کدام رشد؟ بورس از رکود حکایت می‌کند

کد خبر: 645199

در حالی که مقامات دولتی از رشد اقتصادی خیره‌کننده (بالای 11 درصد) خبر می‌دهند، ارگان رسانه‌ای حزب کارگزاران تصریح کرد سال 95 برای بورس سالی زیان‌ده بود.

روزنامه کیهان: در حالی که مقامات دولتی از رشد اقتصادی خیره‌کننده (بالای 11 درصد) خبر می‌دهند، ارگان رسانه‌ای حزب کارگزاران تصریح کرد سال 95 برای بورس سالی زیان‌ده بود.

مجله «صدا» در گزارشی با عنوان «دماسنج اقتصاد، خوابیده» نوشت: یکی از حاضرین در تالار اصلی بورس، بازنشسته ارتش است می‌گوید هفته‌ای یکی، دوبار به اینجا سر می‌زند و بعد هم درباره وضعیت بازار در سال 95 ادامه می‌دهد: «امسال خیلی ضرر کردم. البته من سبد سهامی داشتم که شامل سهام شرکت‌های دارویی، معادن و شرکت‌های کوچک می‌شد.» بعد هم با خنده می‌گوید الان 7،8 سالی می‌شود که آلوده شده‌ام، یعنی درست از زمانی که بازنشسته شدم. صحبت‌هایش که از این موضوعات می‌گذرد، با صدایی رساتر و محکم‌تر تاکید می‌کند که «بورس دماسنج اقتصاد است».
این روزها ساختمان شیشه‌ای بعد از پل حافظ به نسبت روزهای کم‌نوسانی را می‌گذراند. البته که هفتم فروردین‌ماه امسال شاخص سالش را از کانال 81 هزار واحدی آغاز کرده بود و حالا در کانال 77 هزار واحدی به سر می‌برد...

خوب نبودن اوضاع بازار بورس بر کسی پوشیده نیست. به گفته علی سنگینیان، رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران، سود شرکت‌های بورسی وضعیت چندان جالبی ندارد. به طوری که در سال 1393 در مجموع 650 هزار میلیارد ریال بود که طی سال‌های 94 و 95 این رقم به ترتیب به 580 و 460 هزار میلیارد ریال کاهش پیدا کرده است و تا 9 ماهه اول سال بازدهی بورس 1/5 درصد منفی بوده است. علی رحمانی، نخستین مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران هم معتقد است: «بازار سرمایه انعکاسی از شرایط واقعی اقتصاد کشور است.»

به گفته رحمانی، لازم است دولت با ایجاد مشوق و تدابیری، بازار مسکن را از حالت رکود خارج سازد و با فعال ساختن این بازار، نه تنها اقتصاد کشور را تحت تاثیر قرار خواهد داد، بلکه صنعت فلزات اساسی و صنایع وابسته به آن را نیز متحول خواهد ساخت و سبب نقدینگی در این بازار خواهند شد... براساس گزارش‌ها، می‌توان گفت که صورت‌ها و اطلاعات مالی در صنعت بانکداری، پاسخگوی انتظارات سهامداران نبوده است. براساس پیش‌بینی سنگینیان هم سود شرکت‌های بورسی برای سال 1396 روند نزولی خواهد داشت. چرا که رکود همچنان بر شرکت‌های بورسی حاکم است.
بانک‌ها، نمادهای شوم بازار سرمایه هستند بهمن‌ماه امسال دو نماد بانک ملت و تجارت در بورس بازگشایی شد و با خودشان موجی از ریزش به همراه آوردند.
پنجم بهمن امسال شاخص کل بورس یک مرتبه هزار واحد سقوط کرد. بعد هم کاشف به عمل آمد که همان روز همزمان با انتشار گزارش شفاف‌سازی سازمان بورس، نماد معاملاتی بانک ملت پس از حدود 5 ماه توقف به قیمت پایانی هر سهم 120 تومان بازگشایی شده بود. نماد معاملاتی بانک ملت آخرین‌بار قبل از توقف نماد معاملاتی به قیمت پایانی 241 تومان خرید و فروش شده بود، اما در واقع این مرتبه قیمت‌ها با 50 درصد کاهش مواجه بوده است. هفته بعد از این ریزش، شاخص کل بورس دوباره ریزشی معادل 560 واحدی را تجربه کرد که این ریزش هم همزمان با بازگشایی نماد بانک تجارت بود. به این ترتیب دو بانک ملت و تجارت سال 95، نماد شوم تالار شیشه‌ای حافظ شدند و شاخص را با افت شدید مواجه کردند.

1680 میلیارد تومان (32 درصد) از این زیان مربوط به دارندگان سهام عدالت و کارکنان دولت است.

براساس گزارش‌های منتشر شده، نماد بانک صادرات هم قرار بوده در بورس بازگشایی شود اما مدیران بانک صادرات برخلاف دو بانک دیگر و حتی دیگر بانک‌های کوچک‌تر مانند پست بانک، درخواست سازمان بورس و مطالبه سهامداران مبنی بر ارائه آخرین وضعیت برای فراهم شدن بازگشایی نماد را اجابت نکردند.
به هر حال الان، نماد 4 بانک در بورس بسته است و احتمالا حالا حالاها هم باز نمی‌شود، چرا که باز شدن دو نماد بانک ملت و تجارت و ضرر و زیان 1/3 میلیارد دلاری چشم همه را ترسانده است. آنچه مشخص است، این است که بانک مرکزی به بانک‌ها فرصت داده است تا پایان اسفندماه استاندارد گزارشگری مالی IFRS را رعایت کنند و بعد به تالار شیشه‌ای حافظ بروند. اقدامی که همان ابتدا باعث شد بانک‌ها با پا پس کشیدن، فعلا عطای بورس را به لقای آن ببخشند.

از سوی دیگر، بسته بودن نماد بانک‌ها در بورس هم دردسر دیگری است. چرا که زمانی که نماد بانک‌ها در بورس متوقف می‌شود، سهامداران سرگردان‌ رها می‌شوند، زیرا دیگر نمی‌توانند سهامشان را خرید و فروش کنند و مجبور هستند با سهام این نماد بسته سر کنند.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 
Markets

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت