سرویس اقتصادی فردا: امروز را برای قدردانی از کارگران، روز کارگر نامیده اند. قشر زحمتکشی که بی وقفه کار میکنند، اما کمترین درآمد را دارند؛ کارگرانی که بسیاری از آنها امنیت شغلی ندارند و با هر بهانه ای، کارفرما میتواند او را از کارش اخراج کند.
بر اساس ماده ۶۳ قانون کار ۱۱ اردیبهشت برای کارگران تعطیل است و به این ترتیب تمامی بیمه گذاران تامین اجتماعی میتوانند از این تعطیلی استفاده کنند.
کارگرانی که «روز کارگر» هم کار میکنند
علیرضا محجوب، رئیس فراکسیون کارگری مجلس شورای اسلامی در این رابطه گفته: روز کارگر، روز تعطیل رسمی برای کارگران محسوب میشود و کارگران در این روز مانند جمعه ها، تعطیل هستند و میتوانند از تنها روز خود در سال استفاده کنند.
محجبوب در رابطه با اینکه برخی از کارفرمایان از این قانون سرپیچی میکنند و آنطور که دلشان میخواهد با کارگران برخورد میکنند، اظهار میدارد: برخی از کارفرمایان و پیمانکاران، این روز را به مثابهی روز کاری برای کارگران تلقی کرده و آنها را بعضا مجبور به کار میکنند، اما قانون کار تأکید بر تعطیل رسمی برای کارگران دارد.
رئیس فراکسیون کارگری مجلس ادامه داد: روز جهانی کارگر بر اساس قوانین قانون کار برای کارگرانی که تابع این قانون هستند روزی تعطیل محسوب میشود که مزد آن نیز مطابق ایام تعطیل سال باید به کارگران پرداخت شود و اگر به هر دلیلی کارخانهای تعطیل نشود، باید حضور در کار کارگران با توافق بین کارگران و کارفرما باشد.
اما باید گفت که متاسفانه این بار نیز زور کارفرمایان به بسیاری از کارگران رسیده و علاوه بر اینکه آنها را مجبور به حضور در محل کار و کار کردن مانند بقیه روزهای عادی کرده اند، قرار نیست هیچ پول اضافهای بابت کارکرد امروزشان پرداخت کنند.
کارفرمایانی که قانون سلیقهای برای کارگران اعمال میکنند
البته این اولین بار نیست که زور کارفرمایان به کارگران رسیده و هر قانونی که دلشان میخواهد را برای این قشر زحمتکش جامعه اعمال میکنند. کارگرانی که هر بار قانون به نفع شان است کارمند میشوند و هر بار که قانون به ضررشان هست، قانون کارگری برایشان اعمال میشود! مثلا دیده شده است که برخی از شرکتهای وابسته به دولت و بسیاری از شرکتهای خصوصی به کارگران خود، عیدی کارمندی پرداخت میکنند و هر زمانی که دلشان میخواهد حق و حقوق کارگرانشان را به صورت سلیقهای اعمال میکنند و نه بر اساس قانون.
این بار نیز زمان یک روز تعطیلی و استراحت برای کارگران رسیده است و بسیاری از کارفرمایان به قانون بی توجهی کرده اند و زیر بار تعطیلی کارگرانشان نرفته اند؛ و متاسفانه این مسئله موجب دلشکستگی و نارضایتی کارگران شده است؛ و این در حالی است که کارگرانی که چنین ظلمی در حقشان شده، ترجیح میدهند یک روز تعطیلی را که حقشان است سر کار بروند، اما با سرپیچی از دستورات کارفرما، کارشان را از دست ندهند.
فقر اطلاعاتی کارگران بزرگترین آسیب برای آنهاست
سیدحمیدرضا موسوی ایرایی، وکیل پایه یک دادگستری در رابطه با اجبار به کار کردن کارگران در روز کارگر به خبرنگار «فردا» میگوید: «فقر اطلاعاتی کارگران بزرگترین آسیب برای آنهاست، زیرا که تعداد زیادی از کارگران از حق و حقوق خود مطلع نیستند و همین مسئله باعث سواستفاده کارفرما از آنها میشود. در حالی که اگر کارگران بدانند که در این موارد میتوانند به اداره کار شکایت کرده و حق و حقوقشان را مطالبه کنند، اینقدر زیر بار زورگویی کارفرمایان نمیروند.» این وکیل پایه یک دادگستری راجع به اینکه کارگرانی که امروز سر کار رفته اند و قرار نیست که اضافه کاری بابت کارشان دریافت کنند، میگوید: «برخی از کارها مانند اتوبوسرانی، مترو و اداره برق که حتی در روزهای تعطیل نیز باید فعالیت داشته باشند و کارگران به صورت شیفتی بر سر کار میآیند با یک تعاملی بین کارگر و کارفرما اداره میشود، اما اگر قرار است که بابت امروز که روز تعطیلی مشمولان قانون کار است پولی به آنها پرداخت نشود قابل شکایت به اداره کار است.»
برای شکایت از کارفرمایی که «روز کارگر» را تعطیل نکرده، چه باید کرد؟ موسوی ایرایی در رابطه با مدارک مورد نیاز برای شکایت کارگران و برای گرفتن حق و حقوقشان اظهار میدارد: هر کارگر برای شکایت باید ثابت کند که مشمول قانون کار است؛ و اینکه اگر میخواهد دستمزد خود را برای امروز که روز تعطیلی بوده، مطالبه کند باید ثابت کند که امروز سر کار بوده است.»
البته اینکه یک کارگر بخواد چند ساعتی از کارش بزند و بخاطر اضافه کاری امروز به اداره کار مراجعه کند، برایش به صرفه نیست و توجیه اقتصادی ندارد. شاید همین مسئله سبب شده تا بسیاری از کارفرمایان امروز رو برای کارگران تعطیل نکرده اند.
امید است که با گذشت روز کارگر، کارفرمایان توجه بیشتری به کارگران داشته باشند و قانونهای سلیقهای را برای این قشر زحمتکش اعمال نکنند.
دیدگاه تان را بنویسید