معاملات آپارتمانی در تهران چقدر کاهش یافته؟ +نمودار
بر اساس آمار منتشره از سوی بانک مرکزی، علیرغم آنکه در مهرماه امسال تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی تهران به ۳۴۰۰ واحد رسیده و نسبت به ماه گذشته ۲۲ درصد افزایش یافته، اما نسبت به ماه مشابه سال گذشته ۶۳.۷ درصد کاهش داشته است.
خبرگزاری ایسنا: بر اساس گزارش مرکز آمار اتاق تعاون ایران، بررسیهای آماری در بخش ساختمان در مهرماه سالجاری نشان میدهد که عدد شاخص مدیران خرید (شامخ) کل در بخش ساختمان ۴۴.۳ بوده است. عدد شامخ، شاخص مدیران خرید است که (PMI) یا Purchasing Manager's Index نام دارد و یکی از مهمترین شاخصهای اقتصادی است که مورد پذیرش اکثر کشورهای توسعهیافته قرار دارد. درحال حاضر شاخص شامخ برای حدود ۲۹۰۰۰ بنگاه بخش خصوصی در بیش از ۴۰ کشور دنیا محاسبه و منتشر میشود. این شاخص که بر اساس پایش پرسشنامهای به دست میآید، بینش آنی و تصویر سریعی از شرایط اقتصاد کلان به ویژه وضعیت رونق و رکود در بخشهای ساختمان، صنعت و خدمات ارائه میدهد.
به موجب نتایج به دست آمده در بخش ساختمان در مهرماه سالجاری در رابطه با نحوه ارزیابی عدد شامخ کل، این عدد برای مهرماه معادل ۴۴.۳۰ است که نشان میدهد وضعیت بخش ساختمان نسبت به ماه قبل روند آرامی داشته و این وضعیت در اکثر زیربخشهای این شاخص قابل ملاحظه است. بنابر اعلام فعالان اقتصادی این صنعت، مقدار تولید یا ارائه خدمات با رقم شاخص۴۴.۳۰، میزان فروش ۴۷.۴۷ و سفارشات جدید ۴۶.۲ تا حدودی نسبت به شهریور کاهش داشته است که قرار گرفتن در ماههای محرم و صفر در پایین بودن حجم معاملات بی تاثیر نبوده و همزمان موجودی مواد اولیه با رقم ۴۱.۷۷ در مقایسه با شهریور ماه روند کاهشی داشته است.
قیمت خرید مواد اولیه ۶۰.۷۶ نسبت به شهریور تاحدودی افزایش یافته و قیمت محصولات تولید شده ۴۵.۵۷ نسبت به شهریور کمی کاهش یافته که در کنار سایر متغیرها نشان از ادامه سایه رکود بر بخش ساختمان کشور دارد. میزان بکارگیری نیروی انسانی و نیز مصرف حاملهای انرژی با رقم یکسان ۵۰.۶۳ تغییر خاصی نداشته و میزان صادرات نیز با اندکی کاهش عدد ۴۹.۳۷ را نشان میدهد. با توجه به کاهش سفارشات و تولید، کاهش موجودی انبار به رقم ۴۲.۴۱ منطقی به نظر میرسد.
نکته جالب توجه به انتظارات مثبت فعالان اقتصادی مرتبط است که با رقم شاخص ۶۱.۳۹، علیرغم همه شرایط پیش گفته شده، برای ماه بعد بهبود وضعیت را پیش بینی کردهاند و با توجه به ارتباط صنعت ساختمان با بسیاری از صنایع و رستههای شغلی کشور، دورههای رونق و رکود آن مستقیما به رونق و رکود بخش زیادی از صنایع کشور میانجامد.
بر اساس گزارش مرکز آمار اتاق تعاون ایران، در یک دسته بندی کلی، بخش ساختمان در ایران شامل دو بخش کلی مسکونی و غیرمسکونی (تجاری و عمرانی) است که در بخش مسکونی طبق آمار منتشره توسط بانک مرکزی، در مهرماه ۹۸ تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی تهران (به عنوان نمونه آماری بزرگ از کل کشور) به ۳۴۰۰ واحد رسیده که هرچند نسبت به ماه گذشته ۲۲ درصد افزایش یافته، اما نسبت به ماه مشابه سال گذشته ۶۳.۷ درصد کاهش نشان میدهد.
متوسط قیمت هر متر مربع نیز به ترتیب ۰.۴ و ۴۷.۷ نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال گذشته افزایش را تجربه کرده است؛ درحالیکه قدرت خرید در این بازار به دلیل تورم بالا همچنان پایین است؛ پیشبینی میشود طرح اقدام ملی مسکن که با هدف افزایش تولید مسکن و پاسخگویی به نیاز جامعه صورت میگیرد، بتواند در صورت اجرای درست و کارشناسانه، در بلندمدت تغییراتی را در بازار مسکن ایجادکند.
در بخش ساخت و سازهای عمرانی نیز به واسطه تاثیر تحریمهای ظالمانه آمریکا بر درآمدهای نفتی و همزمان تاثیر کاهش درآمدهای نفتی بر کاهش اعتبارات عمرانی دولت، کند بودن آهنگ رشد پروژههای عمرانی دور از انتظار نیست.
نگاهی به آخرین تحلیلهای شاخص PMI جهانی در سپتامبر نشان میدهد که شاخص PMI در این ماه از کاهش شتاب رشد اقتصادی جهان حکایت دارد و ضعیفترین میزان رشد تولید در سه سال گذشته را نشان میدهد. رشد سفارشات جدید به کمترین میزان خود از سال ۲۰۱۲ رسیده است و انتظارات کسب و کارها درباره سال پیش رو نزدیک به حد پایین پرسشنامه ارزیابی شده است. نگرانیهای تجاری به دلیل افزایش عدم اطمینان و نگرانی درباره رشد ضعیفتر اقتصاد، همچنان وجود دارد. صادرات جهانی همچنان در سرازیری سقوط قرار دارد و فعالیتهای تولیدی، علیرغم برخی علایم کاهش رکود، کمابیش در وضعیت ثابت قرار دارد. مهمترین عامل برای تضعیف اخیر شرایط جهانی، سرریز کاهش تجارت ناشی از تولید به بخش خدمات است و بخش خدمات کمترین میزان رشد را در طول ۳ سال اخیر نشان میدهد.
به گزارش ایسنا، اتاق تعاون ایران برای نخستین بار در کشور از مهرماه ۱۳۹۸ نسبت به اجرای طرح شامخ ساختمان اقدام کرده که نتیجه آن بصورت ماهانه توسط مرکز آمار اتاق تعاون ایران منتشر خواهد شد.
دیدگاه تان را بنویسید