انتقاد خوش چهره به رها کردن بازار بزرگ ۸۵ میلیونی داخل کشور

کد خبر: 972045

یک اقتصاددان با انتقاد از رها شدن بازار داخل و توجه بیش از اندازه به صادرات گفت: این خطای استراتژیک بنیادی است که خیلی از دولتمردان در چند دهه گذشته به هوای صادرات، بازار بزرگ ۸۵ میلیون نفری کشور را رها کرده اند.

انتقاد خوش چهره به رها کردن بازار بزرگ ۸۵ میلیونی داخل کشور

خبرگزاری تسنیم: محمد خوش چهره گفت: اینکه گفته شود یک کشوری خودکفاست و می‌تواند همه چیز خود را تولید کند شاید در دنیا چنین کشوری وجود نداشته باشد. بالاخره اصولی در اقتصاد وجود دارد که بعضی از کشور‌ها مزیت‌ها و امکاناتی دارند در بخش‌های کشاورزی، خدماتی، صنعتی و ... که بقیه کشور‌ها فاقد این مزیت‌ها هستند.

وی اظهارداشت: آنچه که قانون اساسی، مقام معظم رهبری و خیلی از دلسوزان نظام می‌گویند حرف اینکه اقتصاد کشور نباید اقتصاد آسیب پذیر ناشی از وابستگی باشد.

این اقتصاددان و استاد دانشگاه گفت: وابستگی تبعات منفی زیادی دارد و به عنوان خط قرمز نه در ایران بلکه در تمامی کشور‌های دنیا مطرح است.

وی افزود: برای مثال کشور ژاپن به شدت وابسته به انرژی خاورمیانه به خصوص خلیج فارس است البته سعی می‌کند این وابستگی را کاهش دهد و اگر بتواند قطع کند.

خوش چهره بیان داشت: برای کاهش وابستگی به انرژی سبد انرژی ایجاد شده است که در این سبد انواع و اقسام انرژی از قبیل اتمی، بادی، خورشیدی و ... وجود دارد منتها، چون انرژی‌های فسیلی تجدیدناپذیر ارزان‌تر است در حال حاضر بیش از ۸۵ تا ۹۰ درصد انرژی دنیا از محل نفت و گاز تامین می‌شود.

وی ادامه داد: اصل کاهش وابستگی از اصولی است که کشور‌های دنیا این مهم را پذیرفته اند و تلاش دارند وابستگی‌های خود را به نوعی کاهش داده یا قطع کنند.

این اقتصاددان و استاد دانشگاه گفت: اشتباهی که دولتمردان و اهالی خانه ملت طی دو تا سه دهه گذشته در کشور داشته اند این است که برون نگر باشند و به همین دلیل در بازار‌ها بیشتر به دنبال صادرات کالا و خدمات هستند، چون فکر می‌کنند مزیت‌های صادراتی خیلی زیاد است و دیده اند که بخش زیادی از کالا و خدمات کشور‌های پیشرفته صنعتی دنیا سالانه روی ریل صادرات قرار می‌گیرد، اما مسیر طی شده بلوغ را، چون ندیده اند به شدت معتقدند کشور باید برون نگر باشد.

وی افزود: این در حالی است که استراتژی‌های موفق و منطقی در دنیا و همینطور سازمان‌های مثل یونیدو و آنکتاد که متولی امر توسعه در جهان هستند که برخی از توصیه‌های این سازمان‌ها خوب و نسبت به برخی از توصیه‌های آنان باید هوشیار بود اینکه هر کشوری اقتصاد ملی خاص خود را دارد یعنی اقتصاد خاص خود متناسب با جغرافیای سیاسی، جفرافیای اقتصادی، کارکرد، فرهنگ و ... این طور نیست که همه کشور‌ها قطب را به فرض آمریکا قرار دهند و بعد بگویند اگر به این کشور وابسته شدند دیگر هیچ مشکلی نخواهند داشت.

این اقتصاددان و استاد دانشگاه می‌گوید: برخی‌ها تصور می‌کنند رشد و توسعه کشور باید به شدت وابسته به آمریکا، اروپا و ... باشد به هیچ وجه چنین چیزی نیست بلکه باید نگاه‌ها بیشتر به مزیت‌ها و ظرفیت‌های داخل کشور معطوف شود.

وی افزود: ایران با بیش از ۸۵ میلیون نفر جمعیت در کشور‌های منطقه خاورمیانه جزء جمعیت‌های بالا محسوب می‌شود.

خوش چهره اظهارداشت: برای مثال جمعیت کشور قطر در حال حاضر با احتساب افراد مهاجر ۶۰۰ هزار نفر، بحرین ۷۰۰ هزار نفر، کویت دو میلیون نفر که ۹۰۰ هزار نفر جمعیت خودی و بقیه نیرو‌های کار سایر کشور‌ها هستند.

وی ادامه داد: این خطای استراتژیک بنیادی که خیلی از دولتمردان در چند دهه گذشته به هوای صادرات بازار بزرگ ۸۵ میلیون نفری کشور را رها کرده اند بطوری که ۹۵ درصد چای مملکت در حال حاضر از خارج تامین می‌شود در حالیکه اگر مسئولان درون نگر بودند بدون شک کشور با رفع مشکلات می‌توانست در این حوزه خودکفا شود.

این اقتصاددان و مدرس دانشگاه گفت: جدا از این ۹۰ درصد روغن نباتی، ۵۰ درصد برنج، بطور متوسط در یک دوره ۱۰ ساله بین ۴۰ تا ۵۰ درصد گندم، انواع و اقسام میوه از خارج به کشور وارد می‌شود در حالیکه در همه این بخش‌ها کشور ایران دارای مزیت است.

وی افزود: صنعت نساجی و پوشاک زمانی دومین صنعت اشتغالزا در کشور بود اکنون ظرفیت تولید این واحد‌ها زیر ۲۵ درصد است.

خوش چهره اظهارداشت: مسئولان باید به معنای واقعی از تولید داخلی حمایت کنند و به یک معنا به ظرفیت‌های داخلی تکیه و درون نگر باشند.

وی ادامه داد: بدون شک با نگاه به درون بسیاری از مشکلات واحد‌ها تولیدی و تولید کنندگان در کشور برطرف خواهد شد، چون نگاه درون نگر نیست مملکت در حوزه‌های مختلف از جمله تولید، اشتغال و بسیاری موارد دیگر با مشکلات و چالش‌های زیادی دست وپنجه نرم می‌کند.

خوش چهره گفت: در حال حاضر نرخ سود تسهیلات برای حوزه تولید بسیار بالا و کمرشکن است و بسیاری از تولید کنندگان با توجه به شرایط حاکم بر اقتصاد کشور توان بازپرداخت اقساط وام‌ها را ندارند. وی افزود: فشار مالیاتی در ایران ابتدا بر روی قشر حقوق بگیر و بعد تولید است به عبارتی سوادگری، دلالی، واسطه گری و قاچاق کالا از قلمروی مالیاتی در امان هستند.

این اقتصاددان و استاد دانشگاه یادآورشد: تمامی این موارد ناشی از عوارض نگاه برون نگر ناپخته است اگر نگاه‌ها درون نگر باشد خیلی مشکلات اقتصادی از جمله بیکاری، رکود، رونق تولید، رشد اقتصادی و ... با همین نگاه برطرف خواهد شد.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    Markets

    نیازمندیها

    تازه های سایت

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد