آیا روسیه بازنده جنگ نفتی با عربستان و آمریکا خواهد شد؟
توافق جدید "اوپک پلاس"، روسیه را در معرض تهدید از دست دادن بازار نفتی قرار داده و فقدان توافق هم خطر تحریمهای جدید آمریکا را به همراه خواهد داشت و در هر صورت دست یابی به توافق برای تثبیت اوضاع بازار نفت ضروری است.
خبرگزاری تسنیم: روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا»، چاپ مسکو در تحلیلی نوشته است: بر اساس اطلاعات منتشره در رسانههای گروهی و اظهارات نمایندگان کشورهای شرکت کننده در "اوپک پلاس" نشست اضطراری سران اعضا که برای امروز، 6 آوریل (18 فروردین ماه) برنامه ریزی شده بود، به تاریخ نهم آوریل (21 فروردین) موکول شده است. انتظار می رود که این تعویق ، زمان بیشتری را برای دست یابی به توافق به شرکت کنندگان در این ائتلاف فراهم سازد. حتی احتمال توافق جدید نفتی، باعث تکان خوردن بازار نفت شده و تنها با انتشار خبر تعویق نشست سران، قیمت نفت کمی افزایش یافت. البته روسیه با این خطر مواجه است که حتی قبل از برگزاری این نشست ، بازنده جنگ نفتی کنونی شود.
به عقیده کارشناسان، در صورت محدودیت استخراج نفت به 10 میلیون بشکه در روز، عربستان سعودی به شاخصهای اوایل ماه مارس باز می گردد. روسیه که پیشنهاد شد تولید نفت را به میزان 500 هزار بشکه در روز کاهش دهد، اکنون مجبور شده تا آن را بسیار بیشتر کاهش دهد.
پیشنهاد مسکو این است که تولید به میزان یک میلیون بشکه در روز کاهش یابد، ولی تنها در صورتی که واشنگتن و ریاض به توافقات بپیوندند.
خبر به تعویق افتادن این اجلاس سران ابتدا توسط خبرگزاری "رویترز" گزارش شده و سپس از سوی وزارت انرژی جمهوری آذربایجان تأیید گردید. در پی آن، قیمت نفت خام دریای برنت بر اساس معاملات روز پنجشنبه، 21 درصد افزایش یافت. روز جمعه ، 9 درصد دیگر افزایش یافته و در نتیجه ، قیمت طلای سیاه در محدوده 32.7 دلار در هر بشکه نوسان پیدا کرد.
این امکان وجود دارد که تعویق افتادن تاریخ نشست سران با تمدید احتمالی شرایط مذاکرات مرتبط باشد. مسلماً زمان اضافی به وضوح مورد نیاز کشورهای تولید کننده نفت است.
شکست توافق "اوپک پلاس" باعث سقوط قیمت طلای سیاه شد
لازم به یادآوری است روابط داخلی بین کشورهای شرکت کننده در اوپک پلاس، در اوایل ماه مارس زمانی تیره شد که روسیه و عربستان سعودی نتوانستند درباره ادامه کاهش تولید نفت به توافق برسند. اظهارات شنیده شده پس از شکسته شدن توافق "اوپک پلاس" باعث سقوط قیمت طلای سیاه شد. بدین ترتیب ، در 18 مارس ، نفت خام دریای برنت برای اولین بار از سال 2003 به 25 دلار در هر بشکه رسید.
بسیاری از کشورها بارها اعلام کردند که پس از پایان توافق قبلی، در تاریخ اول آوریل (13 فروردین)، تولید را افزایش می دهند. برای مثال ، عربستان سعودی از افزایش تولید نفت خود در ماه آوریل به 12.3 میلیون بشکه در روز خبر داد که تقریباً 300 هزار برابر ظرفیت تولید این کشور است.
پس از افت شدید قیمت نفت ، ارزش روبل سقوط کرده و بودجه دولت روسیه با کمبود مواجه شد و به همین دلیل به نظر نمی رسد که طرف روسی احتمال بازگشت به مذاکرات را رد کند.
"ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه هم اعتراف کرد که پس از نشست اوپک پلاس ، می توان تصمیمی برای کاهش تولید نفت به میزان 10 میلیون بشکه در روز گرفت. وی روز جمعه تأکید کرد که کاهش تولید "باید بصورت مشترک و جمعی انجام شود."
پوتین تاکید کرد که وظیفه اصلی همه طرفین ثبات بلند مدت در بازار انرژی است که هم به نفع تولید کنندگان و هم مصرف کنندگان خواهد بود.
"الکساندر نوواک" وزیر انرژی فدراسیون روسیه هم پیشنهاد کرد که حجم مواد اولیه استخراج شده را برای چند ماه کاهش داده و سپس با افزایش تقاضا، آنها را افزایش داد.
پیش از این ، عبدالعزیز بن سلمان، وزیر صنعت نفت عربستان سعودی، اتهامات مطرح شده از سوی مسکو را نپذیرفت که ریاض مسئولیت عدم موفقیت در توافق برای ادامه اوپک پلاس را بر عهده دارد.
بدیهی است ، با تمام آمادگی اعلام شده از طرف مسکو برای مذاکرات ، روسیه باید خیلی تلاش کند تا اکنون و پس از آغاز جنگ لفظی، دیگر مذاکره کنندگان را به کاهش تولید متقاعد کند.
در ایالات متحده ، احتمال کاهش تولید نفت رسماً در نظر گرفته نشده است. پیش از این ، "دونالد ترامپ" از پاسخ دادن به این سؤال که آیا آمریکا آماده است تولید نفت خود را به عنوان بخشی از تلاشها برای افزایش قیمت این منبع انرژی کاهش دهد ، خودداری کردند.
رئیس جمهوری آمریکا حتی تهدید کرد، در صورتی که مقامات مسکو و ریاض از "رفتار نادرست خود با واشنگتن" دست برندارند ایالات متحده ممکن است تحریمها یا عوارض گمرکی برای نفت را بر روسیه و عربستان سعودی تحمیل کند.
توافق درباره کاهش تولید برای بازار جهانی انرژی بسیار ضروری است
کارشناسان معتقدند که اگر طرفین نتوانند به توافق برسند، یک کاهش دیگر قیمت نفت جهان را تهدید میکند. "الکساندر رازووایف" کارشناس مسائل انرژس گفت: «در حال حاضر ما شاهد افت شدید قیمت نفت تا 10 الی 15 دلار هستیم. تقاضا در بازار نفت 25 درصد کاهش یافت و این بدان معناست که هم اکنون نفت "اضافی" در سطح جهان 20 میلیون بشکه است.
به گفته وی، ایالات متحده انتظار دارد که روسیه و عربستان سعودی تولید 10الی 15 میلیون بشکه در روز کاهش دهند. این بدان معناست که اگر منظور ما از کل کاهش روزانه 10 میلیون بشکه باشد، عربستان سعودی پس از 9 مارس ، به سطوح تولید خود باز می گردد. این کشور 7.5 میلیون بشکه تولید میکرد و اکنون - تقریباً 13 میلیون. یعنی با کاهش 3 میلیون بشکهای، به طور کلی ، ریاض هیچ چیزی را از دست نمی دهد.
به عقیده این کارشناس، ولی ضرر روسیه در این رابطه قابل توجه است. اگر در ماه مارس ، در چارچوب اوپک پلاس ، این کشور با کاهش تولید به میزان 0.5 میلیون بشکه در روز موافقت نمی کرد، اکنون به کاهش 2.5-3 میلیون بشکهای نیاز داشت. این درحالی است که روسیه تنها 5 میلیون بشکه در روز در بازار جهانی عرضه می کند.
در مجموع روند اوضاع پیرامون کاهش تولید هر طور که توسعه یابد ، فقدان توافق در آینده نزدیک ، خطر افزایش منظم مازاد در بازار نفت و به تبع آن ، کاهش بیشتر قیمت را در پیش خواهد داشت.
دیدگاه تان را بنویسید