سرویس اقتصادی فردا: حدود ۴ سال است که بازار مسکن با رکود مواجه شده و ساخت و ساز به شدت کاهش پیدا کرده است. برخی از کارشناسان پیش بینی میکردند که بعد از انتخابات ریاست جمهوری و روی کار آمدن دولت دوازدهم اوضاع بازار مسکن بهبود پیدا کند، اما فایلهای موجود در دفاتر مشاوران املاک نشان میدهد که رکود مسکن باعث افزایش نجومی اجاره بها شده است.
اینجا بخوانید: آمارها از ارزانی مسکن می گویند اما مردم بی خانه اند
این در حالی است که آخرین سرشماری مرکز آمار نشان میدهد که دو میلیون و ۵۰۰ هزار واحد مسکونی خالی از سکنه در کشور وجود دارد که حدود ۴۰۰ هزار واحد آن در استان تهران است، اما هنوز مشخص نیست که این واحدهای مسکونی در کدام مناطق ساخته شدهاند که به فروش نمیروند و یا وارد بازار اجاره نمیشوند. مسئولان وزارت راه و شهرسازی نیز اعلام کردهاند که منتظر جزئیات این گزارش از سوی مرکز آمار هستند که این واحدهای مسکونی خالی از سکنه در کدام مناطق احداث شدهاند. تحت این شرایط باید مشخص شود فایلهای خالی از واحدهای مسکونی برای رهن و اجاره را باید باور کرد که گزارشی که مرکز آمار از واحدهای خالی از سکنه میدهد؟ اکثر مشاوران املاک و حتی سازندگان اصیل نیز عنوان میکنند که اگر واحدهای مسکونی خالی از سکنه در تهران و یا کشور به تعداد فراوان وجود دارد، چرا با کمبود عرضه برای اجاره آنهم در آستانه تابستان و فصل جابجایی مواجهیم؟
بیشتر بخوانید: افزایش ۱۰ درصدی اجاره بها در تابستان
اوضاع بازار مسکن در ماه رمضان محسنی یکی از مشاوران املاک در خیابان سبلان به خبرنگار «فردا» میگوید: در ماه رمضان اوضاع بازار مسکن بدتر از قبل و راکدتر شده است. متاسفانه رکودی که در این ۴ سال اخیر داشته ایم باعث شده تا امروز عرضه و تقاضا با یکدیگر همخوانی نداشته باشد. این مشاور املاک ادامه میدهد: در منطقهای که ما کار میکنیم، قدرت خرید متقاضیان کاهش پیدا کرده است و با وجود رکود در مسکن، سازندهای حاضر نیست که سرمایه اش را برای ساخت خانه خرج کند، زیرا که سود بانکی برای او کم زحمتتر و پرسودتر است. محسنی تصریح میکند: قیمت مسکن افزایش پیدا نکرده است، اما بخشهای دیگری مثل؛ مصالح ساختمانی، انشعاب آب، برق و گاز و ... افزایش یافته است. پس با یک حساب سرانگشتی مشخص میشود که ساخت خانه برای هیچ سرمایه گذاری به صرفه نیست. او با بیان اینکه نرخ اجاره بها بیشتر از حدانتظار افزایش پیدا کرده، تصریح میکند: نرخ اجاره بها نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد افزایش پیدا کرده و علت آن این است که مالکان و سازندگان مسکن به نرخ تورم و شرایط اقتصادی کشور نگاه میکنند و براساس آن نرخ اجاره را افزایش میدهند.
وزیر راه و شهرسازی باید پاسخگو باشد حمیدرضا پشنگ عضو کمیسیون عمران مجلس در این رابطه گفته: در ماههای گذشته رشد قیمت مسکن بهگونهای بوده که بسیاری از مستأجران و متقاضیان مسکن را تحت فشار قرار داده است. وزیر راه و شهرسازی باید در این باره به مجلس پاسخگو باشد و برنامههای کارآمدی در این زمینه ارائه کند. در حالیکه بسیاری از کارشناسان معتقدند که وضع قانون میتواند طرحهایی مانند تعزیرات و مالیات بر خانههای خالی را نتیجهبخش کند، حمیدرضا پشنگ خاطرنشان کرده: بهنظر نمیرسد که تصویب چنین قانونهایی بتواند جلوی رشد فزاینده قیمتها را بگیرد، چرا که هماکنون نقدینگی به سمت این بازار روانه شده و از هر طریقی راه خود را برای کسب سود پیدا خواهد کرد. به گفته این عضو کمیسیون عمران در حال حاضر بزرگترین مشکل بازار مسکن، رواج سوداگری در این بازار است که این امر هم بهدلیل ضعف نظارت و عدمعرضه مسکن متناسب با نیاز بازار رخ داده است؛ کما اینکه در بسیاری از بازارهای دیگر هم شاهد چنین اوضاعی هستیم.
دیدگاه تان را بنویسید