سرویس اقتصادی فردا: چه بلایی سر اقتصاد کشور آماده؟ بیکاری برقرار است و به سختی میشود کار پیدا کرد. گرانیها و تورم هم امان مردم را بریده و نمیتوان پولی پس انداز کرد. حالا این وسط پولی که حاصل پس انداز یک عمر زندگی ات بوده را به موسسه مالی و اعتباری که مجوز از بانک مرکزی را داشته، بسپاری و آن را هم از دست بدهی!
مالباختگان کاسپین را میگویم، همان کسانی که بخاطر گرفتن پول خودشان تجمع میکنند و منتظر توجه مسئولان هستند. یکبار مقابل مجلس میروند یکبار هم به خود موسسه کاسپین سر میزنند و اعتراض میکنند، اما انگار نه انگار که اینجا کسانی هستند که مطالباتی را از مسئولان خود دارند! حالا چند روز است که جلوی ساختمان مرکزی قوه قضاییه تحصن کرده اند. تا شاید اینبار به حق و حقوق خودشان برسند.
فیلم: کسی به داد مالباختگان کاسپین نمیرسد ؟ اینجا ببینید
مگر کاسپین با اجازه و حمایت بانک مرکزی آغاز به کار نکرده؟! از سه هفته پیش، مقابل ساختمان مرکزی قوه قضاییه، زنان و مردانی با قرآن و فلاسک چای و پتوی مسافرتی در این سرمای پاییزی نشسته و تحصن کرده اند. فقط با نگاهی به پلاکاردهایشان مشخص است که چه خواستههایی دارند؛ درخواستهایشان از مسئولان بیشتر بر مبنای حمایت از آنان و بازگشت سرمایهشان است. روی یکی از آنها نوشته شده است کسر ١٠ درصد از اصل سرمایه و کمکردن سود بانکی از میانه ٩٤. فقط حساب کنید ٥٠ میلیون آن زمان را که با اعتماد در سپرده قرار گرفته و اکنون حداقل ٢٠ -٢٥ درصد آن کسر شده و قرار است دریافت شود. کاسپینیها از قوه قضائیه درخواست دارند از آنها حمایت کند. این مالباختگان به بانک مرکزی یادآوری میکنند که مگر با اجازه و حمایتش این مؤسسه آغاز به کار نکرده؟ حالا چه شده که کاری برای مالباختگان نمیکنند؟
البته برخی مسئولان دولتی مثل، ولی الله سیف، رئیسکل بانک مرکزی عنوان میکنند که سپردهگذاران خودشان مقصرند و نباید در این مؤسسات غیرمجاز پول خود را قرار میدادند. اما برخی سپردهگذاران در این باره میگویند وقتی یک موسسه با استفاده از شبکه بانکهای دولتی دسته چک صادر کرده و توانسته در طول چند سال فعالیت، بخش زیادی از سپردههای مردم را جذب کند، چرا باید یکباره تعطیل و مردم متضرر شوند؟ برخی هم میگویند موسسه کاسپین از بانک مرکزی مجوز گرفته بود؛ که با ادغام موسسه کاسپین نهتنها مشکل حل نشد بلکه مشکلات بیشتر شد یکی از سپردهگذاران موسسه کاسپین در گفتگو با جام جم گفته: این موسسه در اسفند ۹۴ مجوز رسمی خود را از بانک مرکزی دریافت کرده؛ این موسسه از تجمیع هشت تعاونی ایجاد شده و یکی از آن تعاونیها که ۵۳ درصد سهام این موسسه را در اختیار دارد، فرشتگان است. حالا ۵۰۰ هزار نفر از تعاونی فرشتگان سپردهگذار هستند که با ادغام موسسه کاسپین نهتنها مشکل حل نشد بلکه مشکلات بیشتر شد. بانک مرکزی با توجه به اینکه در سایت رسمی خود اعلام کرد که کاسپین دارای مجوز است، اما اکنون عنوان میکند مجوز این موسسه، مشروط بوده است و
تابلوهایی که نصب شده با تخلف یکی از ضابطین قضایی در مشهد صورت گرفته و تابلوی کاسپین جایگزین فرشتگان شده است. به نظر میرسد این یک مغلطه قانونی باشد و مردم به حرفهای یک نهاد دولتی گوش فرادادند تا به حسابهایشان رسیدگی شود. از معلمی بازنشسته تا مادری که فرزند بیمار دارد در میان مالباختگان کاسپین افراد مختلف با داستانهای متفاوتی وجود دارند که هر کدام پول هایشان را به دلیلی خاص نیاز دارند؛ اما آنطور که به نظر میرسد مسئولان تصورشان این است که این پولها سرمایهای بوده که مردم نیازی به آن ندارند و حالا هر وقت هم که به دستشان برسد، فرقی نمیکند و هیچ لطمهای به زندگی آنها نمیزدند. اما بین کاسپینیها معلمانی هستند که مبلغ بازخریدشان را برای گذراندن زندگی خانواده شان در این موسسه گذاشته اند. یا مادری که ارث به جا مانده از شوهرش را سپرده گذاری کرده تا بتواند از پس هزینههای فرزندانش بربیاید. یا حتی پدری که فرزند بیماری دارد و پول سپرده گذاری را برای درمان کودکش نیاز دارد.
اینجا بخوانید: چرا سپردهگذاران البرز ایرانیان تعیین تکلیف نشدند؟
هیچ کدام از مسئولان سراغ کاسپینیها نیامد سومین هفته تجمع و تحصن مالباختگان کاسپین سپری میشود، اما هیچ یک از مسئولان سراغ کاسپینیها نیامد. البته چند روز پیش بود که احمد توکلی نماینده سابق مجلس شورای اسلامی برای جویا شدن از احوال این مالباختگان و شنیدن درددل هایشان به مقابل ساختمان مرکزی قوه قضاییه و با تجمع کنندگان دیدار و گفتگو کرد. توکلی در این باره نوشته است: «شندیدن اعتراض و دادخواهی پیرزن و پیرمردهایی که سرمایه عمر ودارائیشان را از دست داده اند سخت و دردآور است. تعجب میکنم چرا مسئولین حتی حاضر به شنیدن حرف این مردم نیستند؟ برخی از حاضرین معترض بودند که این موسسات ورشکسته نشدند و من هم تاکید کردم که حدس من هم چنین است و ضمن اینکه متخلفین در میان مسئولین بانک مرکزی و وزارت تعاون باید تحت پیگرد قانونی قرار بگیرند، اما نمیتوان برای جبران خسارت مردم از بانک مرکزی توقع داشت که پول چاپ کند. باید به روشهایی قضائی، اموال و سرمایه و املاک صاحبان این موسسات را کشف و جبران خسارت کنند.»
بی اعتمادی کاسپینیها به مسئولان مدتهاست که به مالباختگان کاسپین
امیدواریها و وعدههای پوچی داده شد که همین مسئله باعث شده تا آنها دیگر به حرفهای مسئولان اعتماد نداشته باشند؛ بنابراین با وجود اینکه اعلام شده؛ دستور رفع انسداد حسابها از سوی قوه قضائیه به دادگستریها و محاکم کل کشور ابلاغ شده و شعب قضائی در تهران و شهرستانهای مربوطه در حال صدور نامه برای رفع مسدودی هستند، اما کاسپینیها تا حسابهایشان باز نشود دلشان آرام نمیگیرد.
ابهام در شرایط بازپرداخت تسهیلات «کاسپین» اینجا بخوانید
امید است که این بار وعده مسئولان و اظهاراتشان عملی شود و همه حسابهای کاسپین آزاد شود.
دیدگاه تان را بنویسید