سرویس اجتماعی فردا؛ خبرگزاری فارس نوشت: الیاس نادران عضو هیأت مدیره سازمان مردمنهاد دیدهبان شفافیت در نشست خبری که با موضوع «بررسی سوءجریانات در نظام دارویی کشور» برگزار شد، اظهار کرد: حدود یک سال و نیم پیش گزارشهایی مبنی بر نارسایی و نابسامانی در حوزه دارویی کشور به این سازمان ارسال شد، درصورتیکه انتظار میرفت پس از رفع تحریمها اوضاع بهبود پیدا کند و شاهد این نابسامانیها نباشیم، اما گزارشهای رسیده خلاف این موضوع را نشان میداد.
مشروح گزارش نقش وزارت بهداشت در فساد دارویی را اینجا بخوانید
وی افزود: چندین هزار صفحه گزارش از مردم جامعه، تولیدکنندگان و افراد ذینفع به ما رسید که توسط کارشناسان این مسائل مورد بررسی قرار گرفت که راستیآزمایی از این مستندات تا اواسط سال 95 طول کشید و درنهایت گزارشی در آبان ماه سال گذشته آماده شد و طبق مراودات صورتگرفته به تمام نهادها اعلام شد تا دفاعیات خود را در مقابل گزارشات دیدهبان ارائه کنند. این نماینده سابق مجلس شورای اسلامی گفت: در خصوص این گزارشات جلسهای سه ساعته با مسئولان سازمان غذا و دارو برگزار شد که آقای دیناروند رئیس سازمان غذا و دارو تلاش کرد برخی موضوعات را توجیه کند، اما در گزارشهای ما به غیر از یک مورد تغییری ایجاد نشد. وی افزود: گزارش نهایی در این سازمان در اسفندماه سال 95 برای انتشار آماده شد اما به دلیل نزدیک بودن به ایام انتخابات تصمیم گرفتیم این گزارشات بعد از انتخابات ریاست جمهوری در دسترس عموم قرار گیرد. نادران تصریح کرد: بعد از مطلع شدن وزیر بهداشت قرار شد یک نشست برگزار شود و اگر نقطهنظراتی بود در آن جلسه اعلام شود که بنابر این تصمیم دو جلسه فشرده برگزار شد که در یک جلسه حدود 4 ساعت و نیم تمام مسائل مطرح شد.
افشاگری وزیر بهداشت از مافیای دارو و اپیدمی آنفولانزا را اینجا بخوانید
عضو هیأت مدیره سازمان مردمنهاد دیدهبان شفافیت ادامه داد: پس از برگزاری این جلسه دو جلسه دیگر نیز برگزار گردید و از مجموع مستندات ارائهشده فقط یک مورد از گزارشهای دیدهبان شفافیت اصلاح شد و در بقیه موارد مستندات ارائهشده متقن شد و ما از بابت اینکه میتوانیم در شفافسازی مسائل به مردم جامعه کمک کنیم، خوشحالیم اما از وجود چنین نواقصی در نظام دارویی کشور متأسفیم. وی تصریح کرد: از چند روز قبل که خبر این نشست اعلام شد تعدادی از مسئولان در وزارتخانه و مجموعههای غذا و دارو صحبتهایی را مطرح کردند که در شأن مسئولان نظام جمهوری اسلامی نبود و انتظار میرفت با سعه صدر به مطالب اظهارشده تمکین میکردند. این نماینده سابق مجلس شورای اسلامی گفت: بر اساس سابقه سازمان مردمنهاد دیدهبان شفافیت بسیاری از دوستان اذعان دارند که دیدهبان شفافیت با رعایت اصول اخلاقی سعی در اصلاح کردن امور دارد. نادران ادامه داد: از همین جا اعلام میکنم این تهدیدات بیفایده است و ما از شفافسازی هیچ واهمهای نداریم. برخی اعلام میکنند که این قضایا را به قوه قضائیه ارجاع میدهیم، ما میگوییم این مسیر را نیز تجربه کردهایم و برای سلامت
مردم اگر قرار باشد حاضریم بیشتر از این هزینه بدهیم. عضو هیأت مدیره سازمان مردمنهاد دیدهبان شفافیت گفت: چند عارضه اساسی در نظام دارویی ما وجود دارد که مسئله اصلی به تعارض و تضاد منافع بین تصمیمگیران سازمان غذا و دارو و فعالان این حوزه برمیگردد. وی افزود: جایی که مجری، داور و ناظر باید یک عملکرد بیطرفانه داشته باشد، خودش در یک طرف میدان قرار میگیرد که این باعث مخدوش شدن روند مدیریت میشود. عضویت رئیس سازمان غذا و دارو در هیأت مدیره یکی از شرکتهای داروسازی نادران تصریح کرد: در تاریخ 92/04/12 آقای دیناروند باید از عضویت در هیأت مدیره یکی از شرکتهای داروسازی کنار میرفتند که ایشان مجدداً به این سمت انتخاب شدند و آن را انکار کردند و زمانی که سندها را به ایشان نشان دادیم، وی زیربار نرفت و اعلام کرد اگر این سندها معتبر باشد من از سمتم استعفا میدهم. این نماینده سابق مجلس افزود: به جز ایشان مدیران دیگری نیز از سازمان غذا و دارو در تصمیمگیریها اثرگذار میشوند که این موضوع در مواقعی باعث تبعیض و حمایت از شرکتهای خاص تلقی میشود. ازجمله عوارض دخالت این افراد در تصمیمگیریها را میتوان به ایجاد تبعیض،
فرار مالیاتی و پرداخت شدن حداقلی حقوق دولت اعلام کرد. تصمیمگیری افراد ذینفع در قیمت گذاری دارو وی افزود: بخش دیگری از مشکلات مربوط به قیمتگذاری داروهاست، بهطوریکه افراد ذینفع تصمیم میگیرند که تعرفهگذاری در برخی از شرکتهای خاص بیشتر از سایر شرکتها باشد که این موضوع باعث بهم خوردن توازن بازار دارویی میشود. نادران ادامه داد: رفتوآمد بین بخش خصوصی و دولتی و مجموع فعالیتهای خاص باعث میشود تصمیمگیری به نفع برخی از شرکتهای خاص مدنظر قرار گیرد. عضو هیأت مدیره سازمان مردمنهاد دیدهبان شفافیت با اشاره به موضوع آسیب دیدن تولید داخل با استفاده از واردات، گفت: شرکتی که برای واردات شکل گرفته با تغییر برند به عنوان یک شرکت تولیدی فعالیت میکند. در این خصوص کمیسیون بهداشت و درمان مجلس یک ناظر را برای بررسی فرستاد و پس از جمعبندی و ارائه مستندات، گزارشات به این کمیسیون ارسال شد.
ماجرای مافیای دارو در ایران را اینجا بخوانید
ایجاد بازار سیاه و افزایش قیمت داروهای وارداتی وی خاطرنشان کرد: توجه به برخی برندها و شرکتهای خاص باعث ایجاد تفاوت قیمتها در بازار و بازار سیاه شده است و همچنین افزایش قیمت داروهای وارداتی قاچاقچیان را ترغیب کرد که از کشورهای دیگر کالا وارد کنند؛ برای مثال یک نوع آمپول برای افراد مبتلا به بیماریهای چشمی از کشور ترکیه وارد ایران شد که همین دارو باعث نابینایی 52 نفر از مردم جامعه گردید و متأسفانه تابهامروز هیچ کس علیه این افراد اقدامی انجام نداده و از سازمان غذا و دارو نیز هیچ شکایتی صورت نگرفته است. نادران ادامه داد: تلاش سازمان دیدهبان شفافیت بر این موضوع است تا مسائلی را که باعث اختلال در بازار دارویی شده است به مسئولان گوشزد کند، اما عدهای تلقی میکنند که این سازمان به دنبال تغییر مدیران و مسئولان سازمان غذا و دارو است. با تغییر افراد و سامان نیافتن مدیران و بدون اینکه دولت لایحه تضاد منافع و شفافسازی را در دستور کار قرار دهد، هیچ کمکی به بهبود اوضاع نخواهد شد. عضو هیأت مدیره سازمان مردمنهاد دیدهبان شفافیت گفت: ما انتظار داریم سلامت مالی در نظام دارویی کشور به وجود بیاید و مردم از این
موضوع مطمئن باشند که آنچه را تهیه میکنند، با اطمینان و با کمترین قیمت به دستشان میرسد.
نادران در رابطه با طرح تحول سلامت تشریح کرد: هدف از طرح تحول نظام سلامت حمایت از بیماران خاص بود که بنا بر آن 91 درصد از قیمت دارو را بیمه دولتی پرداخت خواهد کرد اما قیمت خود دارو در کشورهای همسایه بسیار پایینتر است. در حالی که در کشور ما این قیمت سه برابر شده است و این یعنی استفاده از بیتالمال و یارانه به سود شرکتهای وارداتی. شرکتهای وارد کننده این داروها در زمره شرکتهای خاص و ویژه قرار دارند که منافع مسئولین بخشی از سرمایه آنها است. کمیسیون بهداشت باید از سازمان غذا و دارو بخواهد که پاسخگو باشد.
وی بیان کرد: برای تولید یک داروی برند دو میلیارد دلار سرمایه لازم است. ما در ایران به هیچ عنوان این نوع نوآوری در داروهای شیمیایی و بیوشیمیایی را نداشتیم. تولید یک داروی اورجینال در بیشتر کشورهای دنیا تا 100 سال آینده هم امکانپذیر است و تنها 13 شرکت در جهان توانایی تولید دارند. سازمان غذا و دارو تولید 15 دارو را به یک شرکت دارویی داده است که از قضا دختر آقای دیناورند عضو هیئت مدیره این شرکت است. این بحث اصلی ما با آقای دیناروند و عبداللهی است که اگر قصد فعالیت اقتصادی و واردات دارند باید از مقام و شخصیت حکومتی خود کنارهگیری کنند و در امور شرکتها ذینفع نباشند. بررسیهای ما نشان میدهد همین تبعیض آمیز رفتار کردن به نفع شرکتهای خاص مشکل ایجاد کرده است.
دیدگاه تان را بنویسید