سرویس اقتصادی فردا؛ مهسا گربندی: چند روزی است که خبر وام ازدواج ۱۵ میلیونی منتشر و اظهار نظرات متفاوتی درباره آن شده است.
دو روز پیش بود که مسعود کرباسیان پس از بازدید رئیس جمهور از وزارت امور اقتصادی و دارایی گفت: بنا به دستور رئیس جمهور مبلغ وام ازدواج به ۱۵ میلیون تومان افزایش یافته است. این در حالی است که شرایط و مقررات تخصیص وام تغییر نمیکند، ولی با مصوبه امروز که به منزله ابلاغ اجرایی است بانکها مکلف به پرداخت وام به مبلغ ۱۵ میلیون تومانی هستند.
اما قیطاسی، دبیر شورای هماهنگی بانکهای دولتی با اشاره به این موضوع که باید تصمیمگیرندگان افزایش وام ازدواج به محدودیت منابع و نحوه تامین وجوه لازم برای افزایش وام توجه کنند، گفته: در حال حاضر در هر ماه مجموعه نظام بانکی بین ۷۰ تا ۱۰۰ هزار فقره تسهیلات ازدواج پرداخت میکند، اگر قرار باشد با منابع موجود میزان وام از ۱۰ به ۱۵ میلیون تومان افزایش یابد آنگاه به طور حتم باید منتظر کاهش پرداختی در هر ماه به ۴۶ تا ۶۶ هزار فقره بود، چرا که منابع موجود نمیتواند پاسخگوی افزایش بوده و در این حالت صف انتظار دریافت تسهیلات که در سال جاری بانکها توانستند با همکاری یکدیگر و طی یک طرح ضربتی آن را به حداقل برسانند، بار دیگر افزایش یافته و زوجین باید برای دریافت وام مدتها در صف بمانند.
به همین منظور خبرنگار «فردا» با ناصر موسوی لارگانی، نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در رابطه با میزان افزایش وام ازدواج و منابع تامین آن گفتگو کرده است که مشروح آن را در ادامه میخوانید:
فردا: زمانی که وام ازدواج از سه میلیون به ۱۰ میلیون تومان افزایش یافت، شاهد انتظار بیش از اندازه متقاضیان وام ازدواج در صف بودیم. منابع تامین افزایش وام ازدواج به ۱۵ میلیون تومان از کجا تامین میشود که دیگر شاهد سردرگمی زوجها برای دریافت وام ازدواج نباشیم؟ به نظر من اگر بانکهای کشورمان از سودی که برای خودشان در نظر میگیرند یک مقدار صرفه نظر کنند این بودجه تامین خواهد شد. در حال حاضر متقاضیان وام ازدواج یک ماه تا ۴۵ روز منتظر تسهیلات ازدواج میمانند این در حالی است که نباید کسی حتی یک روز هم نباید در صف انتظار دریافت وام ازدوواج باشد. یعنی زمانی که به بانک مراجعه میکند موانعی بر سر راهش نباشد و وامش را فورا بگیرد.
متاسفانه شاهد آن هستیم که برخی از مردم سپردههای قرض الحسنه دارند و سود ناچیزی به آن سپرده تعلق میگیرد و یا بعضا در لیست قرعه کشی قرار میگیرند. آن وقت بانکها به اسم ۱۸ درصد به مردم وام میدهند، ولی در عمل ۲۴ الی ۲۵ درصد سود دریافت میکنند؛ زیرا که اکثر بانکها ۵ درصد از وام را به عنوان سپرده نزد خود نگه میدارند و سودی نیز برای آن در نظر نمیگیرند. خوب میشود از این درآمدی که حاصل میشود، وامهای ازدواج را پرداخت کنند.
به علاوه اینکه حساب جاری افراد که بعضا مبالغ خیلی چشمگیری در آن دارند و یا دارندگان چک که پیش از موعد تاریخ چک حسابشان را پر از پول میکنند، اینها همه سودآوری برای بانک دارد؛ و برایشان سرمایه ایجاد میکند.
پس اگر بانکها از سودهای بیش از اندازه خود صرف نظر کنند و به سود کمتر قانع باشند میتوانند وام ازدواج زوجهای متقاضی را به موقع پرداخت کنند.
البته باید بگویم که در کنار این سرمایهها و سودهایی که به جیب بانکها میرود، اگر از برخی بلند پروازیهای خود بگذرند؛ که مثلا باید در بهترین خیابانها شعبه داشته باشند و شعبه باید سه نبش باشد و یا ساختمانش، چند طبقه با امکانات خاص باشد، آن وقت هزینه هایشان نیز کمتر میشود و قطعا وام ازدواج از سوی بانکها قابل پرداخت خواهد شد. فردا: اینکه آقای روحانی بدون تصویب قانون افزایش وام ازدواج ۱۵ میلیونی در مجلس، آن را اعلام کرده اند، آیا قابل اجرا است؟ این صحبت دیروز در مجلس مطرح بود؛ زیرا که آقای رئیس جمهور مبلغ افزایش وام ازدواج را اعلام کردند در صورتی که قطعا مصوبه مجلس را لازم دارد. یعنی آقای رئیس جمهور نمیتوانند خودشان بگویند ۱۵ میلیون یا ۱۰ میلیون وام میدهند؛ و این امر مصوبه مجلس را میخواهد. حتی در کمیسیون تلفیق بحث ۲۰ میلیون تومان وام ازدواج هم پیشنهاد داده شده است، ولی هنوز تصمیم نهایی گرفته نشده است. فردا: یعنی ممکن است وام ازدواج بیش از ۱۵ میلیون تومان هم تعیین شود؟ یا مثلا با افزایش آن اصلا موافقت نشود. بله همینطور است. مجلس هنوز تصمیم نهایی نگرفته است.
فردا: به نظر شما با وضعیت امروز جامعه و هزینههایی که برای ازدواج جوانان وجود دارد، چه رقمی برای وام ازدواج منطقی است؟ به نظر من برای بعضی از شهرستانها و برخی استانها شاید همین ۱۰ میلیون هم کفایت کند، اما بعضی از شهرستانها و استانها ۳۰ میلیون تومان هم کافی نیست. چون هزینهها خیلی بالاست. مثلا اگر دختر و پسری در تهران بخواهند خانه ۴۵ متری هم رهن کنند، هزینه بسیاری را متحمل میشوند. به علاوه اینکه خرید لوازم و سایر موارد نیز به آن اضافه میشود که اگر بخواهیم محاسبه کنیم خیلی بیشتر از این میشود. این در حالی است که در برخی از روستاها هزینههای شروع زندگی سرسام آور نیست و با مبلغ کمی نیز میتوان یک زندگی مشترک را شروع کرد. فردا: نماینده بانکهای خصوصی از افزایش وام ازدواج انتقاد کرده و اظهار داشته که باید نظر بانکها هم در این زمینه پرسیده شود. نظر شما چیست؟ قطعا پرسیدن نظر بانکها خوب است. ولی همانطور که گفتم بانکهای ما به خصوص بانکهای خصوصی به دنبال سودهای بیشتر هستند و اگر به نظر آنها بود حتی افزایش وام ازدواج سه میلیون به ده میلیون تومانی هم نباید اتفاق
میافتاد. زیرا که همیشه میگویند ما توان پرداخت آن را نداریم. بانکها تمایل دارند تا پول را به شخص یا سازمانی بدهند که درآمد و سود بیشتری کسب کنند.
در یک مقطع زمانی که قیمت زمین و ساختمان بالا بود اصلا بانکها وام نمیدادند، بیشتر پول خود را در خرید زمین و ساختمان سرمایه گذاری میکردند. الان هم همین طور است و به فکر سرمایه گذاری هستند. فردا: برای اجرای قانون تسهیل ازدواج که ۱۲ سال پیش تصویب شده هیچ کاری انجام نشده است. این قانون که برای توانمند سازی جوانان بود و قرار بود صندوق اندوخته جوانان راه اندازی شود در همین حد باقی مانده و مواردی، چون پرداخت ودیعه مسکن تا سه سال و کمک به زوجهای جوان بیکار در آن معین شده بود، هیچ وقت اجرایی نشد. قانون تسهیل ازدواج قرار نیست اجرا شود؟ اشاره میکنید که قانون تصویب شده و اجرا نشده است؛ و اجرایی شدن این قانون به عهده مجلس نیست.
مجلس دو وظیفه دارد؛ قانون گذاری که قانون تسهیل ازدواج را تصویب کرده و دیگری هم نظارت بر اجرای قوانین است؛ که متاسفانه شاید در نظارت آن کمی ضعیف عمل کرده باشد.
البته نه فقط در بحث این قانون بلکه در قوانین دیگر هم گاهی شاهد آن هستیم که مجلس مقداری ضعیف عمل میکند و از بعد نظارتی وظیفه خود را انجام نمیدهد؛ و لازم است که کمیسیون اجتماعی مجلس که یکی از کمیسیونهایی است که در بخش جوانان مربوط به این کمیسیون است موضوع را به جد پیگیری کند و ببیند که چرا این قانون عملی نشده است؟!
دیدگاه تان را بنویسید