دوران پسا تحریم تیغ دو سویه در فناروی سلامت/ بیمه‌ها از ورود فناوری به حوزه سلامت حمایت کنند

کد خبر: 439297

در حوزه فناوری‌های سلامت اولین اقدام این است که حوزه تقاضا در نظام سلامت که اعم از بیمه‌ها و وزارت بهداشت هستند، ساز و کار ورود فناروی‌های نوین را تسهیل، تشویق و ترغیب کنند.

دوران پسا تحریم تیغ دو سویه در فناروی سلامت/ بیمه‌ها از ورود فناوری به حوزه سلامت حمایت کنند

سرویس اجتماعی فردا - مصطفی قانعی*: یکی از موضوعات مهم در بخش سلامت، توسعه فناوری در سلامت است که البته این فناوری در بخشی شامل فناوری‌های نرم و در بخشی مربوط به فناوری‌های سخت یا اصطلاحا توسعه تجهیزات است. فناروی‌های نرم می‌تواند راجع به این باشد که با حداقل هزینه، حداکثر بهروری را داشته باشیم مانند فناوری داشتن خانه بهداشت یا فناوری نظام ارجاع.

بخش دیگر فناوری‌ها مربوط به فناوری‌های سخت در حوزه سلامت است که شامل تجهیزات پزشکی، حوزه دارویی، حوزه ملزومات پزشکی و مواد اولیه دارویی و همچنین در حوزه فناوری‌های ارتباطات در حوزه سلامت می‌شود.

البته استفاده از فناوری‌ نیاز به همراهی و حمایت حوزه مورد تقاضا که بخش سلامت کشور است، دارد. می‌توان مثال زد که با استفاده از یک فناوری در عمل جراجی ممکن است عوارضی چون بستری بیشتر در بیمارستان یا عوارض پس از عمل پس از استفاده از فناوری به طور معناداری کاهش پیدا کند اما به نسبت به هزینه‌های عمل جراحی در قبل از استفاده از فناوری افزوده شود. بنابراین در صورتیکه لازم باشد این فناوری در حوزه سلامت ورود و توسعه یابد باید در لیست بیمه و خدمات درمانی بیمه قرار گیرد و تعرفه‌های آن کاهش یابد تا این فناوری شکل بگیرد مانند فناوری لیرز که می‌تواند کار سنگ شکن را برای پزشک انجام دهد، اگر در لیست خدمات بیمه قرار نگیر و تعرفه ای برای آن مقرر نشود جایگزینی دستگاه‌های لیزر پزشکی کارآیی چندانی نخواهد داشت.

همچنین اگر فردی دارویی تولید کند که این دارو بتواند از دارو‌های قبل بهتر اثر کند اما تا زمانیکه خرید توسط نظام سلامت با تسهیل قوانین صورت نگیرد این فناوری با شکست مواجه می‌شود بنابر این در حوزه فناوری‌های سلامت اولین اقدام این است که حوزه تقاضا که نظام سلامت است اعم از بیمه و وزارت بهداشت ساز و کار ورود فناروی‌های نوین را تسهیل، تشویق و ترغیب کنند.

کشور ما در حوزه ملزومات پزشکی سهم خوبی دارد اما به دلیل وسعت کار نمی‌توان آمار دقیق ارائه کرد و از لحاظ تجهیزات پزشکی نیز تجهیزات پزشکی که ارز بری بالایی دارد خیلی موفق نبوده و علت آن این است که این تجهیزات بازار مصرف ندارند و هم اکنون بیشترین ارز بری را دستگاه‌های سی تس اسکن، ام آر آی و دستگاه‌های رادیوتراپی دارند که اینها به دلیل عدم کشش بازار به طور کامل فناوری‌اش شکل نگرفته و در مواردی این دانش در حال توسعه است مانند دستگاه‌های فیزیوتراپی.

اما دور از نظر نیست که در پسا تحریم بخشی از مشکل سلامت جامعه که مربوط به مشکل انتقال ارز است مرتفع می‌شود و از طرفی وقتی که تحریم برداشته می‌شود برخی از فناوری‌های داخل کشور در معرض تهدید نیز قرار می‌گیرند چرا که خارجی‌ها مکانیزم پایین آوردن ناگهانی قیمت را که اصطلاح به آن دامپینگ می‌گویند را اعمال می‌کنند و با ارتباطاتی که برقرار می‌کنند احتمالا تولید کننده داخل را که در شرایط تحریم یار ما بود و کمک حال نظام سلامت بود، با اقداماتی از میدان و عرصه رقابت بازار خارج و مغلوب می‌کنند.

آنچه شورای فناوری سلامت تاکنون اعمال کرده سیاست‌های تشویقی بود و سیاست‌های ابلاغی در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی در حال حاضر به اندازه کافی مشوق است و از سیاست‌های دکتر ‌هاشمی‌ وزیر بهداشت استفاده می‌کنیم و اعمال این سیاست‌ها موجب رشد است و تاکنون وجود 14 بسته سیاستی در حوزه داروها، واکسن و تجهیزت پزشکی مورد تأکید بود و به مسئولین داخلی وزارت بهداشت برای حمایت ارجاع شده و در سایت شورای فناروی برای مشاهده عموم موجود است.

باید توجه داشت که برای برنامه‌های میان مدت همچون برنامه ششم توسعه موارد ارتقائی مورد نظر است و وزارت بهداشت برنامه‌ای برای حمایت از فناوری با پیوست رفع موانع تولید مسئولان علم و فناوری را مورد نظر قرار دارد و آئین نامه‌ای در بخش دانش بنیان در دست تهیه است و به عنوان یک عضو فعال در این حوزه پیگیری می‌کنیم و به نظر می‌رسد بیشترین حمایت را از همین بخش دریافت کنیم و ما به عنوان شرکت‌های دارویی که به فناوری ارتباطات و اطلاعات از حمایت‌های دولت بیشترین استفاده را در جهت توسعه همه جانبه فناوری در سلامت ایرانیان داشته باشیم.

*مشاور وزیر بهداشت و دبیر شورای فناوری سلامت

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت