تاکتیکهای جدید نزاجا در رزمایش اقتدار ۹۹
نیروی زمینی ارتش در رزمایش اقتدار ۹۹ نشان داد که در صورت بروز تهدیدات ترکیبی، قادر است ظرف مدت کوتاهی، ظرفیتهای مقابله با تهدیدات را به هر منطقه جغرافیایی انتقال دهد.
این رزمایش با هدف ارزیابی میزان آمادگی رزمی یگانهای نیروی زمینی ارتش در مقابله با تهدیدها و انتقال سریع نیروها از مناطق سرزمینی به منطقه مأموریت برابر طرحهای پیشبینی شده آغاز شد و طی آن انواع تاکتیکهای خلاقانه بومی به منظور ارزیابی مهارتهای چندگانه تیپهای حرفهای نیروی زمینی ارتش عملیاتی شد.
این رزمایش شامل برخی عملیاتهای جدید و متفاوت برای نیروهای مسلح ما بود که از جمله آنها انجام عملیات ترکیبی هوایی، دریایی با استفاده از تجهیزات غواصی مناسب (سیستمهای تنفسی مداربسته) و همچنین عملیات تاخت شبانه بالگردهای هوانیروز با استفاده از سیستمهای دید در شب بود که از این نظر حائز اهمیت است. در ادامه گزارش به بررسی تاکتیکها و عملیاتهای صورت گرفته در این رزمایش میپردازیم.
۱- هجوم نیروهای هوابرد به مواضع دشمن در سواحل مکران
در مرحله اول رزمایش اقتدار ۹۹ نیروی زمینی ارتش برای اولین بار عملیات مشترک تهاجمی تیپ هوابرد با بهره گیری از انواع سلاحها و تجهیزات مکانیزه در سواحل مکران اجرا شد
تیپ ۵۵ هوابرد نیروی زمینی ارتش در مرحله نخست رزمایش با اجرای عملیات چتربازی و با استفاده از نفربرهای BMP۲ که برای نخستین بار در جریان این رزمایش به صورت ترکیبی انجام شد؛ طرحهای عملیات آفندی را اجرا کردند.
نیروهای هوابرد در قالب صدها چترباز طی یک عملیات از پیش تعیین شده توسط چندین فروند هواپیمای سی ۱۳۰ نیروی هوایی ارتش با پرش هماهنگ و دقیق در نقاط تعیین شده فرود آمدند و همزمان با بارریزی تسلیحات و تجهیزات نظامی از جمله موتور سیکلتها، موشک اندازهای ۱۰۷ میلیمتری و توپهای ۲۳ میلیمتری در منطقه عمومی رزمایش، با بهره گیری از این تجهیزات اهداف تعیین شده در ساحل را مورد حمله قرار دادند.
استفاده از نفربرهای ارتقا یافته توسط نیروهای هوابرد، اجرای عملیات تاخت با بهره گیری و پشتیبانی از انواع سلاحها، تصرف مناطق ساحلی، بارگیری تجهیزات زرهی و تسلیحات نیمه سنگین در کمترین زمان ممکن و اجرای یک عملیات منطبق با صحنههای واقعی از جمله نقاط قوت تیپ هوابرد و نیروهای واکنش سریع نزاجا در این مرحله از رزمایش بود.
۲- اجرای عملیات ترکیبی تیپ ۶۵ نیروی مخصوص «آجا» در سواحل مکران
اجرای عملیات ترکیبی در سواحل مکران توسط تیپ ۶۵ نیروی مخصوص ارتش یکی دیگر از مراحل ویژه در رزمایش اقتدار ۹۹ نزاجا بود که با موفقیت انجام داد.
تیپ ۶۵ نیروی مخصوص در این مرحله از رزمایش با اجرای عملیات متحرک هوایی، به صورت ترکیبی و همزمان عملیات نفوذ و تهاجم را با موفقیت انجام داد. غواصان تیپ ۶۵ نیروی مخصوص ارتش در این بخش از رزمایش به ۲ گروه تقسیم شده و با بالگردهای شنوک در سطح آب فرود آمده و به عمق دریا نفوذ کردند و اهداف دریایی را منهدم و گروه دوم نیز با انهدام پایگاههای تعبیه شده در ساحل، به اهداف از پیش تعیین شده دست یافتند.
این غواصان با تکیه بر مهارتهای چندگانه فردی خود اعم از سقوط آزاد و نفوذ تاکتیکی از زمین، هوا و دریا توانستند ابعاد مختلف این مهارتها را عملیاتی کرده و با موفقیت تاکتیک نفوذ و تهاجم را اجرا کنند.
ایجاد اختلال در سامانه کنترل فرماندهی، جنگال و مخابرات دشمن در سطح دریا و همچنین عملیات ترکیبی چتربازان غواص نیروی زمینی ارتش با پشتیبانی انواع بالگردهای هوانیروز در سطح و در آبهای دریای عمان یکی از تاکتیکهای به کار گرفته شده در این رزمایش بود.
۳- بکارگیری سامانه پایش الکترواپتیکی سیار «جلال»
برای نخستین بار در جریان رزمایش اقتدار ۹۹ نیروی زمینی ارتش از سامانههای پایش الکترواپتیکی سیار «جلال» و کنترل و فرماندهی « جی آی اس » متحرک استفاده شد.
این سامانه در جهاد خودکفایی و مرکز بهینه سازی شهید زرهرن نیروی زمینی ارتش طراحی و ساخته شده و با قابلیت انتقال تصاویر به دوردست و در تاریکی شب به کلیه مراکز کنترل و فرماندهی، میتواند دادههای راداری و اپتیکی را تلفیق کند.
همچنین در این رزمایش سامانه کنترل و فرماندهی جی آی اس متحرک به منظور تسهیل در کنترل و هدایت عملیات و تهیه و تولید انواع دادههای جغرافیایی و نقشههای عملیاتی بهره برداری شد.
این سامانه نیازمندیهای ضروری یک فرمانده را جهت کنترل و هدایت عملیات در یک منطقه دورافتاده، مناطق عملیاتی و مناطق رزمایشی تأمین خواهد کرد.
۴- عملیات متحرک هوایی توسط نیروهای مخصوص تیپ ۲۲۳ اجرا شد
نیروهای تیپ ۲۲۳ پس از تغییر ماهیت از تیپ تکاور به نیروهای مخصوص واکنش سریع در آخرین مرحله از رزمایش اقتدار ۹۹ نزاجا برای نخستین بار مأموریت خود را متناسب با ساختار جدید انجام دادند.
تیپ ۲۲۳ نیروی مخصوص در جریان این رزمایش عملیات متحرک هوایی را با پشتیبانی ۱۰ فروند بالگرد ۲۱۴ انجام داده و پس از هلی برن نسبت به طرح ریزی و اجرای عملیات تاخت و انهدام پایگاههای ساحلی اقدام و اهداف مورد نظر را با موفقیت منهدم کردند.
۵- اجرای عملیات هلی برن و انهدام اهداف ثابت و متحرک در شب
بالگردهای هجومی که به تازگی به سیستم پرواز در شب مجهز و مسلح شدهاند برای نخستین بار در شب عملیات هلی برن و اجرای آتش در نوار ساحلی را با موفقیت در جریان رزمایش اقتدار ۹۹ نیروی زمینی ارتش انجام دادند.
در این بخش از رزمایش در شب انجام شد، بالگردهای هجومی ۲۱۴ که اخیراً به سیستم پرواز در شب مجهز و مسلح شدهاند، توانستند عملیات هلیبرن شبانه و پشتیبانی آتش نزدیک از یگانها را در ساحل با موفقیت انجام دهند و نیروهای مخصوص و واکنش سریع ارتش را به سرعت در مناطق مورد نظر گسترش دهند.
این عملیات برای نخستین بار در راستای ارتقا توان رزمی و به منظور ارزیابی و مهارت و جسارت خلبانان در مأموریتهای پرواز در شب با بهره گیری از تجهیزات و تسلیحات نوین بومی و ایرانی اجرا شد.
امیر یوسف قربانی فرمانده هوانیروز ارتش، این عملیات را اقدامی کم نظیر در منطقه و فرامنطقه عنوان کرد و ابتکار عمل و آموزش تاکتیکهای نوین به خلبانان و اقدام هماهنگ با یگانهای واکنش سریع را امیدوار کننده و موجب ارتقا آمادگی هوانیروز دانست.
۶- رصد و شناسایی شناورهای بیگانه در آبهای بینالمللی توسط پهپادهای ارتش
گروه پهپاد نیروی زمینی ارتش نیز در جریان رزمایش اقتدار ۹۹ با بهره گیری از انواع سامانههای پهپاد از جمله پهپادهای ارتقا یافته مهاجر ضمن اجرای عملیات شناسایی هوایی منطقه رزمایش، رصد و شناسایی شناورهای بیگانه در محدوده آبهای بین المللی منطقه رزمایش را انجام دادند.
یکی از ویژگیهای این رزمایش کسب مهارت در به کارگیری همزمان پهپادها ، انواع بالگردها و هواپیماهای ترابری در یک مقطع زمانی کوتاه بوده که با موفقیت انجام شد.
۷- اجرای عملیات ترکیبی مشترک برای ارزیابی مهارت نیروهای هوابرد نزاجا
عملیات مشترک هوابرد و متحرک هوایی با بهکارگیری یگانهای واکنش سریع نیروی زمینی ارتش، پشتیبانی ترابری هواپیماهای سنگین نیروی هوایی ارتش و بالگردهای هوانیروز یکی دیگر از عملیاتهای نیروی زمینی بود که با موفقیت در منطقه عمومی سواحل مکران انجام شد.
این عملیات مشترک هوابرد برای ارزیابی مهارت کارکنان تیپ ۵۵ هوابرد طرح ریزی شده، که از پادگان سرزمینی مستقیماً توسط هواپیماهای سی ۱۳۰ نیروی هوایی ارتش به منطقه هدف ترابری شده و در منطقه موردنظر فرود آمدند؛ سپس با بهکارگیری ادوات زرهی شنیدار، مأموریت خود را برای تصرف اهداف در منطقه ساحلی برگزار کردند.
ویژگیهای رزمایش اقتدار نزاجا
رزمایش اقتدار ۹۹ نزاجا که به مدت دو روز در منطقه مکران برگزار شد دارای ویژگیهای متعددی بود و برخی از این عملیاتها برای اولین بار توسط نیروی زمینی و یگانهای واکنش سریع انجام شد یگانهای که پس از تغییرات عمدهای که در پی فرمان رهبر معظم انقلاب اسلامی در ساختار یگانهای نزاجا ایجاد شد و بنابر اعلام امیر حیدری فرمانده نیروی زمینی ارتش این رزمایش هدفمحور برای نخستین بار در سطح نزاجا برگزار شده است.
از جمله ویژگی این عملیات میتوان به جابجایی سریع از راه هوا توسط هواپیماهای ترابری نیروی هوایی ارتش از نقاط دوردست به منطقه عمومی رزمایش اشاره کرد که توسط غیور مردان تیپ ۵۵ هوابرد این عملیات با طرحریزی بسیار دقیق و در کمترین زمان به اجرا در آمد.
طی این عملیات، غواصان تیپ ۶۵ نیروی مخصوص واکنش سریع از طریق سقوط آزاد به مواضع سطحی و زیرسطحی نفوذ و نسبت به انهدام اهداف مشخص شده در سطح و عمق دریا اقدام کردند. این عملیات یک عملیات متحرک هجومی واکنش سریع بود که طی آن عملیات تاخت و انهدام اهداف توسط تیپ واکنش سریع ۲۲۳ و با پشتیبانی بالگردهای ۲۱۴ هوانیروز، انجام شد.
انجام عملیات در شب توسط هوانیروز ارتش یکی دیگر از ویژگیهای رزمایش اقتدار ۹۹ نزاجا بود که در جریان آن بالگردهای مجهز به سامانه دید در شب، موشک اندازها، راکت اندازها و تیربار تهاجمی در پشتیبانی از این عملیات در دید محدود با بهرهگیری از سامانههای نوین دید در شب عملیات طرحریزی شده را انجام دادند.
همچنین تلفیقی از جنگ افزار و تجهیزات توسط نیروهای چند مهارته و یگانهای چند منظوره ارتش در این رزمایش به کار گرفته شد و عملیاتهای ترکیبی رخ داد که اهمیت فراوانی دارد، زیرا عملیات ترکیبی از پیچیدهترین نوع عملیاتها است که معمولاً توسط نیروهای واکنش سریع و تیپهای حرفهای انجام میشود و نیروی زمینی در این رزمایش نشان داد که در بالاترین سطح آمادگی برای اجرای عملیاتهای ویژه و ترکیبی قرار دارد.
به گزارش مهر، بر اساس آنچه در گزارش بالا آمده است، در این رزمایش قدرت تحرک، تیپها و لشکرهای واکنش سریع و متحرک هجومی نیروی زمینی ارتش ارزیابی شد و عملیات متحرک هوایی، عملیات نفوذ در سطح و زیر سطح و حرکت به سوی اهداف دریایی دشمن و ثبت رکورد در سرعت عمل و پاسخگویی سریع و قاطع به تهدیدات از اهداف و برنامههای پیشبینی شده در این رزمایش بود که هر یک با موفقیت به پایان رسید.
از زمان فرماندهی امیر پوردستان در نیروی زمینی و بعد از او در زمان فرماندهی امیر حیدری با توجه به متن حکم فرماندهی معظم کل قوا مبنی بر افزایش توان تحرک و چابک سازی یگانهای این نیرو، نیروی زمینی ارتش با تغییر رویکرد و تاکتیک، چابکسازی یگانهای پیاده و مکانیزه را برای مقابله با تهدیدات هیبریدی در دستور کار خود قرار داده و با تغییرات اساسی در ساختار سازمانی خود و یگانهای پیاده مکانیزه را به تیپهای واکنش سریع و متحرک هجومی تبدیل کرده است.
رزمایش اقتدار ۹۹ نیروی زمینی در کنار نمایش اقتدار و آمادگی نیروهای مسلح کشورمان برای پاسخ به تهدیدات احتمالی میدانی عملی برای ارزیابی سرعت و دقت عمل تیپهای متحرک هجومی و واکنش سریع نیروی زمینی ارتش بود و بر همین اساس هماهنگی و انسجام میان رستهها، اجرای عملیات متحرک و متنوع هوایی، زمینی و دریایی در راستای مقابله با تهدیدات ترکیبی و تاکتیکهای نوین رزمی انجام شد.
میتوان گفت نیروی زمینی ارتش در رزمایش اقتدار ۹۹ که با حضور تیپ ۵۵ هوابرد، تیپ ۶۵ نیرو مخصوص، تیپ ۲۲۳ واکنش سریع با پشتیبانی ترابری و رزمی نیروی هوایی و هوانیروز انجام شد، نشان داد که در صورت بروز تهدیدات ترکیبی، قادر است ظرف مدت کوتاهی، ظرفیتهای مقابله با تهدیدات را به هر منطقه جغرافیایی انتقال داده و با بهرهگیری از نیروهای متخصص و چندمنظوره خود در عرصههای زمین، هوا و دریا با بهرهگیری از تاکتیکهای خلاقانه و پیچیده و ایجاد انسجام بین نیروها، عملیات ضربات متقابل را با سرعت و دقت کافی علیه متجاوزان اجرا کند.
دیدگاه تان را بنویسید