روزنامه اعتماد: بودجه سايه در شرايطي مطرح ميشود كه وضعيت سياسي- اقتصادي كشور در شرايط بحراني باشد. اين در حالي است كه وضعيت كنوني بحراني نيست. حتي اگر ايالات متحده امريكا در توافق برجام عهدشكني كند، اين تخطي نميتواند تاثيري در اجراي اين برنامه داشته باشد چرا كه برجام يك توافق چند جانبه است. تهيه بودجه سايه ميتواند حامل دو پيام باشد. نخست اينكه به جامعه بينالمللي اين پيام را اعلام ميكند كه ايران تحت هرشرايطي موضع و اهداف خود را حفظ ميكند حتي اگر به لحاظ اقتصادي در مضيقه قرار گيرد.
از سويي ديگر چنين اقدامي جهت تهيه بودجه سايه ميتواند مبين اين پيام به امريكاييها باشد كه در صورت لغو برجام و بازگشت تحريمها هم ايران قادر است برنامهريزي دقيقي براي اقتصاد خود داشته باشد و آن را اداره كند. بنابراين ميتوان گفت تهيه بودجه سايه ميتواند راهي براي پيشبرد اهداف و سياستهاي خارجه ايران باشد. به جرات ميتوان گفت ايران ميتواند وضعيت اقتصادي كشور را با دو سوم مبلغ ٣٢٠ هزار ميليارد توماني كه براي بودجه عمومي كشور در نظر گرفته شده است، اداره كند.
البته طبيعي است كه در چنين شرايطي بخشي از سرمايهگذاريها در امور عمراني كاسته ميشود. اين در حالي است كه بودجه عمومي سال ٩٦ نسبت به سال ٩٥ رشد ١٠ درصدي را تجربه كرده است. مهمترين تمايزي كه بودجه ٩٦ با سالهاي گذشته دارد، شفافيت و عملياتي بودن آن است. از سوي ديگر منبع درآمد و هزينهها نزديكي منطقي به يكديگر دارند. بنابراين در اين حوزه نگرانياي وجود ندارد. نكته ديگري كه دراين ميان نبايد از آن غافل شد، انضباط دولت در تقديم بودجه به مجلس شوراي اسلامي است كه نشان از پايبندي دولت در تحويل بودجه و عملكرد مطلوب سازمان برنامهريزي و بودجه در تدوين بودجه سال ٩٦ است.
با نيم نگاهي به عملكرد دولت تدبير و اميد در سالهاي گذشته ميتوان گفت مجموعه دولت برنامهريزي مطلوبي براي تامين منابع درآمدي كشور در بودجه سال آينده داشته است. از طرفي باتوجه به توافق اوپك، قيمت نفت و در نتيجه درآمدهاي نفتي ايران رشد قابل توجهي را تجربه ميكند. رشدي كه مديون سياستگذاريهاي صحيح وزير نفت است. البته به نظر ميرسد با توجه به سهم درآمدهاي نفتي در بودجه سال ٩٦ دولت بايد طي برنامهريزي مدوني تلاش كند ميزان وابستگي خود به درآمدهاي نفتي را كاهش دهد.
دیدگاه تان را بنویسید