چند هزار نفر در کربلای ۵ شهید شدند؟
سرعت عملیات به نحوی بود که لشکر ۲۷ محمد رسولالله (ص) فقط دو ساعت بعد از آغاز عملیات توانست از کانال پرورش ماهی عبور کند. در واقع عملیات بگونهای انجام شد که در دو روز نخست عراقیها متوجه حمله نیروهای ایرانی نشدند.
دفاع پرس: سرعت عملیات به نحوی بود که لشکر ۲۷ محمد رسولالله (ص) فقط دو ساعت بعد از آغاز عملیات توانست از کانال پرورش ماهی عبور کند. در واقع عملیات بگونهای انجام شد که در دو روز نخست عراقیها متوجه حمله نیروهای ایرانی نشدند.
متن زیر روایت سردار سرلشکر "سیدیحیی رحیم صفوی" دستیار و مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا و فرمانده سابق سپاه پاسداران از عملیات کربلای ۵ است که در یادواره شهدای این عملیات در دی ماه سال ۸۹ در حسینیه شهدای بسیج تهران بیان شده است.
عملیات کربلای ۴ توسط خائنی که بعدها پناهنده شد لو رفت
این عملیات در شرایط بسیار پیچیده سیاسی نظامی داخلی و بینالمللی، انجام شد. در سال ۱۳۶۵ محور تبلیغاتی در کشور بر این بود که عملیات سرنوشت سازی قرار است انجام شود، از همین رو کشور خود را برای یک عملیات بزرگ آماده میکرد. اما پس از چند ماه کار و برنامهریزی، اجرای عملیاتی با نام کربلای ۴ به دلیل لو رفتن توسط فرد خبیثی که بعدها پناه شد، با شکست مواجه شد.
برای این عملیات ۳۰ هزار پاسدار رسمی به جنوب اعزام شده بودند. عملیات کربلای ۴ در همان نیم روز مجبور به توقف شد. زیرا بررسی ما در همان چند ساعت شروع عملیات نشان داد که نیروهای عراقی به تمام محورهای مورد نظر عملیاتی ما آگاهی کاملی داشتند. بعد از این مساله تصمیم به اجرای عملیات جدید در کنار شرق بصره گرفته شد. انجام این عملیات از نظر سیاسی و شرایط خاص آن زمان بسیار حیاتی و مهم بود و براین اساس تجهیزات زیادی برای آن فراهم شد.
با توجه به نتایج عملیات کربلای ۴ و شرایط خاص آن زمان، طی ۱۵ روز عملیات کربلای ۵ طرحریزی شد و در ساعت یک و ۳۰ دقیقه بامداد ۱۹ دیماه ۱۳۶۵ در حالی که فرماندهان عراقی در مرخصی بسر میبردند، در یک غافلگیری استرتژیکی از منطقهای که به هیچ عنوان دشمن تصور حمله از آن نقطه را نداشت، این عملیات شروع شد.
دشمن هیچ وقت تصور نمیکرد از کانال ماهی عبور کنیم
دشمن در آن زمان به هیچ عنوان تصور نمیکرد که بعد از شکست عملیات کربلای ۴ در طی ۱۵ روز عملیات دیگری با شرایط و ویژگیهای خاص انجام شود. منطقه کانال پرورش ماهی، جایی بود که دشمن با کمک کارشناسان نظامی غربی مستحکمترین خطوط دفاعی را در شلمچه برای حفاظت از شهر بصره ایجاد و اعلام کرده بود که ایرانیها به هیچ عنوان نمیتوانند از این موانع عبور کنند.
سرعت عملیات بنحوی بود که لشکر ۲۷ محمد رسولالله فقط دو ساعت بعد از آغاز عملیات توانست از این کانال عبور کند. در واقع عملیات بگونهای انجام شد که در دو روز نخست عراقیها متوجه حمله نیروهای ایرانی نشدند. سه قرارگاه کربلا، قدس و نجف با حدود ۲۷ یگان سپاه در این عملیات شرکت داشتند. شکستن خط شلمچه برای عراق غیرقابل تصور بود.
روز سوم عملیات، جانشین و وزیر دفاع صدام همراه با دو سوم ارتش عراق برای بازپسگیری مناطق تصرف شده توسط نیروهای ایرانی وارد منطقه شدند. عملیات با شدت ادامه داشت بطوری که در طی ۱۵ شبانه روز جنگی بسیار سخت در منطقه به وقوع پیوست، با این حال دشمن هرچه تلاش کرد نتوانست رزمندگان ایرانی را که با شجاعت و مقاومت، حماسه عاشورایی آفریدند، از مناطق تصرف شده، بیرون کند.
با وجود کمکهای کارشناسان نظامی غربی به عراق، ضمن آنکه خطوط تلفن باسیم بصره شنود میشد، سخنان فرماندهان عراقی با تلفنهای بیسیم برد بلند بین بصره و بغداد هم که رمزگذاری شده بود، به راحتی رمزگشایی و شنود میشد. در این عملیات، پشتیبانی نیروی هوای و سیستم پدافند هوایی و توپخانه ارتش نیز حضور بسیار فعالی داشتند بطوری که حجم عملیات و آتش توپخانه دو طرف به شدت سنگین بود.
شهادت ۴۰۰ فرمانده ایرانی در عملیات کربلای ۵
در طی ۱۵ شبانهروزی که عملیات اجرا میشد فقط توپخانه نیروی زمینی سپاه و ارتش، ۳۸۵ هزار و ۸۷۵ گلوله بر سر نیروهای عراقی ریختند. هرچند که حجم آتش دشمن نیز بیش از این میزان بود. در این عملیات بیش از ۲ هزار و ۶۵۰ عراقی اسیر شدند که صدها نفر از آنان از افسران و فرماندهان نظامی عراقی بودند. به دلیل اهمیت عملیات کربلای ۵، این افسران و فرماندهان اسیر شده در همان منطقه برای بررسی شرایط عملیاتی مورد بازجویی و تخلیه اطلاعاتی قرار گرفتند.
دراین عملیات هفت هزار و ۶۵۱ رزمنده ایرانی به شهادت رسیدند که ۴۰۰ نفر از آنها از فرماندهان بودند. همچنین ۵۳ هزار و ۲۹۹ نفر مجروح و ۳ هزار و ۵۲۲ نفر نیز مفقودالااثر شدند. در این عملیات، لشکر بدر نیز با ۱۶ هزار نیروی عراقی همراه با نیروهای ایرانی جنگیدند.
شرایط بعد از عملیات کربلای ۵
آمریکا و شوروی و برخی از کشورهای اروپایی نظیر فرانسه و آلمان بعد از اجرای این عملیات مات و متحیر ماندند، زیرا تصور نمیکردند یکسال بعد از فتح فاو در بهمنماه سال ۱۳۶۴، عملیات بزرگ دیگری را نیروهای ایرانی انجام دهند. این عملیات سبب شد تا آمریکا که حامی اصلی عراق در جنگ هشت ساله علیه ایران بود، دچار شک و تردید شود که ادامه این روند سبب از هم پاشیده شدن عراق خواهد شد. ازاین رو برای پشتیبانی از این کشور در منطقه خلیج فارس وارد جنگ با ایران شد.
ساقط کردن هواپیمای مسافربری، هدف قرار دادن سکوهای نفتی، بمباران جزیره خارک که ۹۰ درصد صادرات نفت کشور از آن انجام میشود را از جمله اقدامات نظامی نیروهای آمریکایی علیه کشورمان در منطقه خلیجفارس بود. نیروی دریایی سپاه نیز در اقدام مقابله به مثل ۴۱ عملیات در خلیج فارس انجام داد که از جمله آنها میتوان به هدف قرار دادن بالگرد آپاچی آمریکا و ناو جنگی این کشور (سال ۱۳۶۷) اشاره کرد.
در آن سال شرایط جنگ بنحوی از سوی امریکا پیش رفت که به دریا کشیده شد از این رو ناوگان پنجم آمریکا به منطقه آمد. از دیگر اقدمات آمریکا در حمایت از عراق در اواخر جنگ هشت ساله علیه ایران و متحدانش، افزایش برد موشکی عراق از ۳۰۰ به ۷۰۰ کیلومتر و کشاندن جنگ به شهرها بود. این مساله سبب شد در سال ۱۳۶۵ تعداد ۱۲ هزار نفر از مردم ایران بر اثر بمباران شهرهای مختلف کشور، به شهادت برسند.
با این حال بعد از عملیات کربلای ۵، آمریکا، شوروی و حامیان عراق مجبور شدند به خواستههای سیاسی ایران در قطعنامه ۵۹۸ تن دهند و این قطعنامه را چند ماه بعد تصویب کنند؛ اگرچه ایران قطعنامه را در سال ۱۳۶۸ پذیرفت.
دیدگاه تان را بنویسید