برنامه ششم توسعه به نفع پزشکان صاحب نفوذ

کد خبر: 605468

وزير بهداشت قانون را زير پا گذاشت / يكي از بهانه‌هاي اجراي طرح تحول سلامت تمام وقت كردن پزشكان و ايجاد رغبت به ماندگاري آنها در بخش دولتي اعلام شد، اما...

روزنامه جوان: يكي از بهانه‌هاي اجراي طرح تحول سلامت تمام وقت كردن پزشكان و ايجاد رغبت به ماندگاري آنها در بخش دولتي اعلام شد، اما حالا در برنامه ششم توسعه با استثنا قائل شدن براي پزشكان مناطق محروم از منع فعاليت همزمان در بخش خصوصي و دولتي در عمل راه براي ادامه اين بي‌قانوني باز گذاشته شده است؛ هر چند يكي از نخستين پزشكاني كه تكليف قانون براي منع فعاليت همزمان پزشكان در بخش دولتي و خصوصي را ناديده گرفت و قانون را زير پا گذاشت، شخص وزير بهداشت است. قانون برنامه ششم توسعه در حالي در كميسيون‌هاي مختلف مجلس در حال چكش‌خواري و آماده‌سازي براي طرح در صحن علني است كه در حوزه‌هاي مختلف و به طور خاص حوزه سلامت انتقاداتي جدي به آن وارد است. اين برنامه با فشار و نفوذ برخي پزشكان تبصره 2 بند «د» ماده 32 قانون برنامه پنجم توسعه مبني بر فعاليت همزمان پزشكان در بخش خصوصي و دولتي را نقض و مواردي همچون پزشكان شاغل در مناطق محروم را از آن استثنا كرده است. قانون برنامه ششم توسعه در حالي در تلاش است تا نص صريح قانون برنامه پنجم توسعه را تغيير دهد كه مطابق اصل 141 قانون اساسي هم شاغلان بخش خصوصي نبايد در بخش دولتي فعاليت كنند و افزايش 120 تا 300 درصدي تعرفه‌ها در طرح تحول سلامت كه امروز موجب شكل‌گيري چالش‌هاي متعدد مالي در وزارت بهداشت شده و ادامه طرح تحول را با اما و اگر مواجه كرده نيز به گفته وزارت بهداشتي‌ها با هدف افزايش انگيزه ماندگاري در مناطق محروم اجرايي شد، هر چند حالا با استثنا قائل شدن اين گروه از پزشكان شاغل در مناطق محروم مي‌توان فهميد دستمزدهاي چند ده و چند صد ميليوني كه طرح تحول براي اين پزشكان به ارمغان آورده هم نتوانسته آنها را براي تمام وقت شدن قانع كند و اين يكي ديگر از نشانه‌هاي شكست طرح تحول است.

قانوني كه هرگز اجرا نشد

با مراجعه به بيمارستان‌هاي دولتي متوجه خواهيد شد كه اظهارات محمد آقاجاني، معاون درمان وزارت بهداشت درباره ميزان تمام وقت شدن پزشكان پس از طرح تحول با واقعيت موجود همخواني ندارد. آقاجاني مي‌گويد: با اجراي برنامه تحول نظام سلامت، در سال 93 ميزان تمام وقتي پزشكان متخصص و فوق تخصص در بيمارستان‌هاي وزارت بهداشت به 38درصد و در سال 1394 به 47درصد رسيد، اين در حالي است كه قبل از اجراي برنامه تحول تنها 18 درصد پزشكان در بخش دولتي تمام وقت بودند. تمام وقتي پزشكان در بيمارستان‌ها، علاوه بر افزايش رونق بيمارستان‌هاي دولتي در مناطق محروم، منجر به كاهش ارجاع بيماران از شهرستان‌ها به بيمارستان‌هاي مراكز استان و تهران شده است. از نگاه آقاي معاون افزايش تمام وقتي ناشي از رشد تعرفه‌ها، علاوه بر آن توسعه كيفي آموزش پزشكي را نيز به دنبال داشته است، زيرا افزايش ميزان حضور استادان و همراهي بيشتر آنان با دستياران تخصصي و دانشجويان پزشكي موجب انتقال بهتر دانش، تجربه و مهارت در علوم پزشكي مي‌شود. اين اظهارات در حالي است كه حتي در بيمارستان امام حسين (ع) تهران كه در ارزيابي‌هاي وزارت بهداشت درجه يك محسوب مي‌شود، در بسياري از بخش‌ها از جمله بخش ارتوپدي تنها يك استاد تمام وقت دارد و از ش پزشكي كه نامشان در اين بخش به عنوان استاد در تابلوي بيمارستان ديده مي‌شود پنج تن سهامداران يكي از بيمارستان‌هاي خصوصي گرانقيمت در غرب تهران هستند. گزارش ميداني خبرنگار «جوان» از اين بيمارستان گوياي اين نكته است كه اساتيد ذكر شده شايد 10 روز يك بار هم به بيمارستان سر نزنند و بيماران بستري در اين بخش هيچكدام پزشك معالج را نمي‌بينند و تنها رزيدنت‌ها هستند كه بيماران را ويزيت و حتي جراحي مي‌كنند. اين درست همان نكته‌اي است كه مي‌تواند توجيه‌كننده اظهارات وزير بهداشت و معاونانش در توجيه كارانه‌هاي چند ده و چند صد ميليوني برخي پزشكان و آمار و ارقام عجيب و غير ممكني مانند 800 آنژيو در ماه يا 15 زايمان در روز باشد.

كسب درآمد وزير بهداشت در بخش خصوصي

حسينعلي شهرياري، عضو كميسيون بهداشت و درمان مجلس درباره استثناي برنامه ششم توسعه در منع تمامي پزشكان بخش دولتي براي پزشكان مناطق محروم معتقد است بسياري از مناطق محروم در بعضي از رشته‌ها تنها يك متخصص دارند و اگر به آن پزشك بگوييم يا فعاليت در بخش خصوصي را انتخاب كن يا دولتي، طبيعتاً ترجيح او بخش خصوصي است. عبدالرضا مصري، عضو كميسيون برنامه و بودجه مجلس هم با تأكيد بر تخلف وزير بهداشت از قانون برنامه پنجم مي‌گويد: در برنامه پنجم، پزشكان بخش دولتي از سرمايه‌گذاري در بخش خصوصي منع نشده بودند و تنها كار كردن و كسب درآمد از بخش خصوصي، خلاف قانون بود كه البته بايد گفت اين قانون در عمل اجرا نشد و بسياري از پزشكان بخش دولتي، مانند وزير بهداشت در بخش خصوصي نيز جراحي انجام داده و كسب درآمد كردند.

هزينه ندانم‌كاري‌ها براي مردم

مسعود پزشكيان، نايب رئيس مجلس معتقد است ما بايد براساس منابع بسته خدمات را تعريف مي‌كرديم و عقلاني بود كه براساس داشته‌ها بسته‌هاي خدمت تعريف مي‌شد. وزير اسبق بهداشت تصريح مي‌كند: تعرفه‌ها را بالا بردند، منابع را نديدند و نوع افزايش تعرفه‌ها به گونه‌اي بود كه شكاف درآمدي را بيشتر مي‌كرد، تعرفه‌ خصوصي را بيش از دولتي بالا بردند و اين خلاف قانون بود، زيرا پزشكي به راحتي مي‌توانست با دو عمل در بخش خصوصي درآمد ماهانه ميلياردي داشته باشد. فرشاد مؤمني، استاد دانشگاه علامه طرح تحول سلامت را داراي شباهت‌هايي با مسكن مهر مي‌داند و تصريح مي‌كند:‌در بعد سلامت هر موضوعي كه رخ دهد بسيار مهم و حياتي است. در ايران با سيكل‌هاي سياسي روبه‌رو هستيم و اين سيكل‌ها با رفتارهاي عوامفريبي رو‌به‌رو شده است. متأسفانه با خريد محبوبيت از جيب ملت سعي در ادامه كار دارند كه اين موضوع هزينه‌هاي بسياري براي كشور دارد. به ازاي ندانم‌كاري‌هايي كه در كشور وجود داشت، متأسفانه افرادي در اين ميان زير خط فقر رفتند و ناكار‌آمدي مسئولان مسئله را جدي‌تر از قبل مطرح مي‌كند.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت