سرویس اقتصادی فردا: اعتماد در بخشی از گزارش خود درباره لزوم افزایش قیمت بنزین نوشت: نتیجه یک پژوهش معتبر درباره قیمتگذاری انرژی در ایران نشان میدهد که تثبیت چهارساله قیمت حاملهای انرژی به ویژه بنزین و گازوییل نهتنها منجر به افزایش آلودگی در کلانشهرها شده بلکه فقر را گسترش داده و دست دولت را برای حمایت از اقشار آسیبپذیر جامعه بسته است.
اینجا بخوانید: چه کسانی در پازل فتنه اقتصادی دشمن بازی می کنند؟
این پژوهش که به سفارش موسسه آموزش و پژوهش در مدیریت و برنامهریزی زیرنظر مسعود نیلی، مشاور اقتصادی رییسجمهور صورت گرفته تاکید میکند که اصرار به تثبیت قیمت انرژی در ایران در بلندمدت سبب خواهد شد تا علاوه بر افزایش مصرف، قاچاق نیز افزایش یابد و انواع حاملهای انرژی با قیمت یارانهای بسیار پایین به کشورهای همجوار قاچاق شود. با توجه به افزایش قیمت ارز و بالا رفتن بهای هر بشکه نفت در بازارهای جهانی و پیشبینیهای صورت گرفته برای افزایش قیمت نفت ظرف ماههای آینده به نظر میرسد ثابت نگه داشتن قیمت انواع سوخت در کشور سبب شده تا با توجه به کمبود منابع مالی دولت نتواند پروژههای عمرانی خود را به پیش برده و رونق نسبی را ایجاد کند. از آنجا که تورم تا حدودی به ساحل آرامش رسیده و عمده مردم متوجه شدهاند که افزایش سطح عمومی قیمتها یا به عبارت عوامانهتر، گرانی، ربطی به افزایش قیمت ارز یا انرژی ندارد، بهتر است دولت مقدمات لازم را بر اساس قوانین بالادستی برای واقعیسازی قیمت انرژی فراهم کند. مخالفان افزایش قیمت حاملهای انرژی مواردی، چون فشار بر مردم و به خصوص قشر کمدرآمد جامعه، عدم وجود زمینه مناسب اجتماعی، افزایش
تورم از طریق افزایش هزینههای حملونقل و همچنین بالا بردن انتظارات قیمتی آحاد اقتصادی که خود در جهت عاملی برای افزایش تورم یا همان سرعت رشد قیمتها عمل میکند را به عنوان دلایلی برای مخالفت خود ذکر میکنند. از طرفی طرفداران سیاست اصلاح یا واقعیسازی قیمتها مواردی مثل مسائل محیط زیستی، اتلاف و سوءتخصیص منابع، مواردی، چون فساد و قاچاق و... را به عنوان هزینههایی که غیرواقعی بودن قیمتها بر اقتصاد تحمیل میکنند، ذکر میکنند. طبق آمارهای موجود، ایران از نظر قیمت انرژی بر حسب دلار امریکا بعد از کشورهای ونزوئلا و ترکمنستان و کویت چهارمین کشور دنیا با بنزین ارزان محسوب میشود. قیمت متوسط بنزین در کل کشورهای جهان حدود سه برابر و قیمت بنزین در کشورهای غالبا توسعهیافته حدود ٥ برابر کشور ما است. همچنین آمارها نشان میدهند که کشور ایران از نظر مصرف بنزین به نسبت اندازه کل اقتصاد جزو کشورهای بسیار پرمصرف در جهان قرار میگیرد.
دیدگاه تان را بنویسید