تولید سامانه مدرن «بازرسی کانتینرها» در ایران +عکس

کد خبر: 656251

نیروی زمینی سپاه و وزارت دفاع سامانه‌ای طراحی و تولید کرده‌اند که نیاز کشور در واردات سامانه‌های بازرسی گمرکی را رفع می‌کند؛ سوال اینجاست که آیا گمرک از این محصول استفاده خواهد کرد؟

تولید سامانه مدرن «بازرسی کانتینرها» در ایران +عکس

خبرگزاری تسنیم: حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانی نوروزی خودشان در ابتدای سال جاری در حرم مطهر رضوی، بخش مهمی از بیانات‌شان را به موضوع قاچاق کالا و لزوم برخورد جدی با آن اختصاص دادند. ایشان در این سخنرانی فرمودند: آن کسانی که صاحب‌نظر و مطّلعند، گفتند که ما می‌توانیم وسایلی بیاوریم که همین کانتینر را بدون اینکه احتیاج به توقّف داشته باشد، در حال عبور بازدید کند؛ خب این ابزار را به وجود بیاورند؛ اگر لازم است بخرند یا وارد کنند یا تولید کنند. ما میتوانیم جلوی قاچاق را بگیریم. ایشان همچنین با اعلام اینکه "واردات کالاهایی که در داخل به اندازه‌ی کافی تولید می‌شوند، باید حرام شرعی و قانونی شناخته شود"، تاکید کردند: حجم عمده‌ی قاچاق از مبادی رسمی و مناطق آزاد وارد کشور می‌شود. چیزی از این سخنان مهم نگذشت که کاری بزرگ در کشور رقم خورد و نیروی زمینی سپاه، وزارت دفاع و یک شرکت دانش‌بنیان که از مدت‌ها پیش کار تحقیقات برای تولید یک سامانه بومی بازرسی و کنترل کانتینرها و کامیون‌ها در مبادی ورودی کشور کرده بودند، اقدام به رونمایی از این محصول کردند، محصولی که می‌تواند در صورت توجه مسئولان و پشتیبانی از سازندگانش، مشکل زیربنایی کشور در حوزه واردات و قاچاق کالا از مبادی ورودی کشور را حل کند. این محصول که با همت متخصصین جوان سازمان تحقیقات و خودکفایی نیروی زمینی سپاه و شرکت صنایع الکترواپتیک صاایران وابسته به وزارت دفاع و با به‌کارگیری ظرفیت‌های موجود در شرکت‌های دانش بنیان طراحی و ساخته شده، در 21 فروردین ماه جاری و با حضور سردار پاکپور فرمانده نیروی زمینی سپاه، امیر دره‌باغی معاون آماد ستاد کل نیروهای مسلح، سردار باقری رئیس شرکت صاایران و مسئولین لشکری و کشوری رونمایی شد. فرمانده نیروی زمینی سپاه در مراسم رونمایی از این محصول مهم، سابقه این پروژه را به طراحی، ساخت و تولید سامانه منادی (مخصوص بازرسی و اسکن خودروهای سبک) در نیروی زمینی سپاه اعلام کرده و گفته بود: از این سامانه می‌توان در مبادی ورودی کشور و مناطق آزاد و مناطقی که مورد نظر سیستم‌های اطلاعاتی، امنیتی و نظامی است، استفاده کرد و هم‌اکنون از نمونه‌های تولید شده از سامانه منادی 1، در برخی از بخش‌های نزسا در حال استفاده است. سامانه بازرسی کانتینر و کامیون چیست؟ از آنجایی که مبادی رسمی ورود به کشور در بنادر، اصلی‌ترین بخش‌های واردات هستند، بر همین اساس مراقبت و پایش دائمی و لحظه‌ای باید در این مبادی وجود داشته باشد، البته مراقبت از این مبادی برای جلوگیری از ورود کالای قاچاق، نباید طوری باشد که در روند ورود کالاها به کشور، وقفه ایجاد کند. بهتر است بدانید که در حال حاضر در گمرکات بسیاری از کشورهای جهان از جمله آمریکا، در تمامی مبادی ورودی و خروجی، "فول اسکن" انجام می‌شود و این اقدام از سال 2006 و بنابر دستور کنگره آمریکا به رئیس جمهور این کشور، انجام می‌شود. سال گذشته حجت الاسلام منتظری دادستان کل کشور در همین باره با ذکر مثالی بسیار عجیب گفته بود: ما شنیده‌ایم که 4 هزار کامیون و کانتینر هر روز از بندرعباس به داخل کشور وارد می‌شوند که تنها 150 عدد از آنها مراقبت، کنترل و بازبینی می‌شوند. این بدین معناست که 3850 کانتینر و کامیون بدون اینکه مورد بازرسی قرار گیرند به داخل می‌آیند. این نکته، همان نکته‌ای است که امام خامنه‌ای نیز در سخنرانی نوروزی‌شان به آن اشاره کردند.

سامانه مدرن بازرسی کانتینرها
بازرسی یک کانتینر توسط سامانه بازرسی منادی 2

این وضعیت یکی از بنادر و مبادی ورودی کالا به کشور است، غیر از این بندر، بنادر و گمرکات دیگری هم در سطح کشور وجود دارند که کالاهای فراوانی از آنجا وارد می‌شوند که قطعا تاکنون مورد ارزیابی قرار گرفته است. با این وضعیت و بنابر نکته دقیقی که رهبر انقلاب فرمودند (حجم عمده‌ی قاچاق از مبادی رسمی و مناطق آزاد وارد کشور می‌شود)، بازرسی کانتینرها و کامیون‌ها در مبادی ورودی که توسط گمرک انجام می‌شود، باید تشدید شود اما احتمالاً مشکل تا پیش از این، آنجا بوده که سامانه‌های پیشرفته و مدرن برای بازرسی کانتینرها در کشور وجود نداشته است اما حالا نیروی زمینی سپاه و وزارت دفاع در یک طرح مشترک، این مشکل اساسی را حل کرده‌اند. نمونه ایرانی سامانه بازرسی کانتینرها و کامیون‌ها که به پیشرفته‌ترین تکنولوژی روز دنیا مجهز است، "منادی 2" نام دارد؛ این سامانه که برای اولین بار در کشور تولید شده، قابلیت تصویربرداری پرسرعت و آنی از کامیون‌ها و کانتینرها و نمایش محتویات بار به اپراتور را داشته و امکان بازرسی و کنترل کالاها را بدون بازکردن کانتینرها و در کمترین زمان ممکن را فراهم می‌کند. از مزایای دیگر این دستگاه نسبت به نمونه‌های مشابه خارجی، هزینه تولید پایین‌تر و داخلی بودن خدمات پس از فروش آن است.

سامانه مدرن بازرسی کانتینرها
اتاق هدایت و کنترل سامانه منادی 2

هزینه خرید هر دستگاه از سامانه بومی بازرسی و کانتینرها و کامیون‌ها (منادی 2) که از قابلیت‌ امکان اتصال به سامانه‌های بازرسی گمرکی بهره می‌برد، تنها یک سوم نمونه مشابه خارجی است یعنی اگر مثلا گمرک جمهوری اسلامی ایران این سامانه را خریداری کند، با یک دوم پولی که قرار است برای خرید همین سامانه به طرف خارجی بدهد، می‌تواند همان فناوری را در داخل، در اختیار داشته باشد لذا اگر گمرک و دیگر ارگان‌های داخلی که نیاز به این دستگاه‌ها دارند، نمونه ایرانی این سامانه را خریداری کنند، صرفه جویی ارزی سالانه حداقل 30 میلیون دلار برای کشور درپی خواهد داشت. مهمترین ویژگی‌های سامانه بازرسی کانتینری منادی 2 - قابلیت آشکارسازی مواد منفجره، سلاح، انسان و کالای قاچاق حجیم جاسازی‌شده در داخل کامیون‌ها و کانتینرها - قابلیت اتصال به سایر سامانه‌های نظارتی همچون ایران تجارت - قابلیت ثبت پلاک و تصویر کامیون‌های تحت اسکن - استفاده از الگوریتم‌های پیشرفته پردازش تصویر - نمایش آنلاین تصاویر با تفکیک‌پذیری بالا - سهولت در کاربری - قابلیت شبکه‌شدن سامانه‌ها و تبادل اطلاعات یکی از مهمترین مزایایی که سازندگان ایرانی این سامانه برای آن درنظر گرفته‌اند، موضوع آموزش کاربران این دستگاه است. از آنجایی که آموزش کاربرانی که قرار است از این دستگاه‌های پیشرفته در مبادی ورودی استفاده کنند، اهمیت بسیار بالایی دارد، طراحان و متخصصان ایرانی اقدام به طراحی یک سیمیلاتور (شبیه‌ساز) تصویری برای این سامانه کرده‌اند تا فرآیند آموزش‌های دقیق به کاربران جدید، در سطح قابل قبولی انجام شود. شاید بتوان مهمترین مزیت سامانه منادی 2 را یک موضوع مهم امنیتی دانست؛ طبق گزارش‌های رسانه‌های غربی، غرب برای اینکه بتواند کالاهایی را به داخل کشورها وارد و یا از کشورهای هدف خارج کند، یا اینکه ورود و خروج کالاها از کشورهای هدف را رصد کند، حفره‌های امنیتی خاصی در سامانه‌های بازرسی قرار می‌دهد. این موضوع مهم، ایجاب می‌کند که برای جلوگیری از هر نوع اقدام ضدامنیتی توسط سرویس‌های بیگانه، حتما لازم است که کشورمان از محصولات بومی تولید شده در حوزه کنترل ورودی‌ها و خروجی‌های کشور استفاده شود تا ضریب اطمینان از عدم وجود هرگونه حفره امنیتی کار گذاشته شده توسط بیگانگان در سامانه‌های کنترل و بازرسی گمرکی، به ضریب 100 درصدی برسد.

سامانه مدرن بازرسی کانتینرها سامانه مدرن بازرسی کانتینرها سامانه مدرن بازرسی کانتینرها
سامانه مدرن بازرسی کانتینرها
نمونه‌هایی از اسکن کانتینر توسط سامانه بازرسی منادی 2 - سلاح‌ و مواد منفجره داخل جعبه‌ها دیده می‌شود

جالب است بدانید که نرم‌افزار سامانه منادی 2 نیز که مثابه مغز سامانه است و به قولی، مهمترین و حساس‌ترین بخش سامانه محسوب می‌شود، کاملا ایرانی بوده و طراحان ایرانی برای اینکه بتوانند در آینده این سامانه‌ها را به کشورهای دیگر هم صادر کنند، نرم افزار را به سه زبان فارسی، انگلیسی و عربی طراحی کرده‌اند و هم‌اکنون این آمادگی وجود دارد که همین سامانه به کشورهایی که به چنین سامانه‌هایی نیاز دارند، صادر شود. ** تولید ملی در گرو خرید محصولات داخلی یکی از تاکیدات موکد رهبر معظم انقلاب اسلامی، حمایت از تولید ملی بوده و امسال نیز بر همین مبنا توسط ایشان به نام سال "اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" نام‌گذاری شده است. یکی از مهمترین راه‌ها برای تحقق اقتصاد مقاومتی و حمایت از تولید ملی، خرید محصولاتی است که در داخل تولید می‌شود، محصولاتی که می‌تواند همان خدمات نمونه‌های مشابه خارجی را ارائه دهد اما در عین حال به کار و اشتغال داخلی کمک کند. گمرک جمهوری اسلامی ایران که یکی از مهمترین ارگان‌های مستقر در مبادی ورودی کشور، در زمینه استفاده از این گونه محصولات باید پیش‌رو باشد، به‌نحوی که با بکارگیری این سامانه‌های بازرسی و کنترل پیشرفته در گمرک، حتی می‌توان منادی 2 را که محصول مشترک وزارت دفاع و نیروی زمینی سپاه است را در آینده نه چندان دور به خارج از کشور هم صادر کرد.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت