بازار کامپیوتر در شوک تغییرات قیمت ارز و دلار

کد خبر: 804972

با وجود اعلام تک نرخی شدن قیمت ارز توسط دولت از یک هفته گذشته تاکنون، اما همچنان فروشندگان بازار رایانه از بالا رفتن قیمت‌های محصولات و نبود تمایل خریداران به خرید محصولات خبر می‌دهند.

بازار کامپیوتر در شوک تغییرات قیمت ارز و دلار
خبرگزاری ایران: بازار رایانه در چند سال اخیر روز‌های پرفراز و التهابی را پشت سر گذاشته است. از تحریم‌های بین‌المللی گرفته تا افزایش تعرفه واردات برخی کالا‌های رایانه‌ای، اتفاقاتی که هر کدام تأثیرات منفی زیادی از جمله ورشکسته شدن کسبه این بازار، افزایش قیمت‌ها و... را به‌دنبال خود داشته است. اما حالا با تک نرخی شدن دلار در بازار و مشخص کردن گروه‌های خاص برای گرفتن ارز دولتی بازار رایانه بیش از گذشته در شک فرو رفته است. روز‌های سرد بهاری بازار
رکود در بازار کامپیوتر اتفاق جدیدی نیست. در حدود ۱۰ سال اخیر بار‌ها خبر‌های مختلفی در خصوص کسادی و رکود در این بازار منتشر شده است. بازار رایانه همچون دیگر بازار‌های مصرفی در چند سال گذشته و به‌دنبال نوسانات نرخ ارز، تحریم‌های بین‌المللی با رکود و مشکلات بی‌شماری همراه بوده است. در کنار این نوسانات ارزی، اتخاذ تصمیمات غیرکارشناسانه به تعبیر فعالان بازار در حوزه تعرفه‌گذاری محصولات رایانه‌ای تیر خلاص دیگری بر بدنه این بازار بوده است. هر سال فعالان بازار رایانه پیش‌بینی می‌کنند که با ورود به سال جدید و درنظر گرفتن سیاست‌های مخصوص و منطقی این بازار از رکود خارج شود. اما امسال و برعکس سال‌های گذشته آغاز سال جدید برای بازار رایانه نه تنها رونقی به همراه نداشته که با نوسانات ارزی این بازار به حالت نیمه تعطیل درآمده است.
علی یعقوبی، از فروشندگان پاساژ پایتخت، در گفت‌و‌گو با «ایران» در این خصوص می‌گوید: «با وجود تمامی مشکلاتی که بازار رایانه در سال‌های گذشته داشته، اما فصل بهار، فصل پررونقی برای کسبه این بازار بود؛ چرا که قیمت‌ها در حالت متعادل و منطقی قرار داشت و بسیاری از خریداران در این فصل محصولات مورد نیاز دیجیتالی خود را خریداری می‌کردند، اما حالا و با افزایش پله‌ای نرخ ارز در چند هفته گذشته از سال ۹۷ بازار کاملاً به حالت نیمه تعطیل درآمده است.»
او در ادامه می‌افزاید: «بعد از تک نرخی شدن قیمت دلار هم بشدت عرضه و تقاضا کاهش یافته است چرا که هم فروشندگان و هم خریداران دست نگه داشته‌اند. فروشندگان از این جهت که نمی‌دانند باید با قیمت ارز تک نرخی محصولاتشان را از توزیع‌کنندگان بگیرند یا دلار بین ۴ تا ۵ هزار تومانی. خریداران نیز از این جهت که ممکن است قیمت‌ها کاهش پیدا کند فعلاً خرید خود را متوقف کرده‌اند.»
او تأکید می‌کند که دولت باید هرچه سریع‌تر مشخص کند که آیا کالا‌های رایانه‌ای هم در رده کالا‌هایی که امکان دریافت ارز دولتی دارند قرار می‌گیرند یا نه تا تکلیف قیمت‌گذاری روی کالا‌ها مشخص شود.
رکود در بازار رایانه علاوه بر صنف سنتی، صنف مدرن و آنلاین را هم با مشکل مواجه کرده است. در همین زمینه حمید محمدی، مدیر یکی از فروشگاه‌های دیجیتالی (دیجی کالا) به «ایران» می‌گوید که میزان تقاضا و خرید آنلاین نیز همچون بازار فیزیکی با کاهش مواجه شده است. او در خصوص تغییرات قیمت در بخش آنلاین می‌گوید: «افزایش قیمت روی محصولات که در سایت به فروش می‌رسد به اندازه افزایش قیمت قابل توجه دلار در چند هفته اخیر نبوده است. همچنین این افزایش قیمت تنها روی کالا‌هایی است که بتازگی خریداری شده نه محصولاتی که پیش از نوسانات ارز در انبار وجود داشته است. در واقع این موضوع در خصوص محصولاتی که فروشنده آن دیجی کالاست کاملاً صدق می‌کند، اما محصولات دیگری که توسط فروشنده‌های دیگر در سامانه ما به فروش می‌رسد ممکن است با افزایش بیشتری همراه باشد.»
او با تأکید اینکه نوسانات ارز روی کاهش خرید آنلاین کاربران نیز تأثیر داشته می‌افزاید: «ما نیز همانند بازار فیزیکی با کاهش خرید مواجه شده‌ایم و بسیاری از خریداران دست نگه داشته‌اند تا ببینند این نوسانات تا کجا ادامه پیدا می‌کند.» به گفته وی، در حال حاضر بیشترین افزایش قیمت در محصولاتی مانند موبایل، لپ‌تاپ و لوازم رایانه‌ای دیده می‌شود. در انتظار ارز دولتی
بعد از افزایش چند پله‌ای قیمت ارز در بازار آن هم در هفته‌های ابتدای سال جدید در نهایت دولت تصمیم گرفت با اعلام قیمت تک نرخی ارز بازار را کنترل کند. تاکنون ابلاغیه، اطلاعیه و خبر‌های مختلفی در این خصوص منتشر و اعلام شده که چه گروه‌هایی امکان دریافت ارز دولتی را خواهند داشت، اما در این بین بتازگی در این لیست، نام وارد‌کنندگان کالا‌های رایانه‌ای و دیجیتالی دیده شده است.
مهدی میری مهدی، رئیس اتحادیه صنف فناوران رایانه در گفت‌و‌گو با «ایران» در این خصوص گفت: از روز سه‌شنبه نخستین ارز تخصصی به کالا‌های آی‌تی تخصیص پیدا کرده و واردکنندگان این حوزه نخستین ثبت سفارش خود را با ارز ۴۲۰۰ ثبت کرده‌اند. البته او تأکید می‌کند: تخصیص ارز دولتی به کالا‌های آی‌تی در آینده می‌تواند به کاهش هزینه‌ها و ثبات قیمت در بازار کمک کند، اما مشکل وارد‌کنندگان کالا‌های آی‌تی همچنان پابرجاست. او در این زمینه می‌گوید: «در حال حاضر مشکل پرداخت بدهی واردکنندگانی است که ۲ یا ۳ ماه پیش با ارز ۴ هزار و ۵۰۰ تا ۴ هزار و ۷۰۰ کالا وارد کرده‌اند، اما به‌دنبال نوسانات ارز در یک ماه اخیر حالا نمی‌توانند پرداخت‌های خود را انجام دهند و این شرایط این فعالان را تا مرز ورشکستگی کشانده است.»
او در ادامه می‌افزاید: «تا سال ۹۵ معمولاً در صنف ما بهترین زمان فروردین و اردیبهشت ماه بود، زیرا پایان سال مالی شرکت‌ها و ارگان‌های دولتی در آن زمان بود و آن‌ها برای اینکه مازاد بودجه خود را به خزانه برنگردانند شروع به خرید کالا‌های رایانه‌ای و آی‌تی می‌کردند، اما از سال ۹۶ که این پایان سال مالی در اسفندماه قرار گرفته است هیچ اتفاقی در بازار نیفتاده و این نشان می‌دهد حتی شرکت‌های دولتی نیز از وضعیت خوبی برخوردار نیستند و این امر بر صنف ما تأثیر منفی گذاشته است.»
میرمهدی پیش از این در گفت‌و‌گو با ایلنا هم اعلام کرده که از سال ۹۵ تا ۲۹ اسفند سال ۹۶، ۳۰۰ واحد صنفی ما تعطیل شدند و سرمایه‌های خود را به کانادا و استرالیا بردند، چون این طور حداقل ارزش پول آن‌ها حفظ می‌شود. فعالان بازار رایانه با شروع رایزنی با دولت و در رأس آن وزارت صنعت و معدن امیدوارند راهی برای جبران بدهی‌های خود به شرکت‌های خارجی که محصولات مورد نیازشان را با دلار بالای ۴۲۰۰ تهیه کرده بودند پیدا کنند تا با مساعدت وزارت صنعت جلوی ورشکستگی و رکود بیشتر بازار کامپیوتر گرفته شود.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 
Markets

نیازمندیها

تازه های سایت