درآمد خودکفایی بنزین سالانه چند میلیارد دلار است؟
خودکفایی در تولید بنزین هم ۲ میلیارد دلار در سال صرفه جویی ارزی به همراه دارد و هم میتواند حداقل ۲ میلیارد دلار درآمدزایی برای کشور به دنبال داشته باشد.
خبرگزاری تسنیم: در خصوص میزان عایدات کشور از خودکفایی در تولید بنزین باید به دو بخش توجه کرد. یکی صرفه جویی حاصل از عدم واردات در این بخش و دیگری سود ناشی از صادرات این فرآورده استراتژیک نفتی.
خودکفایی در تولید بنزین دستاوردهای متعدد اقتصادی، سیاسی و اجتماعی برای کشور به همراه دارد. وقتی کشوری ۸۰ میلیون نفری، چون ایران در تأمین نیاز روزانه بنزین خود، خودکفا باشد، به معنای این است که کشورهای متخصام نمیتوانند از بُعد نیاز ایران به این فرآورده استراتژیک نفتی، کشورمان را تحت فشار و تهدید قرار دهند.
بیژن زنگنه وزیر نفت کشورمان در این خصوص گفت: "اکنون هم کمیت بنزین و هم کیفیت بنزین در مقایسه با گذشته بهتر شده است، وضع کشور درباره بنزین بسیار خوب است و از این جهت نمیتوانند ما را تحت فشار قرار دهند. فاز دوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس به تولید رسیده و دارد ۱۲ میلیون لیتر بنزین یورو ۵ تولید میکند. این فاز آماده افتتاح رسمی است و تولید آن در حال تثبیت است. فاز سه این پالایشگاه نیز اواخر سال به بهرهبرداری میرسد که در مجموع پالایشگاه ستاره خلیج فارس ۳۶ میلیون لیتر بنزین تولید خواهد کرد و ایران به صادرکننده بنزین تبدیل میشود. "
مسئله تأمین بنزین آنقدر برای یک کشور پرجمعیت مثل ایران استراتژیک است که دشمنان مردم ایران از سال ۱۳۸۷ یعنی پیش از آغاز تحریمهای گسترده غرب علیه کشورمان، در اولین اقدام خصمانه تحریمی علیه ایران در سالهای اخیر، فروش کاتالیستهای مورد نیاز در تولید بنزین به ایران را تحریم کردند و پس از آن، موضوع فروش بنزین به ایران را در لیست تحریمها قرار دادند تا از دریچه بنزین، به توان اقتصادی کشور ضربه بزنند و حتی موجبات نارضایتیهای اجتماعی را در ایران فراهم کنند.
در واقع، تأمین مستمر و مطلوب بنزین برای مصرف روزانه مردم، یک رضایت اجتماعی را به دنبال دارد و خودکفایی در تولید بنزین، این امکان را فراهم میکند که پالایشگاهها، به جای سرمایه گذاری در افزایش ظرفیت با هر نوع کیفیت، به سرمایه گذاری در بحث افزایش کیفیت اقدام کنند و هر چه کیفیت بنزین تولیدی و عرضه شده بیشتر شود، رضایت اجتماعی نیز در این زمینه بیشتر خواهد شد.
در خصوص میزان عایدات کشور از خودکفایی در تولید بنزین باید به دو بخش توجه کرد. یکی صرفه جویی حاصل از عدم واردات در این بخش و دیگری سود ناشی از صادرات این فرآورده استراتژیک نفتی.
در بخش نخست، بررسی میزان هزینههای صرف شده برای واردات بنزین در طی چند سال اخیر نشان میدهد در فاصله زمانی سالهای ۹۲ تا ۹۵ حدود ۵.۵ میلیارد دلار هزینه واردات بنزین شده است. یعنی در هر سال به طور متوسط حدود ۱.۸ میلیارد دلار از بیت المال برای خرید بنزین از کشورهای خارجی صرف شده است.
در سال ۹۶ نیز در مجموع حدود ۴.۵ میلیارد لیتر بنزین وارد کردیم. هر لیتر بنزین وارداتی حداقل ۱۷۰۰ تومان قیمت داشت. به عبارتی میزان واردات بنزین در سال گذشته با قیمت متوسط ارز در این سال، چیزی در حدود ۲ میلیارد دلار هزینه روی دست مردم ایران گذاشت.
از اینرو، خودکفایی در تولید بنزین، در وهله نخست سالانه ۲ میلیارد دلار صرفه جویی ارزی برای کشور به همراه دارد.
در وهله دوم، میزان درآمد کشور از صادرات بنزین، بستگی به میزان تولید و میزان مصرف مردم دارد. میزان مصرف بنزین در حال حاضر در مرز ۸۴ میلیون لیتر است. این رقم طبق پیش بینیهای صورت گرفته (در سال ۹۶) تا پایان سال جاری به روزانه حدود ۸۷ میلیون لیتر میرسد. میزان تولید بنزین نیز تا پایان سال جاری به گفته معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآوردههای نفتی به ۱۰۵ میلیون لیتر در روز میرسد. با احتساب نوسانات مصرف و تولید، در پایان سال جاری و حتی زودتر از این تاریخ (با به مدار بهره برداری وارد شدن فاز سوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس به صورت کامل)، چیزی در حدود ۱۰ تا ۱۲ میلیون لیتر در روز ظرفیت برنامه ریزی برای صادرات بنزین داریم که حداقل به میزان حدود ۲ میلیارد دلار درآمدزایی برای کشور به همراه دارد.
به عبارتی در بخش دستاورد مالی، خودکفایی در تولید بنزین هم ۲ میلیارد دلار در سال صرفه جویی ارزی به همراه دارد و هم میتواند حداقل ۲ میلیارد دلار درآمدزایی برای کشور به دنبال داشته باشد.
با گشایش پرونده ویژهای با عنوان "خودکفایی در تولید بنزین" در چهلمین سال انقلاب اسلامی در تلاش است تا ابعاد مختلف این دستاورد مهم ملی را که در سایه تلاش فرزندان متخصص این مرز و بوم و تکیه بر توان داخلی محقق شده، بررسی و منتشر کند.
دیدگاه تان را بنویسید