حذف تدریجی ۱۱ میلیون بیمه شده سلامت!؟
بیمه همگانی سلامت از مهمترین وعدههای دولت روحانی است و بارها رئیس جمهور و وزیر بهداشت از بیمه شدن ۱۱ میلیون نفر به عنوان مهمترین دستاورد دولت یازدهم یاد کردند، اما در ماههای اخیر همین مسئولان در حال عقبنشینی از افتخارات گذشته و حذف تدریجی بیمهشدگان هستند.
خبرگزاری فارس:«با افتخار میگوییم که همه ایرانیان تحت پوشش بیمه قرار گرفتهاند؛ اینها صحبتهای حسن روحانی در جشن بیمه سلامت است، در این مراسم رئیس جمهور با اعلام خبر بیمه شدن ۹ میلیون نفر خبر از بیمه همه ایرانیان در طرح تحول سلامت داد و آن را یکی از دستاوردهای مهم دولت یازدهم معرفی کرد.
۱۱ میلیون نفر را بیمه کردیم!
روحانی در جشن بیمه سلامت که در سال ۹۳ در سالن اجلاس سران برگزار شد درباره بیمه شدن همه ایرانیان گفت: امروز به نقطهای رسیدیم که به جرأت میتوانیم بگوییم، تمام ایرانیان صاحب دفترچه بیمه همگانی شدهاند!
پس از اعلام این اعداد و ارقام از سوی رئیس جمهور، وزیر بهداشت نیز که خود را متولی اصلی تحول در نظام سلامت کشور میداند در اظهاراتی بیمه سلامت را یکی از دستآوردهای طرح تحول سلامت دانست و گفت: تاکنون ۱۱ میلیون نفر از اقشار محروم کشور بیمه شده اند.
وزیر بهداشت با یادآوری اینکه تنها در مراکز درمانی کشور، حاشیه شهرها و بهویژه مناطق محروم، میتوان عمق این تحول شگرف را دید و درک کرد، ادامه داد: بیمه همگانی که از آرزوهای دیرین مردم و مسئولان کشور بود؛ با اجرای این طرح تحقق یافت و طی دو سال گذشته بیش از ۱۱ میلیون نفر بیمه شدند.
اصرار وزیر بهداشت بر بیمه شدن ۱۱ میلیون حاشیه نشین در طرح تحول سلامت
این صحبتها در حالی است که بسیاری از کارشناسان و خبرنگاران نسبت به وضعیت بیمه شدگان و عدم مدیریت منابع دولت در این طرح بارها هشدار داده بودند، اما هربار وزارت بهداشت به منتقدان برچسب سیاسیکاری و غیرکارشناسی میزد و بر اشتباه خود اصرار میورزید. حریرچی قائممقام وزیر بهداشت همچنان معتقد است که بیش از ۸۵ درصد بیمهشدگان کمتر از ۱ میلیون درآمد دارند.
فیلم زیر یکی از صدها سندی است که خبرنگاران این حوزه به مسئولان وزارت بهداشت نسبت به مشکلات بیمه سلامت و کذب بودن آمار بیمه شدن ۱۱ میلیون حاشیه نشین تذکر داده و انحراف منابع را گوشزد کرده بودند.
«سال ۹۵ برنامه غیر محرمانه» / گلایهگذاریهای قاضیزاده از بیمهها
چند ماهی از این افتخارات و نمایشها نگذشته بود که خبر نبود بودجه و مشکلات طرح تحول سلامت و بیمه به تیتر یک رسانهها تبدیل شد. قاضیزاده هاشمی همیشه یک طرف این دعوا بود و بیمهها را مقصر اصلی مشکلات طرح تحول سلامت میدانست.
وزیر بهداشت تمام که تمام خرابیها را ناشی از سو مدیریت در نظام بیمهای میدانست اظهار داشت: در کجای دنیا تولیت و مسئولیت سلامت تکه پاره است؟ تا دیروز میگفتند قانون نداریم، حالا که قانون داریم چرا آن را اجرا نمیکنند؟ وقتی بیمهها با وزارت بهداشت هماهنگ باشند بسیاری از این مشکلات وجود نخواهد داشت.
وزارت بهداشت به آرزویش رسید
بهمن ۹۵ بود که پیگیریهای وزیر بهداشت جواب داد و نمایندگان مجلس شورای اسلامی با انتقال سازمان بیمه سلامت به وزارت بهداشت موافقت کردند.
بهموجب مصوبه مجلس، سازمان بیمه سلامت از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی منتزع و با حفظ شخصیت حقوقی و استقلال مالی بر اساس اساسنامهای که به تصویب هیأت وزیران میرسد وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اداره میشود. اساسنامه این سازمان مطابق قانون به پیشنهاد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به تصویب هیأت وزیران میرسد.
اما دیری نگذشت که طرح بیمه همگانی سلامت هم با مشکلات مالی شدید روبه رو شد؛ بدهی سازمانهای بیمهگر دولتی به بیش از ۱۱ هزارمیلیارد تومان رسید و عدم مدیریت و هزینههای کمرشکن طرح تحول سلامت به سرعت تاثیر خود را نشان داد.
تا آنجا که احمد میدری که در برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت: بدهی سازمانهای بیمهگر پایه تا امروز به مراکز درمانی و داروخانهها بهبیش از ۱۱ هزار میلیارد تومان رسیده است و این میزان بدهی کاسه صبر کادر درمان و روسای بیمارستانها را سرریز کرده و بیمارستانها درحال حاضر با بحران مواجه شدهاند.
وزارت بهداشت بیمه ۵ میلیون نفر را قطع کرد
اما پس از جشن بیمه ۱۱ میلیون نفری و انتقال بیمه سلامت به وزارت بهداشت وضعیت بیمه سلامت تغییر کرد. مسئولان که تا دیروز معتقد بودند که ۱۱ میلیون نفر حاشیه نشین را بیمه کردهاند، حرف خود را پس گرفتند و بهصورت کاملا نامحسوس شروع به حذف بیمهشدگان کردند. این داستان هم به گردن پر درآمدها افتاد وکسانی که تا دیروز کم درآمد تلقی میشدند، پس از کمبود بودجه یک شبه پر درآمد شدند و دولت شروع به حذف بیمه آنها کرد.
رسول خضری عضو کمیسیون بهداشت مجلس درباره وضعیت بیمهشدگان سلامت در کشور گفت: بعد از اجرای طرح تحول سلامت چهار میلیون و هفتصد هزار نفر که همپوشانی بیمه داشتهاند به این معنا که از دو دفترچه درمانی به طور همزمان استفاده میکردند از لیست بیمه سلامت حذف شدهاند.
وی یادآورشد: هماکنون سامانهای را در سازمانهای بیمهگر کشور به صورت مشترک راهاندازی کردهاند که تنها با وارد کردن کدملی فرد در آن، اگر تحت پوشش بیمه قرار داشته باشد، سازمان بیمه دوم نمیتواند وی را تحت پوشش قرار دهد، بنابراین از طریق این سامانه افرادی که به طور همزمان از دو دفترچه بیمه درمانی استفاده کنند، شناسایی و حذف خواهند شد.
این نماینده مردم در مجلس دهم، در بیان معایب استفاده از دو بیمه همزمان تصریح کرد: بیتردید استفاده همزمان از دو بیمه یک هزینه مضاعفی را بر بیتالمال و سازمانهای بیمهگر تحمیل میکند، آن هم در شرایطی که بیمهها از وضعیت مالی مناسبی برخوردار نیستند و بدهیهای معوقه سنگینی دارند و چنانچه هزینه دیگری نیز بر آنها اضافه شود، قطعا زمین گیر خواهند شد.
خطر فروپاشی نظام سلامت
اما همین بیتوجهی به نبود منابع و هزینهکرد آن باعث مشکلات عدیدهای در نظام سلامت شد. از بحران ورشکستگی در صنعت داروسازی گرفته تا انباشت بدهی پزشکان و پرستاران.
بهگونهای که بسیاری از داروسازان اعلام کردند توان ادامه همکاری با بیمارستانهای دولتی را ندارند خطر کمبود دارو در این بخش احساس میشود. همچنین انجمن داروسازان نیز بارها نسبت به تجمع و قطع همکاری با دولت هشدار داد.
از طرفی پرستاران و پزشکان نیز که پرداختیهای آنها مدتهاست با تاخیر رو به رو است نسبت به این وضعیت گلهمند هستند.
همه اینها حاصل لجاجتهای مسئولان و توجه نکردن به نکاتی است که کارشناسان این حوزه در روزهای آغاز طرح تحول سلامت آن را گوش زد میکردند. حالا بعد از گذشت ۴ سال از شروع طرح تحول سلامت، وزارت بهداشت در حال عقب نشینی از دستاوردهای کاذب این طرح است، افتخاراتی که در زمان انتخابات ریاست جمهوری، برگ برنده دولت به حساب میآمد و در همه مناظرات و مصاحبهها آن را به عنوان لوح زرین دولت یازدهم معرفی میکردند.
حال باید دید کشتی نظام سلامت که از روز اول بی توجه به انتقاد بسیاری از کارشناسان و نمایندگان مجلس پیش رفت در این گرداب ایجاد شده مالی و عدم مدیریت صحیح به چه روزی درخواهد آمد.
دیدگاه تان را بنویسید