نمکی: در مدیریت کرونا در نقطه مطلوبی قرار گرفتیم
وزیر بهداشت با بیان این که در نقطه بسیار مطلوبی در مدیریت بیماری قرار گرفتهایم، گفت: زیرساختهای نظام سلامت باید بازنگری شود؛ تهران کمترین توسعه تختهای بیمارستانی را در سالهای اخیر داشته است.
خبرگزاری تسنیم: دکتر سعید نمکی در دیدار رئیس بنیاد مستضعفان همزمان با فرارسیدن روز پرستار در ستاد وزارت بهداشت ضمن تبریک این روز به پرستاران سراسر کشور اظهار داشت: همکاران ما روزهای به شدت طاقتفرسایی را گذراندند. روزهایی که در اوج تحریم با دست و پای بسته باید در اقیانوس بلا شنا میکردند. برخلاف آنچه که آمریکاییها ادعا میکنند و حتی اروپاییهایی که از آنها تبعیت کردند، دارو برای بیماران خاص و تجهیزات پزشکی برای بدترین روزهای کشور، به سختی فراهم شد.
وی افزود: علاوه بر کمبود منابع و مشکلات و تنگناهایی که برای ما ایجاد شد، خیلی نفسگیر بود و ما خجالت مردم را میکشیدیم و نمیتوانستیم به زبان بیاوریم، چون روحیه مردم تضعیف میشد و هم از همکارانمان خجالت میکشیدیم از اینکه فرمانده بی فشنگ و بیسلاح هستیم. این شرایط بهسختی اداره شد، اما بهزودی هم با لطف خدا و عنایت دستگاههای مختلف، جبران شد.
وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: خیلی از شب و روزها را در ساختمان وزارت بهداشت سپری کردم و خاطرات آن را نگاشتهام. تعدادی از افراد به ما لطف داشتند، اما برخی افراد مانند مهندس فتاح، به شکل ویژه محبت کردند. وی بارها گفت که ما تمام قد در کنار وزارت بهداشت هستیم و همه هتلها، امکانات و منابع بنیاد مستضعفان در کنار مجموعه نظام سلامت است و این هم بدون تعارف بود و روی آن حساب کردیم.
نمکی یادآور شد: خوشبختانه امروز شرایط ما نسبت به ماههای گذشته به مراتب قدرتمندانهتر جلو میرود. امروز در جلسه ستاد ملی کرونا گفتم که به اول منحنی بیماری در کشور برگردید و ببینید فاصله مرگومیر بیماران و بستری آنها چقدر نزدیک بود و امروز را هم ببینید که این فاصله چقدر دور است این حاصل ۱۰ ماه تلاش شبانهروزی است که ما چگونه میتوانیم بیمار کووید ۱۹ که داروی مشخص و واکسن قطعی ندارد را با مراقبت درست او را از مرگ با لطف خدا نجات دهیم.
وی ضمن تقدیر از تلاشهای مدیران وزارت بهداشت در مقابله با کرونا، گفت: امروز گفتنیها زیادی برای دنیا داریم و در نقطه بسیار مطلوبی در مدیریت بیماری قرار گرفتهایم که حاصل توانمندیهای کشور را میتوان در اعداد و ارقام بیماری در کشور، مشاهده کرد. امروز در سایتهای بینالمللی ببینید که جایگاه ایران و سایر کشورها چگونه است.
وزیر بهداشت ادامه داد: میزان جمعیت ایران حداقل یک چهارم آمریکا است، اما مرگومیر بیماران آمریکایی غیر از مواردی که در سرای سالمندان و خانهها اتفاق افتاده و ثبت نشده، حداقل ۶ برابر مرگومیر بیماران ایرانی است درحالیکه آمریکا تا سه ماه پیش، ۱۱۱ میلیارد دلار فقط در بخش سلامت، هزینه کرده بود، اما ما هنوز بخشی از یک میلیارد دلار صندوق توسعه ملی را دریافت نکردهایم که این موفقیت حاصل همت، غیرت، شجاعت، همدلی و وفاق در کشور بود.
نمکی تصریح کرد: امروز خدا را شاکریم که به آنچه که برای ما پیشبینی کرده بودند و هفت تا هشت برابر موارد مرگومیر امروز بود، نهتنها نرسیدیم بلکه همه کشورها تعداد مرگومیر بیمارانشان افزایش یافت، اما در ایران، این روند کاهشی شد و نشاندهنده وعده الهی بود که در مظلومیت، بندگان مؤمن، مخلص و ایستاده در مقابل ظلم و هجمههای ظالمانه، تنها نمیمانند.
وی تأکید کرد: اعتقاد دارم که توسعه در کشورهایی مانند ما اگر به فرودستان و تهیه پیوست حمایت از فقرا نگاهی نداشته باشیم، توسعهای پایدار نیست. همواره گفتهام که به جای پیوست زیست محیطی یا سلامت باید پیوست حمایت از فقرا در بحثهای توسعهای داشته باشیم که در غیر این صورت هرگز به توسعه پایدار نمیرسیم.
وزیر بهداشت گفت: بین علمای علم توسعه این تفاوت وجود دارد که برخی میگویند اول توسعه بعد حمایت از فقرا مطرح است، اما برخی تئوریسینها عنوان میکنند که اول باید از فقرا حمایت کرد و بعد به سراغ توسعه رفت، اما اعتقاد دارم که اینها هیچ تناقضی باهم دیگر ندارد و میتوان با پیوست حمایت از فقرا، زیرساختهای توسعهای را هم دید.
نمکی ادامه داد: باید سازوکاری را بین دولت و نهادهای حمایتی برای حمایت بیشتر از فقرا، تعریف کنیم در غیر این صورت، استمرار حیات آنها دچار مشکل میشود. یکی از این حوزهها، بخش سلامت است. دولت در سالهای اخیر در ماندگاری پزشک و متخصص در مناطق محروم، افزایش تعداد تختهای بیمارستانی و زیرساختها، اقدامات بزرگ و ارزشمندی انجام داده است.
وی یادآور شد: از همکارانم خواستهام که در زیرساختهای نظام سلامت، بازنگری کنیم. اولین روزهایی که آمدم از همکارانم خواستم که معیارهای تازهای برای توزیع عادلانه امکانات، خدمات و منابع در کشور تعریف کنیم. نمیتوانیم با همان نصاب جمعیتی که استان البرز یا مازندران را میبینیم، جنوب کرمان، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان را ببینیم بنابراین باید اشانتیونی از خدمات بهداشتی و درمانی در مناطق محروم و مرزی و با پراکندگی جمعیت ارائه دهیم.
وزیر بهداشت با اشاره به راهاندازی خانههای بهداشت عشایری در سراسر کشور، گفت: روز اول به همکارانم گفتم که چرا عشایر کوچ رو باید اضطراب زایمان، واکسیناسیون، فشارخون بالا و دیابت را داشته باشند؟ برای عشایر کشور ۴۰۰ خانه بهداشت سیار طراحی و فردی از ایل را انتخاب کردیم و به او آموزشهای لازم را ارائه دادیم تا در ییلاق و قشلاق، همراه با عشایر باشد.
نمکی خاطرنشان کرد: شاید در برخی مناطق نیاز به راهاندازی مرکز جامع سلامت نباشد بلکه باید مجموعههایی کوچکتر، اما متناسب با اقلیم، جمعیت کم را برای دسترسی مردم فراهم کنیم که فکر میکنم این میتواند یکی از کارهای مشترک بین وزارت بهداشت و بنیاد مستضعفان باشد و میتوان بجای ۴۰ مرکز جامع سلامت، ۴۰۰ مجموعه کوچکتر ساخت و نیروی انسانی آن از سوی وزارت بهداشت و فضای فیزیکی از سوی بنیاد مستضعفان برای محرومترین مناطق کشور تأمین شود.
وزیر بهداشت ادامه داد: این مراکز میتواند در استانهایی مانند کرمان، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان یا استانهایی با پراکندگی پایین جمعیتی راهاندازی شود. اگر این مراکز راهاندازی شود به ماندگاری جمعیت در برخی مناطق کشور، توسعه زیرساختهای حوزه سلامت و پیشرفت در سایر حوزهها کمک کردهایم.
نمکی یادآور شد: اگرچه وزیر بهداشت همه مردم اعم از پولدار و فقرا هستم، اما بزرگترین انگیزهام از قبول مسئولیت در وزارت بهداشت این بود که باقی مانده عمرم را در راستای محرومیتزدایی کار کنم. تهران بهعنوان مرکز ارجاع بیماران سراسر کشور، کمترین توسعه تختهای بیمارستانی را در سالهای اخیر داشته است و در حال حاضر چندین پروژه در تهران، اسلامشهر، پاکدشت و شهر قدس در حال ساخت است.
دیدگاه تان را بنویسید