پاسخ به ۳۵ پرسش در خصوص سهام عدالت
سازمان خصوصی سازی با انتشار مطلبی اقدام به پاسخ به سوالات متداول پیرامون موضوع سهام عدالت کرد.
خبرگزاری تسنیم: طرح سهام عدالت در حالی از سال ۱۳۸۵ تا کنون در حال اجرا است که بیش از ۴۹ میلیون نفر از جمعیت کشور مشمول این سهام هستند.
در این راستا سازمان خصوصی سازی به منظور فرهنگ سازی بهتر و پاسخ به ابهامات و پرسشهای موجود در این زمینه، اقدام به انتشار مطلبی شامل مهمترین پرسشهای قابل طرح در زمینه سهام عدالت و پاسخ به آنها به شرح زیر کرده است:
۱- سهام عدالت چیست؟
سهام مربوط به ۴۹ شرکت سرمایه پذیر میباشد که بر اساس مصوبات هیات وزیران به مشمولین سهام عدالت واگذار شده است. لیست و اطلاعات مربوط به شرکتهای مزبور در سامانه اینترنتی سهام عدالت درج گردیده است.
۲- چه کسانی سهام عدالت دارند؟ چه گروههایی مشمول سهام عدالت شدند؟ چرا؟ مرجع تشخیص مشمولین سهام عدالت کجا بوده؟
مشمولین سهام عدالت در مقاطع گذشته بر اساس مصوبات ستاد مرکزی توزیع سهام عدالت در ۱۸ گروه تعیین گردیده اند و نهادهای متولی این گروهها نیز در ستاد مزبور مشخص گردیده اند که در نهایت بر اساس اطلاعات ماخوذه از نهادهای مذکور سهام عدالت به این گروهها تخصیص داده شده است. در حال حاضر بیش از ۴۹ میلیون نفر مشمول سهام عدالت میباشند.
۳- آیا همه کسانی که برگههای سهام عدالت را دارند سهامدار محسوب میشوند؟
خیر، برگههای سهام عدالت ملاک نمیباشد. اشخاصی که با در دست داشتن برگههای دعوتنامه سهام عدالت و سایر مدارک لازم تشریفات ثبت نام را در بازه زمانی تعیین شده (تا پایان اسفندماه ۱۳۹۴) انجام داده و مشخصات انها در سامانه سهام عدالت درج شده باشد مشمول سهام عدالت میباشند.
۴- آیا سهام عدالت شامل همه افراد خانوار میشود و یا فقط سرپرست خانوار؟
سهام عدالت شامل تمام افرادی میباشدکه در زمان ثبت نام اولیه اسامی آنها در فرم جمع آوری اطلاعات تکمیل و ارسال گردیده و دعوتنامه سهام عدالت نیز برایشان صادر شده و فرآیند ثبت نام آنها طی شده است.
۵- ارزش سهام عدالت چقدر است؟
ارزش سهام عدالت کلیه مشمولین مطابق میزان اعلامی در صورتحساب مندرج در سامانه سهام عدالت به نشانی www.samanese.ir متفاوت بوده است.
۶- آیا برگههای سهام عدالت قابل خرید و فروش هستند؟
خیر-برگههای سهام عدالت فاقد هرگونه ارزشی میباشند.
۷- چرا مبلغ سهام عدالت افراد متفاوت است؟
دلیل این تفاوت ناشی از تخفیفات اعطایی دولت به نهادهای حمایتی همچون کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی، میزان مبالغ واریزی مشمولین بابت تتمه مبلغ بدهی و تعداد اعضای خانوار و ... میباشد.
۸- آیا امکان انتقال سهام عدالت از پدر به فرزندان و یا برعکس وجود دارد؟
خیر، در حال حاضردر حالتی که هر دو در قید حیات باشند چنین امکانی وجود ندارد.
۹- سود سهام عدالت چگونه پرداخت میشود؟
به صورت سالیانه پرداخت میشود. پس از برگزاری مجامع عمومی ۴۹ شرکت سرمایه پذیر، دریافت سود از شرکتها و مشخص شدن سود قابل تقسیم بین مشمولین پرداخت میگردد.
۱۰- چرا ۱۰ سال اول هیچ سودی به سهام عدالت اختصاص نیافت؟
از بابت ثمن معامله سهام شرکتهای سرمایه پذیر که به مشمولین واگذار گردیده است هیچ مبلغی از مشمولین دریافت نگردیده بود مقرر بود بهای مورد واگذاری به مشمولین از محل سود سالیانه شرکتها تامین و تسویه گردد؛ بنابراین تمام سود دریافتی از شرکتها در بازه ۱۰ ساله اول طرح، بابت تسویه اقساط کسر و اعمال گردیده است.
۱۱- چگونه متوجه بشویم که سهام عدالت داریم یا خیر؟
با مراجعه به سامانه اینترنتی سهام عدالت به نشانی www.samanese.ir و وارد کردن کد ملی میتوان اطلاعات لازم را دریافت نمود.
۱۲- شماره شبا برای سود را کجا باید ارائه بدهیم؟
مشمولان میبایستی با مراجعه به سامانه اینترنتی سهام عدالت به نشانی www.samanese.ir و ثبت اطلاعات شناسنامهای نسبت به ثبت شماره شبای بانکی اقدام نمایند.
۱۳- آیا شماره شبا سرپرست خانوار برای همه افراد همان خانواده قابل قبول است؟
خیر، هریک از اعضای خانوار میبایستی نسبت به ثبت شماره شبای بانکی خود در سامانه سهام عدالت اقدام نماید.
۱۴- شماره شبا باید مربوط چه بانکی باشد؟
مشمولان سهام عدالت میتوانند نسبت به ثبت شماره شبای بانکی خود نزد کلیه بانکها و موسسات مالی دارای مجوز از بانک مرکزی اقدام نمایند.
۱۵- تاکنون چه مقدار سود مربوط به سهام عدالت واریز شده است؟
پس از پایان دوره ده ساله؛ سود عملکرد سال ۱۳۹۵، ۱۳۹۶، ۱۳۹۷ شرکتهای سرمایه پذیر بین مشمولین سهام عدالت تخصیص و پرداخت گردیده است.
۱۶- آیا مبلغ سود برای همه یکسان است؟
خیر، میزان سود به تناسب ارزش هر فرد در سامانه سهام عدالت برای هر مشمول تعیین میگردد.
۱۷- کسانی که تا کنون سود دریافت نکرده اند چه باید بکنند؟
کلیه مشمولین سهام عدالت برای دریافت سود سهام عدالت میبایستی نسبت به ثبت شماره شبای بانکی خود در سامانه اینترنتی سهام عدالت اقدام کنند.
۱۸- از زمانی که شماره شبا در سامانه وارد شد تا زمان واریز سود چقدر طول میکشد؟
شماره شباهای بانکی اعلامی مشمولین سهام عدالت پس از استعلام از بانک مرکزی و اخذ تاییدیه در سامانه درج و در لیست واریزی سود سهام عدالت قرار میگیرد.
۱۹- سهام افراد پس از فوت چه میشود؟
وراث متوفیان با مراجعه به دفاتر پیشخوان دولت الکترونیک و ارائه مدارک شناسایی و گواهی حصر وراثت میتوانند نسبت به تسهیم و انتقال سهام بین وراث اقدام نمایند.
۲۰- ارزش سهام عدالت در بازار چقدر است؟
در حال حاضربه دلیل عدم آزادسازی، سهام عدالت قابلیت معامله ندارد. براساس آخرین اطلاعات ماخوذه ارزش سهام عدالت هر مشمول حدود ۸ برابر میباشد.
۲۱- ثبت نام جدید برای سهام عدالت کی آغاز میشود؟
در حال حاضر تمام سهام قابل تخصیص به گروههای هدف واگذار و نهایی گردیده است و سهمی برای واگذاری به افراد جدید از سبد سهام عدالت امکان پذیر نمیباشد.
۲۲- چرا مددجویان بهزیستی سهام شان دو برابر بقیه است؟
براساس مفاد آئین نامه سهام عدالت مشمولان دو دهک پایین درآمدی (نهادهای تحت حمایت بهزیستی و کمیته امداد امام ره) شامل احتساب ۵۰ درصد تخفیف در بهای واگذاری و به صورت اقساط ۱۰ ساله بوده اند.
۲۳- آیا کسانی که بسته معیشتی دریافت میکنند سهام عدالت هم میتوانند بگیرند؟
بسته معیشتی ارتباطی به سهام عدالت ندارد.
۲۴- سود سهام عدالت شامل مالیات میشود؟
مالیات مربوط به سود سهام عدالت قبلا توسط شرکتهای سرمایه پذیر محاسبه، کسر و پرداخت گردیده است و مالیات جدیدی ندارد.
۲۵- چه تعداد از افراد از سهام عدالت شان خبر ندارند؟ بیشترچه کسانی هستند؟
از ۴۹ میلیون نفر مشمول سهام عدالت تاکنون حدود ۴۱ میلیون و پانصدهزار نفر با مراجعه به سامانه اینترنتی سهام عدالت نسبت به ثبت شماره شبای بانکی مراجعه نموده اند. ضمنا حدود ۲، ۵ میلیون نفر نیز از مشمولان در قید حیات نمیباشند.
۲۶- آیا شماره تلفن و شماره شبا باید حتما به نام فرد مشمول باشد؟
شماره شبای بانکی میبایستی حتما به نام خود مشمول باشد. همچنین در سامانه فعلا الزامی نسبت به ثبت شماره تلفن خود مشمول وجود ندارد، ولی برای اقدامات و اطلاعیههای بعدی ثبت شماره تماس خود مشمول هم ضروری به نظر میرسد.
۲۷- برای اطلاعات بیشتر به کجا مراجعه کنیم؟
مشمولان سهام عدالت در اقصی نقاط ایران برای اطلاع از آخرین اخبار و اطلاعیههای لازم صرفا به سامانه اینترنتی سهام عدالت به نشانی www.samanese.ir مراجعه و کسب اطلاع نمایند. یا با شماه تلفن ۸۳۳۳۸-۰۲۱ تماس گرفته و سوالات خود را مطرح کنند.
۲۸- در شهرستانها برای سهام عدالت به کجا باید مراجعه کرد؟
در حال حاضر نیازی به مراجعه حضوری نمیباشد. مشمولان سهام عدالت در اقصی نقاط ایران برای اطلاع از آخرین اخبار و اطلاعیههای لازم صرفا به سامانه اینترنتی سهام عدالت به نشانی www.samanese.ir مراجعه و کسب اطلاع نمایند. یا با شماه تلفن ۸۳۳۳۸-۰۲۱ تماس گرفته و سوالات خود را مطرح کنند.
۲۹- سهام عدالت از چه زمانی قابلیت خرید و فروش پیدا میکند؟
لایحه ساماندهی سهام عدالت در دستور کار مجلس شورای اسلامی قراردارد. بدیهی است که در صورت تصویب و ابلاغ لایحه مذکور سهام عدالت قابلیت خرید و فروش پیدا خواهد کرد.
۳۰- افرادی که ثبت نام آنها به صورت ناقص انجام شده است، آیا سهام عدالت به آنها تعلق خواهد گرفت؟
خیر
۳۱- آیا امکان افزایش سرمایه برای دارندگان سهام عدالت وجود دارد؟
خیر- امکان واریز برای افزایش میزان سهام عدالت مشمولین وجود ندارد.
۳۲- آیا سهام عدالت برای افرادی که تازه به دنیا آمده اند تعلق میگیرد؟
خیر- ثبت نام جدید امکان پذیر نیست.
۳۳- چرا به همه اقشار جامعه سهام عدالت تعلق نگرفته است؟
براساس آئین نامه توزیع سهام عدالت، مشمولین طرح شامل شش دهک بوده اند که گروههای آن توسط ستاد مرکزی توزیع سهام عدالت در سال ۱۳۸۵ تعیین گردیده است.
۳۴- سود سهام عدالت هر چند وقت یکبار واریز میگردد؟
سود سهام عدالت هر سال یکبار واریز میشود.
۳۵- سود سهام عدالت توسط شرکتها در چه زمانی واریز میگردد؟
سود شرکتها ظرف مهلت قانونی مندرج در قانون تجارت (به مدت ۸ ماه پس از برگزاری مجامع عمومی سالیانه) دریافت و برای توزیع تخصیص مییابد.
دیدگاه تان را بنویسید