واکسن «آنفلوآنزا» در برابر کرونا ایمنی ایجاد میکند؟
استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه در موارد ابتلا به کرونا و مرگ و میر کاهش داریم، گفت:نه واکسن آنفلوآنزای فصلی و نه ابتلا به آنفلوآنزای فصلی، هیچکدام نمیتوانند از ابتلا به کرونا جلوگیری کنند.
خبرگزاری فارس: حمید سوری، استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی «درباره آخرین وضعیت شیوع کرونا در کشور»، اظهار داشت: مقداری در موارد ابتلا و مرگ کاهش داشتیم؛ البته در دنیا روند ابتلا رو به افزایش است؛ ضمن اینکه هنوز میزان مرگ و میر در کشورمان نسبت به یک میلیون نفر جمعیت، رقم بالایی است.
وی ادامه داد: اکنون در بین کشورهایی که مرگ و میر بالای ۱۰۰ نفر در روز است، ما جزو ۶ کشور اول جهان هستیم. این در حالی است که بسیاری از کشورها وضعیت خود را ترمیم کرده و بهتر شدهاند. با توجه به شرایطی که در کشور داریم، در مواجه نوساناتی ایجاد میشود و ارتباط مستقیمی بین مواجه و پیامد وجود دارد.
استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اضافه کرد: به طور کلی هر پیامد یعنی موارد ابتلا، بستری یا مرگ است و مواجهه نیز تماسهای موثری است که بین فرد مبتلا یا دارای علائم بالینی یا بدون علائم ایجاد میشود. یکی از مشکلات اساسی که در خصوص کرونا داریم، این است که افراد در دورهای که هیچ علامتی ندارند میتوانند دیگران را مبتلا کنند و این باعث میشود، احتیاطهای لازم انجام نشود.
سوری متذکر شد: به خصوص که ما با افراد غریبه مواجه داریم و نمیدانیم چه وضعیتی دارند؛ بنابراین هر چقدر میزان مواجهه ما بیشتر شود، طبعا احتمال اینکه پیامد بیشتر شود نیز زیادتر خواهد بود. در این میان، این موضوع مطرح است که چه چیزی مواجه را بیشتر میکند که باید گفت اینکه ما در تجمعات شرکت کنیم؛ یعنی هر چقدر تجمعات ما فشرده و بیشتر باشد، شانس ابتلای به بیماری بیشتر است.
وی افزود: این موضوع بستگی به این دارد که پیامد ما چقدر شدید باشد و منجر به مرگ شود. در میزان مواجهه تماس نزدیک و یکی نیز افراد مبتلا و مظنون مورد توجه است. هر چقدر میزان جابجایی افراد مظنون و مبتلا بیشتر باشد، شانس ابتلا بالا میرود و یکی از عوامل موثر سفرها و دیگر عامل کودکان هستند.
استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: کودکان علی رغم اینکه احتمال ابتلا و مرگ در آنها کمتر است، اما به خاطر اینکه کمتر در کنترل بزرگ ترها هستند و هم میزان تحرک آنها بیشتر است، به راحتی میتوانند نقش انتقال دهنده سریع ویروس را بازی کنند و انتقال دهند؛ شدت ابتلا به بیماری نیز فرقی نمیکند که از یک کودک انتقال پیدا کرده یا از یک بزرگسال انتقال پیدا کند.
سوری بیان داشت: عامل دیگری که در مواجهه نقش دارد، این است که ما با هر وسیلهای که موجب انتقال عفونت میشود، مثل اجسام، مواد غذایی و تماس مثل دست دادن میتواند آلودگی را انتقال دهد؛ بنابراین نیاز به محافظت فردی دارد.
وی ابراز داشت:نکته مهمتر اینکه در جابجاییهایی که صورت میگیرد، احتمال شدت بیماری نیز بیشتر میشود؛ یعنی وقتی در تهران به لحاظ بیولوژیک با شرایط اپیدمی سازگاری پیدا کردیم، وقتی به شهر دیگری میرویم انگار الگوی بیماری عوض میشود؛ البته ویروس همان ویروس است، اما همین جابجایی اکولوژیک میتواند موجب تشدید امکان ابتلا شده و خطرناک باشد.
استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: بنابراین امیدواریم شاهد اوج مجدد اپیدمی نباشیم و یک سیاستهای مشخص و برنامه ریزی شدهای برای آینده پیش گیریم؛ یعنی حتما باید تمهیدات به شکل جدی همانطور که کشورهای موفق دنیا برای مهار اپیدمی کار کردند، باشد و اقدام شود.
سوری تأکید کرد: حتی اگر ۱۰ درصد مردم هم رعایت نکنند گویی اینکه ۱۰۰ درصد مردم رعایت نکردند؛ چرا که همین ۱۰ درصد میتوانند بیماری را به سرعت دیگران انتقال دهند.
وی درباره «پیش بینی وضعیت کرونا در پاییز»، گفت: متاسفانه در کل سطح جهان به جز منطقه اروپا، روند اپیدمی رو به افزایش است. کشور ما نیز از الگوی جهانی تبعیت میکند. ویروس خیلی به تغییرات دما حساس نیست و میتواند یک محدوده وسیعی از درجه دما را تحمل کند؛ یعنی از منهای ۸۰ تا مثبت ۶۰ درجه فعال باشد.
استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی یادآور شد: البته درجه فعالیت آن فرق میکند؛ یعنی هرچه هوا گرمتر یا بسیار سرد میشود، میزان فعالیت ویروس کمتر میشود؛ البته این به معنای آن نیست که قادر به بیمار کردن نیست؛ بنابر این خیلی نمیتوانیم به گرم یا سرد شدن هوا و اثر بخشی در ویروس دلخوش کنیم.
سوری اضافه کرد: البته وقتی هوا سرد میشود، سایر ویروسهای تنفسی مثل آنفلوآنزای H۱N۱ میتواند در جامعه انتشار پیدا کند و احتمال اینکه با سرد شدن هوا اینها در جامعه گسترش پیدا کنند بالا میرود؛ بنابراین وقتی اینها با کرونا همزمان میشوند، میتوانند شدت و میزان رخداد و عوارض شدید بیماری را بیشتر کنند.
وی خاطرنشان کرد: مثلا اگر فرد به سرماخوردگی ساده دچار شود، چون دستگاه تنفسیاش مبتلا میشود و سیستم ایمنی پایین میآید، احتمال ابتلا یا شدت بیماری کرونا بیشتر میشود و همین که علاوه بر آنفلوآنزای تنفسی و فصلی، کرونا نیز تشدید میشود.
استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی متذکر شد: یادمان باشد نه واکسن آنفلوآنزای فصلی و نه ابتلا به آنفلوآنزای فصلی هیچکدام نمیتوانند از ابتلا به کرونا جلوگیری کنند؛ یعنی اینها میتوانند همزمان در فرد رخ دهند و طبیعتا شانس شدت بیماری و مرگ و میر ناشی از آن نیز وقتی همزمان باشند، افزایش پیدا میکند.
دیدگاه تان را بنویسید