استقبال گندمکاران از سیاست قیمت تضمینی در بورس کالا

کد خبر: 909972

با فروش ۱.۷میلیون تن گندم در مجموع ۱۲.۵درصد از کل گندم تولید شده در ایران از اول امسال تاکنون در بورس کالا فروش رفته است که این موضوع نشان از استقبال گندمکاران از سیاست قیمت تضمینی در بورس کالا دارد.

استقبال گندمکاران از سیاست قیمت تضمینی در بورس کالا

خبرگزاری تسنیم: کشور ایران با تولید سالانه حدود ۱۳.۵ میلیون تن گندم، دهمین تولید‌کننده گندم در جهان بشمار می‌آید. بر این اساس با توجه به این که گندم در کشور ما یکی از کالا‌های اساسی و استراتژیک محسوب می‌شود، دولت در طول سال‌های گذشته با صرف بودجه‌های سنگین و با روش خرید تضمینی سالانه صد‌ها میلیارد تومان صرف خرید گندم از کشاورزان می‌کرد و این مبالغ با تأخیر طولانی به‌حساب کشاورزان واریز می‌شد.

به همین دلیل و با توجه به مشکلات ناشی از اجرای سیاست خرید تضمینی، از سال ۹۴ با اجرای روش جدیدی در فروش گندم با عنوان فروش تضمینی یا همان "قیمت تضمینی"، هم بخشی از بار مالی دولت کم شد و هم مبالغ حاصل از فروش گندم به سرعت به‌حساب کشاورزان واریز شده است.

بر این اساس امسال چهارمین سال متوالی است که سیاست قیمت تضمینی محصولات کشاورزی در بورس کالا انجام می‌شود، که با توجه به آثار مثبت این طرح تحلیل‌گران اجرای سیاست قیمت تضمینی محصولات کشاورزی را نوعی انقلاب در عرصه تأمین مالی کشاورزی قلمداد می‌کنند.

در خصوص عرضه محصول گندم، این طرح هم‌اکنون برای فروش گندم تولید‌شده در ۴ استان اردبیل، زنجان، خراسان شمالی و مرکزی انجام می‌شود. در این راستا معاملات مربوط به محصول هر کشاورز به دو شیوه گواهی سپرده کالایی و عرضه فیزیکی در بورس کالای ایران انجام می‌شود و همه محصولات به نام خود کشاورز ثبت می‌شود؛ در عین حال وجوه حاصل از معاملات مستقیما و بدون هیچ واسطه‌ای در کوتاه‌ترین زمان ممکن به‌حساب کشاورزان واریز می‌شود.

هماه‌گونه که اشاره شد اجرای سیاست حمایتی به روش قیمت تضمینی، مزایای زیادی برای کشاورزان دارد. نخست اینکه به‌دلیل فروش محصول به مصرف‌کنندگان و یا نهاد‌های فرآوری و توزیع نیازی به خرید مستقیم محصول توسط دولت نیست و بار مالی دولت به میزان قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌یابد؛ زیرا دولت به جای پرداخت کل وجه، صرفا تفاوت قیمت تضمینی و قیمت معامله شده در بورس را به کشاورز پرداخت می‌کند.

همچنین کشاورزان با ثبت اطلاعات خود در سامانه الکترونیک، وارد رویه اجرایی شده و سطح زیرکشت و برآورد میزان برداشت آن‌ها نیز ثبت و گردآوری می‌شود. به این ترتیب اطلاعات دقیق بهره‌برداران و نیز میزان تولید محصول مشخص می‌شود.

ضمن این که معاملات محصول نیز در بازاری شفاف انجام شده و آمار معاملات برای تمام نهاد‌های ناظر و سیاستگذار روزانه در دسترس است و تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی برای هدف‌گذاری پرداخت یارانه به این محصول را تسهیل می‌کند.

بر این اساس نگاهی به تازه‌ترین اطلاعات در راستای اجرای طرح قیمت تضمینی گندم در چهارمین سال اجرا نشان می‌دهد از ابتدای امسال تاکنون بیش از ۱.۷ میلیون تن گندم به‌صورت فیزیکی و نقد به ارزش ۱۵۵۰ میلیارد تومان در بورس کالا فروخته شده و بخشی از معاملات هم به‌صورت گواهی سپرده انجام شده و متناسب با آن از بار مالی دولت کسر شده است؛ که این موضوع نشان از استقبال گندمکاران از سیاست قیمت تضمینی در بورس کالا دارد.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 
Markets

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت