قیمت نفت حالا فقط در دستان سه نفر است/ اوپک کنترل بازار نفت را از دست داده است/تنها راهی که عربستان میتواند به قیمت مورد نظر خود دست یابد چیست؟/میدانهای نفتی تگزاس آمریکا تهدید بزرگتری برای نقشههای سعودیها است
بن سلمان، ترامپ و پوتین قیمت بازار را تعیین میکنند. بن سلمان شاید برای مقابله با کاهش تولید در برابر ترامپ ناسازگار و پوتین بیتفاوت به تقلا بیفتد.
پایگاه خبری تحلیلی فردا:
اقدامات ( یا توییتهای) سه نفر - دونالدترامپ، ولادیمیر پوتین و ولیعهد محمد بن سلمان - قیمت نفت در سال ۲۰۱۹ و مابعد آن را تعیین میکند اما البته این سه نفر چیزهای مختلفی میخواهند.
در حالی که اوپک در حال دستوپا زدن برای یافتن یک هدف مشترک است، ایالات متحده، روسیه و عربستان سعودی بر عرضهی جهانی نفت مسلط شدهاند. رویهمرفته این سه کشور بیش از ۱۵ کشور عضو اوپک نفت تولید میکنند. هر سه کشور به مقدار حداکثری نفت تولید میکنند و هرکدام میتوانند تولید خود را در سال آینده بازهم افزایش دهند اگرچه شاید همه آنها تصمیم به چنین کاری نگیرند.
غولهای بزرگ
اینکه آیا خروجی نفت سه غول بزرگ به پیشی گرفتن از اوپک ادامه میدهد یا نه به حرفها و اقدامات ترامپ، پوتین و بن سلمان بستگی خواهد داشت.
عربستان سعودی و روسیه بودند که در ژوئن به اوپک فشار آوردند که محدودیتهای تولیدی که از آغاز سال ۲۰۱۷ وضع شده بود تسهیل شود. متعاقباً هر دو کشور میزان تولید را به حداکثر میزان یا نزدیک به آن سطوح بالا بردند. خروجی نفت آمریکا هم برخلاف انتظار همزمان اوج گرفت زیرا شرکتهای نفتی آمریکایی حوضهی نفتی پرمیان در تگزاس توانستند بر تنگناهای خط لولهای که نفتشان را به خلیج مکزیک میرساند غلبه کنند.
این افزایشها در کنار پایین آمدن انتظار رشد تقاضا و تصمیم ترامپ برای معافیت دادن به برخی کشورها در خرید نفت ایران، احساس بازار از ترس ناشی از کمبود عرضه را به دغدغهي عرضهی بیش از حد در سه ماه آینده تغییر داد. بر اساس نظر آژانس بینالمللی انرژی، ذخایر نفتی کشورهای توسعه یافتهی OECD که از اوایل ۲۰۱۷ در حال کم شدن بود، دوباره در حال رشد است و احتمالاً از سطح متوسط پنج سالهشان عبور خواهد کرد.
همزمان با کاهش قیمت نفت، عربستان سعودی اعلام کرد که از ماه آینده روزانه ۵۰۰ هزار بشکه از صادرات نفت خود خواهد کاست و به دیگر تولیدکنندگان هم هشدار داد که آنها هم باید صادرات خود را به حدود ۱ میلیون بشکه در روز کمتر از سطح تولید ماه اکتبر برسانند. این اقدام عربستان واکنشی کم حرارت از پوتین و توییتی سریع و عتابآمیز از ترامپ به دنبال داشت.
بن سلمان به درآمد نفت نیاز دارد تا طرحهای بلندپروازانهاش برای متحول کردن عربستان سعودی را تأمین مالی کنید ضمن اینکه از نا آرامیهایی که به این فرآیند آسیب میزنند دوری کند. صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده برای اینکه عربستان سال آینده به کسری بودجه دچار نشود به قیمت نفتی معادل ۷۳.۳ دلار برای هر بشکه نیاز دارد. نفت خام دریای برنت حدود ۵ دلار کمتر از این مقدار معامله میشود در حالی که معاملهی نفت عربستان سعودی بر اساس مقیاس نفت دریای شمال با تخفیف انجام میشود. تنها راهی که عربستان میتواند به قیمت مورد نظر خود دست یابد ادامهی کاهش صادرات برای سومین سال است.
عربستان با چالشهای بیشتری از سوی پوتین و ترامپ مواجه خواهد شد. رئیس جمهور روسیه اشتیاق خاصی برای محدودیت دوبارهي تولید نفت کشورش نشان نداد. بودجهی مسکو خیلی کمتر از آن زمان که روسیه موافقت کرد به تلاشهای اوپک برای تعادلبخشی دوباره به بازار نفت در سال ۲۰۱۶ بپیوندد، به قیمتّهای نفت وابسته است و شرکتهای نفتی این کشور میخواهد تولید نفت از میدانهای نفتی که در آن سرمایهگذاری کردهاند را ادامه دهند.
پوتین هنوز ممکن است تصمیم به حفظ روابط بهبود یافتهی سیاسیاش با محمد بن سلمان بگیرد، زیرا آنچنان که معروف است ولیعهد ارزش فداکاری اندکی دارد. اما از قبل نمیتوان این نتیجه را گرفت که روسیه با کاهش اضافی تولید در اجلاس ماه آیندهي تولیدکنندگان نفت در وین موافقت خواهد کرد. پوتین میگوید قیمت حدود ۷۰ دلار برای هر بشکه از نظر او کاملاً مناسب است.
مخالفت از سوی ترامپ طبیعتاً پر سروصداتر خواهد بود و زمانی رخ میدهد که او و محمد بن سلمان دارند سعی میکنند روابط سیاسی خود را حفظ کنند آنهم در زمانی که سناتورهای آمریکایی خواستار تحریمهای سختتر عربستان سعودی به خاطر جنگ یمن و کشته شدن روزنامهنگار منتقد جمال خاشقجی هستند.
اوج گرفتن نفت شل
انتظار میرود تولید نفت آمریکا شش ماه زودتر از پیشبینی ماه قبل به ۱۲ میلیون بشکه در روز برسد.
میدانهای نفتی تگزاس آمریکا تهدید بزرگتری برای نقشههای سعودیها است در مقایسه با توئیتهای ترامپ. تولیدکنندگان نفت آمریکایی بر حجم تولید خود به مقدار کل نفت نیجریه در ۱۲ ماه گذشته افزودهاند. طبق گفتهي وزارت انرژی آمریکا تولید آنها میتواند تا ما ه آوریل به ۱۲ میلیون بشکه در روز هم برسد. این زمان شش ماه زودتر از پیشبینی ماه گذشته است و ۱.۲ میلیون بشکه بیشتر از پیشبینی وزارت انرژی آمریکا در ماه ژانویه.
عربستان سعودی اگر امید دارد که بازار نفت در سال ۲۰۱۹ را به تعادل برساند، باید بر سر خشم و تنبیه ترامپ، بیتفاوتی پوتین و شکوفایی صنعت نفت شل آمریکا ریسک کند.
منبع
دیدگاه تان را بنویسید