر است.
وی افزود: با سرمایه گذاری روی اهدا کنندگان، آگاه سازی و گزینش اهدا کنندگان از میان جمعیتهای فرهیخته، سالم و بدون چشمداشت میتوان بهترین سرمایه سلامت خون را فراهم کرد.
مدیر عامل سازمان انتقال خون، افزایش اهدای مستمر، کاهش اهدا اولی ها، سیستم مراقبت از خون کنترل دقیق موارد مثبت در آزمایشگاه، غربالگری قبل از اهدای خون و واکسیناسیون علیه هپاتیت را از برنامههای سازمان انتقال خون برای رسیدن به ریسک صفر انتقال خون دانست.
وی تاکید کرد: با اجرای این چهار برنامه امروز به نتایج درخشانی در سلامت خون اهدایی رسیده ایم.
پورفتح اله، محدود کردن اهدا کننده خون به جمعیت اهدا کننده مستمر، اگاه، آموزش دیده وسرمایه گذاری روی سالمترین و فرهیختهترین افراد و خانوادههای آنها را در این خصوص موثر دانست و افزود: ساماندهی واحدهای سیار با شناسایی جمعیتهای سالم و آگاه و مراجعه مستمر به این مراکز، کارت اهدای خون و کنترل مرتب اهدا کنند گان متستمر و فرهنگ سازی در میان اقشار به صورت هدفمند در برنامههای این سازمان قرار دارد.
وی با اشاره به جمعیت دو میلیون ۱۰۰ هزارنفری اهدا کنندگان و آمار ۲۷ اهدای خون درهزارنفر جمعیت گفت: این میزان نیاز ما به خون را رفع میکند و اکنون روی سلامت و کیفیت خون و اهدا کننده متمرکز شده ایم.
پورفتح اله ضمن تاکید بر اجرای طرح مدیریت خون بیمار و انتقال خون محافظه کارانه گفت: با اجرای این طرحها میزان اهدا میتواند کاهش یابد. اکنون شاخص اهدای مستمر به ۵۸ درصد رسیده است و آمار اهدا کنندگان بار اول به کمتر از ۱۳ درصد رسیده است.
وی با اشاره به این موضوع که در سال ۲۰۱۵ میزان ۲۵ درصد رخداد HIV، هپاتیت B. و C. در میان جامعه بار اولیها بوده است و این گروه مسئول ۸۰ درصد رخداد مثبت HIV، هپاتیت B. و C. بوده اند، گفت: اگر سرمایه گذاری شود تا اهدا کنندگان تهییجی را از چرخه حذف کنیم به خطر صفر اهدا نزدیک میشویم.
پورفتح اله افزود: هم اکنون در ۲۱ استان کشور، در نقاط انتخابی شیوع HIV، هپاتیت B. و C. برنامه غربالگری را انجام میدهیم و روند کاهشی هپاتیت B. و C. تاثیر این برنامه است.
مدیرعامل سازمان انتقال خون، سرمایه گذاری روی جمعیت اهدا کنندگان و خانواده آنها را به دلیل زمینه ژنتیکی و خانوادگی موثرتر خواند و افزود: برای آگاهی آنان برنامههای ویژهای ترتیب داده ایم.
وی، پایش خطر ریسک و موارد مثبت در آزمایشگاههای سازمان، افزایش حفظ محرمانگی، توجه به پزشکان اهدا وتغییر مکانهای مشاوره با سبب دستاوردهای بزرگی در همین راستا دانست و افزود: پس از اجرای این برنامه به طور معنا داری گزارش موارد مثبت HIV، هپاتیت B. و C. به سمت صفر حرکت میکند.
پورفتح اله، گسترش این برنامه و رسیدن به ریسک صفر را در کشور از دیگر اهداف سازمان خواند و گفت: واکسینه کردن اهدا کنندگان علیه هپاتیت بی نیز میتواند علیه این بیماری مارا مصون کند به خطر صفر هپاتیت بی برساندکه از مهر ماه امسال در کشور آغاز شده است.
وی، راز موفقیتهای سازمان را در ارتباط با دنیا، حرکت بر مدار علم، و انتقال دانش دانست و افزود: با انتقال دانش پالایش قراردادی پلاسما از تونس به ایران اکنون توانسته ایم ۱۷ میلیون دلار کاهش ارزبری داروهای مشتق از پلاسما را تجربه کنیم ودر این زمینه سرآمد کشورهای منطقه و دومین کشور موفق دنیا باشیم که سازمان جهانی بهداشت الگوی ما را برای کشورهای در حال توسعه پیشنهاد کرده است.
پورفتح اله با اشاره به برآورد سازمان جهانی بهداشت از هدر رفت پلاسما در کشورهای در حال توسعه گفت: سالانه ۹میلیون و ۵۰۰ هزار پلاسما از کشورهای در حال توسعه دور ریخته میشود.
وی تاکید کرد: نتایج تست کشورهای پالایشگر اروپایی در مورد پلاسمای ایران نشان میدهد که میزان شیوع HIV، هپاتیت B. و C. در ایران هم سطح اروپا است و رقم شیوع این ویروسها در ایران پایینتر از آمریکا است، زیرا هنوز در آنجا اهد اکننده پولی وجود دارد که ریسک آلودگی را افزایش میدهد.
دیدگاه تان را بنویسید