پشت پرده کاهش پذیرش پزشکی در دانشگاه‌ها چه بود؟

کد خبر: 558816

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی می‌گوید: نیاز به ۷۰۰ متخصص مغز و اعصاب در کشور داریم این در حالی است که سالانه ۶۰ نفر فارغ التحصیل از این رشته می‌شوند.

سرویس اجتماعی فردا؛ زهرا چیذری:

سال 93 بود که تغییری جدی در آزمون ورودی دانشگاه‌ها رخ داد و آن کاهش چشمگیر ظرفیت پذیرش پزشکی و دندانپزشکی بود؛‌ کاهشی جدی که با انتقاد از عملکرد دولتهای گذشته در گسترش دانشگاه‌های علوم پزشکی همراه بود. در همان زمان اما معاون اسبق آموزشی وزارت بهداشت در مصاحبه‌ای به تشریح وضعیت کمبود پزشک در کشور پرداخت؛‌ موضوعی که با آنچه پیش از این به جامعه ارائه شده بود بسیار فاصله داشت. حالا اما این شخص وزیر بهداشت است که اعتراف می‌کند پزشک کم داریم و این کمبود پزشک تنها در رشته مغز و اعصاب 700 نفر است در حالی که سالانه تنها 60 متخصص مغز و اعصاب از دانشگاه فارغ التحصیل می‌شوند.

«در شرایطی که کشورهای منطقه به شدت در حال افزایش نیروهای تحصیل‌کرده هستند ما به دنبال کاهش هستیم و مانند مسئله جمعیت در سال‌های آینده دچار بحران شده و مجبور می‌شویم از امارات و ترکیه پزشک بیاوریم.»‌ این نکته ای است که دو سال پیش وقتی ظرفیت پذیرش کنکور پزشکی کاهش یافت از سوی بهرام عین الهی معاون اسبق آموزشی وزارت بهداشت عنوان شد. در آن زمام اما هم وزیر بهداشت و محسن ضیایی هم معاون آموزشی وی که حالا بر ریاست جمعیت هلال احمر تکیه زده معتقد بودند گسترش کمیت پذیرش پزشکی موجب کاهش کیفیت آموزش شده است. کم کم اما وزیر بهداشت به یک واقعیت اعتراف کرد؛ اینکه پزشک کم داریم در حالی که خود وی هم فکر می‌کرده پزشکان زیاد داریم اما در عملی وقتی قرار شد پزشکان عمومی به مناطق محروم فرستاده شوند و حقوق 15 میلیونی بگیرند اما تنها تعداد کمی داوطلب شدند این ماجرا دکتر سید حسن قاضی زاده هاشمی را به این نتیجه رساند که یا پزشک کم داریم و یا پزشکان درآمدهایی بسیار فراتر از 15 میلیون تومان دارند که حاضر نیستند با چنین درآمدی به این مناطق بروند.
700 متخصص مغز و اعصاب کم داریم

حالا اما با وجود کاهشی که در ظریفت پذیرش پزشکی اعمال شده وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره کمبود پزشکان متخصص می‌گوید: در رشته‌های رادیولوژی، چشم، گوش و حلق و بینی، مغز و اعصاب در کشور با مشکل پزشک متخصص روبرو هستیم ضمن آنکه نیاز به ۷۰۰ متخصص مغز و اعصاب در کشور داریم این در حالی است که سالانه ۶۰ نفر فارغ التحصیل از این رشته می‌شوند. هاشمی درباره نبود پزشک عمومی در روستاها نیز تصریح می‌کند: نباید در روستاها پزشک عمومی کم داشته باشیم؛ مگر در جایی که طبق قانون نمی‌توانیم در آنجا خانه بهداشت بسازیم.

پشت پرده کاهش پذیرش پزشکی

حالا که خود وزیر بهداشت هم به این نتیجه رسیده که پزشک کم داریم سوال اینجاست آیا 2 سال پیش وقتی بنا شد ظرفیت پذیرش و تریبت پزشک کاهش یابد آیا این تصمیم پشتوانه مطالعاتی نداشت و اگر داشت چرا بعد از یکی دو سال وزیر بهداشت و سایر مسئولان این وزارتخانه به این نتیجه رسیدند که پزشک کم داریم نه زیاد؟ دست یافتن به این نتیجه که پزشک کم داریم هم طبیعتا بدون مطالعه و پژوهش نبوده چراکه این بار وزیر حتی آمار و ارقام دقیقی از این کمبود را هم ارائه می‌دهد و در مقابل ارائه چنین آمار و ارقامی نشان می‌دهد کاهش ظرفیت پذیرش دانشگاه‌ها در رشته پزشکی تصمیمی بدون مطالعه و پژوهش احساسی و یا دیکته شده بوده است؛‌ تصمیمی که بر اساس توصیه‌هایی صورت پذیرفته و در آینده می تواند کشور را با چالشی جدی مواجه کند. پاسخ به ابهامات این تصمیم را می‌توان در این گفته دکتر عین اللهی پیدا کرد که معتقد است مسائل صنفی پشت ایجاد این محدودیت است.

وی در همان دوران که کاهش ظرفیت پذیرش پزشکی اتفاق افتاد تصریح کرد: به نظر می‌رسد جو‌سازی برخی از این متخصصان است که می‌خواهند از درآمد‌هایشان کم نشود در حالی که در بسیاری از رشته‌ها هنوز باید ظرفیت‌ها را بیشتر کنیم. بنده سال‌ها در بحث ارزیابی کیفی رشته‌ها کار کرده‌ام و به این نتیجه رسیده‌ام که کیفیت را باید در بسیاری از مقوله‌ها مانند استاد، مواد درسی، تجهیزات، دانشجو و غیره جست‌وجو کرد.به باور معاون اسبق آموزشی وزیر بهداشت برای به دست آمدن کیفیت نباید رشته‌ها را کم کنیم بلکه هرچه رشته‌ها افزایش یابد رقابت بین دانشگاه‌ها نیز بیشتر می‌شود و به کیفیت دست خواهیم یافت.
از دست رفتن 2 هزار پزشک با یک تصمیم

در سال 93ظرفیت پذیرش روزانه دانشگاه‌های دولتی در رشته پزشكی ۲ هزار و ۸۸۲ نفر شد در حالی كه در سال 92 در كنكور ۹۲ برای رشته پزشكی 4هزار و 700 ظرفیت در دانشگاه‌های دولتی تعیین شده بود. این یعنی طی سالهای آینده حداقل حدود 2 هزار پزشک کمتر وارد جامعه می‌شوند و همین امر موجب حاکمیت مطلق برخی پزشکان شده و در نهایت باعث می‌شود تا برخی پزشکان آنقدر نامی ‌شوند که به تخلفاتی نظیر زیر میزی روی بیاورند. در این بین چه کسی پاسخگوست؟

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت