اروپا هیچ‌گاه مقابل آمریکا نخواهد ایستاد/ اروپایی‌ها بدون آمریکا پایبند به برجام نخواهند ماند

کد خبر: 737608

با خروج آمریکا از برجام کشور های اروپایی پای خود را کنار خواهند کشید چرا که آن ها پیرو اقتصاد آزاد هستند و در اقتصاد آزاد دولت های آن ها تصمیم گیرنده نهایی نیستند بلکه تسهیل کننده مراودات هستند و چون شرکت ها وکارخانه ها خصوصی هستند آن ها اگر صحنه ی بازی را ایمن نداد و از لحاظ اقتصادی به صرفه نداند از آن خارج خواهند شد.

اروپا هیچ‌گاه مقابل آمریکا نخواهد ایستاد/ اروپایی‌ها بدون آمریکا پایبند به برجام نخواهند ماند

مهدی مطهرنیا برجام مذاکرات هسته‌ای سرویس سیاسی فردا: مخالفت های ترامپ با برجام که از زمان رقابت های انتخاباتی او با هیلاری کلنتون شروع شده بود و در نه ماه گذشته به انحای مختلف از جمله در سخنرانی های او ادامه داشت در نهایت منجر به سخنرانی جمعه شب ترامپ در مورد برجام شد. او در این سخنرانی بیان کرد که که نمی تواند پایبندی ایران به برجام را تایید کند و ایران روح آن را نقض کرده است و برجام را راهی کنگره ی آمریکا کرد تا کنگره در باره آن تصمیم بگیرد اما با این وجود اعلام کرد اگر گنگره برجام را اصلاح یا لغو نکند خود دست به این اقدام خواهد زد. در این بین متحدان آمریکا یعنی اروپایی ها و مخصوصا انگلیس، فرانسه و آلمان راه دیگری در پیش گرفتند و از اقدامات ایران در برجام اظهار رضایت کردند و با سخان و راهبرد ترامپ در مورد عدم پابندی ایران به برجام همراه نشد‌ه‌اند.

مهدی مطهرنیا استاد دانشگاه و کارشناس روابط بین الملل در مورد مواضع حمایتی اروپایی ها از برجام معتقد است: «اروپا یک کنشکر بزرگ در کنار چین و روسیه به حساب می آید ما اگر بخواهیم کنش گران بزرگ در وضعیت کنونی نظام بین الملل را در نظر بگیریم اروپا، چین، روسیه و آمریکا می باشند. هر کدام از این ها دارای چالش های فراونی هستند ولی هدف گذاری مشخص برای افزایش سطح کنشگری خود در نظام بین الملل دارند از این رو باید به این نکته تاکید داشته باشیم که اتحادیه اروپا به دنبال معانی است تا در چهارچوپ آن معانی زمینه های ایجاد یک حرکت معنادار برای افزایش سطح کنش گری و بازیگری خود را ایجاد کند. لذا از این جهت اتحادیه اروپا هم تلاش دارد با نزدیک شدن به مناطق جغرافیایی ژئو استراتژیک زمینه های افزایش توان خود را برای اثرگذاری بر آینده نظام بین الملل و افزایش توان اتحادیه اروپا و اعضای آن برای دستیابی به قدرت فزون تر و بیشتر فراهم کند.»

اروپا در بزنگاه‌ها سمت آمریکا را خواهد گرفت

این استاد دانشگاه ادامه داد: با توجه به موضع گیری ترامپ و اهمیت ایران در ژئو استراتژیک و ژئو پولوتیک بین المللی و منطقه، اعضای اتحادیه اروپا به ویژه اعضای اصلی شامل فرانسه، انگلیس و آلمان تلاش می کنند تا از این بافت موقعیتی به نفع خود استفاده کنند اما باید به این نکته هم توجه کنیم که آیا حمایت اروپا از برجام و تهران در جهت رودرویی با آمریکا و حمایت همه جانبه از ایران است؟ این پرسش، پرسش مهمی است. آیا در نهایت و بزنگاه های تاریخی اتحادیه اروپا ایران را بر آمریکا ترجیح خواهد داد؟ من در این زمینه تردید دارم به هر ترتیب اتحادیه اروپا خود را در کلونی کشور های بزرگ تعریف می کند و این ها باشگاه مدیریت جهان را در اختیار دارند و در عین رقابت شدید با هم به این منطق رسیدند که با هم بودن می تواند منافع بیشتری برای آن ها به ارمغان بیاورد پس زمانی چینی ها به ایران نزدیک می شوند و در معادلات بین المللی از ایران و امریکا امتیاز می گیرند، زمانی روس ها، و اتحادیه اروپا از این فرایند عقب نخواهد ماند.

اینجا بخوانید: خطای دوم بعد از برجام: پناه بردن به اروپا

این کارشناس روابط بین اللمل در باره رویکرد ایران در قبال مواضع مثبت اتحادیه اروپا به برجام بیان کرد: رویکرد ایران باید استفاده از حمایت ها به نفع منافع ملی باشد این یک اصل در سیاست است که کشور ها به دنبال منافع ملی خود باشند مسئولان و حکومت ایران در قبال ایران و حوزه تمدنی آن مسئول هستند و باید منافع ملی ایران برای آن ها مهم باشد لذا باید از هر تهدیدی هم به عنوان فرصت استفاده کنند و این نیازمند برنامه ریزی دقیق و استراتژی مشخص است لذا مسئولان ایران به دلیل اینکه امریکا، اتحادیه اروپا، چین و روسیه قابل اعتماد نیستند نمی توانند در بازار مکاره سیاست بین الملل خود را کنار بکشند باید در عین حال و قبول این که همه کشور ها، بازیگران و کنشگران به دنبال اهداف ملی خود هستند ما هم دنبال منافع ملی خود باشیم و در طراحی استراتژی ها به خوبی عمل کنیم که از همه فرصت ها با پتانسیل بالا استفاده کنیم اتحادیه اروپا الان یک فرصت است باید با اتحادیه اروپا همکاری کرد اما نباید درگیر ساختن یک جبهه اروپایی مقابل امریکا باشیم چرا که این ها هیچگاه مقابل هم نمی ایستند.

اروپایی‌ها بدون آمریکا پایبند به برجام نخواهند ماند

مطهر نیا معتقد است در صورت خروج ترامپ، اروپایی ها تا زمان اصطکاک سنگین بین ایران و امریکا برای زنده نگه داشتن برجام تلاش خواهند کرد افزود به هر ترتیب باید بپذیرم برجام یک سند بین المللی و امضای قدرت های بزرگ از جمله اعضای اصلی اتحادیه اروپا و خود اتحادیه اروپا پای آن است و اصولا خود اروپا گفتگوی های سازنده را بین ایران شروع کرد تا پل ارتباطی بین ایران و آمریکا باشد. اصطکاکی که من می گوییم چیزی شبیه ماجرای پرونده هسته ای است که آمریکا وارد محاصره اقتصادی و امنیتی ایران شد در این قضیه هم اگر این اتفاق بیفتد کشور های اروپایی پای خود را کنار خواهند کشید چرا که آن ها پیرو اقتصاد آزاد هستند و در اقتصاد آزاد دولت های آن ها تصمیم گیرنده نهایی نیستند بلکه تسهیل کننده مراودات هستند و چون شرکت ها وکارخانه ها خصوصی هستند آن ها اگر صحنه بازی را ایمن نداد و از لحاظ اقتصادی به صرفه نداند از آن خارج خواهند شد.

بیشتر بخوانید: حمایت وارونه اروپا از برجام!

این استاد دانشگا دلیل مخالفت های ترامپ با برجام را اینگونه توضیح می دهد آمریکا به دنبال منافع خود است از این حیث ترامپ باور دارد که آنچه که در برجام رخ داده است متناسب با جایگاه و قدرت آمریکا مقابل ایران نیست لذا به صورت واقعی می خواهد از برجام خارج شود او می خواهد برای دست یابی به امتیاز های بیشتر از همه منابع خود استفاده کند و لذا به دنبال زنده کردن پرونده هسته ی است تا از آن به عنوان ابزار کارآمدی برای فشار به ایران استفاده کند.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت