سرویس اقتصادی فردا: با شروع فعالیت دولت یازدهم رکود مسکن آغاز شد و با گذشت حدود سه سال از فعالیت دولت این معضل ادامه داشته است. هر چند که رکود در بازار مسکن باعث شده تا قیمت مسکن ثابت بماند و در برخی از موارد قیمت ها ارزان تر شود اما باید گفت که کاهش آمار خرید و فروش مسکن، تهدیدی علیه ساخت و ساز ساختمان شد و در نهایت بر چند صد شغل مرتبط با مسکن تاثیر گذاشت.
بیشتر کارشناسان اقتصا دی بر این باورند که نبود قدرت خرید مسکن از سوی متقاضیان موجب شده تا سازندگان سود چندانی نصیبشان نشود و بنابراین سرمایه خود را در بانک ها گذاشته یا اینکه برای سودآوری راه حال دیگری را انتخاب کرده اند.
این در حالی است که دولتی ها آغاز رونق در بازار خرید و فروش مسکن را نیمه اول سال 95 اعلام می کنند. اما مشاوران املاک این ادعا را رد کرده و معتقدند که رونق محسوسی در بازار مسکن چه در ساخت و ساز و چه در خرید و فروش ایجاد نشده است.
دولت یازدهم از تقاضای سرمایه ای در حوزه مسکن حمایت کرده است
فرهاد بیضایی، کارشناس اقتصاد مسکن در رابطه با رکود موجود در بازار مسکن و پیش بینی بازار مسکن در ماه های پایانی دولت یازدهم به خبرنگار «فردا» می گوید: در چندماه اخیر از رکود خارج نمی شویم. باید بگویم که متاسفانه از همان ابتدا سیاست های دولت یازدهم در حوزه مسکن از تقاضای سرمایه ای حمایت کرده و با هدف سوداگری پیش رفته است. و همچنین عمدتا منابع به این سمت سوق پیدا کرده و در شرایطی قرار داریم که تقاضای سرمایه انگیزه لازم را برای حضور در بازار مسکن ندارد. از سوی دیگر حمایت جدی از تقاضای مصرف کننده نشده است. و سیاست های لازم برای اینکه هزینه های عرضه مسکن کاهش پیدا کند تا تقاضای مصرفی بتواند مسکن مورد نیازش را تامین کند، وجود نداشته است. در نتیجه، تمام این موارد باعث شده که ناهماهنگی بین عرضه و تقاضا به وجود آید و بازار مسکن با رکود مواجه شود.
این کارشناس اقتصاد مسکن می افزاید: در شرایط حاضر سیاست جدی که برطرف کننده نیاز تقاضای مصرفی در بازار مسکن باشد، وجود ندارد. و تقاضای سرمایه ای هم انگیزه لازم را ندارد زیرا که سود سرمایه گذاری در حوزه بازرگانی که به خصوص در حوزه واردات و صادرات کالا بیش از حوزه مسکن است، بنابراین بخش سرمایه ای هم خیلی تمایل به خرید مسکن ندارد. از سوی دیگر هم بانک ها که یکی از سرمایه گذاران غیرقانونی در بازار مسکن بودند حالا به خاطر نقدینگی قفل شده اند و امکان حضور در این بازار را ندارند. در مجموع تمام این عوامل نشان دهنده این مسئله است که بازار مسکن در حال حاضر شرایط خروج از رکود را ندارد.
مشاور املاک: بخاطر رکود مسکن باید به فکر شغل دیگری باشم
رضا یکی از مشاوران املاک خیابان پیروزی واقع در منطقه 14 تهران به خبرنگار «فردا» می گوید: برخلاف آنچه که می گویند خرید و فروش رونق گرفته است، باید بگویم که بازار مسکن همچنان راکد است. و رونق گرفتن آن به هیچ وجه صحت ندارد. آنطور که به نظر می رسد تا سال 96 هم، مسکن از رکود خارج نمی شود.
این مشاور املاک ادامه داد: در حال حاضر ساخت و ساز کمتر شده و تعداد واحدهای کمتری ساخته می شود، بنابراین در آینده عرضه مسکن از شرایط فعلی که عقب است، عقب تر خواهد رفت و اوضاع وخیم تر خواهد شد.
او افزود: یکی دیگر از علت هایی که مردم توان خرید مسکن را ندارند، نرخ بالای سود بانکی برای وام مسکن است و تا وقتی که قیمت اوراق مسکن و نرخ سود بانکی اینقدر بالا باشد و با اقتصاد خانواده ها همخوانی نداشته باشد، مردم توان خرید مسکن ندارند و در نتیجه مسکن از رکود خارج نمی شود.
رضا تصریح می کند: من نمی دانم آماری که دولتی ها از رونق مسکن اعلام می کنند از کجا در می آید؟ من این آمارها را درست نمی دانم زیرا که معاملات مسکن در این بنگاه به حدی کم شده که باید ما هم به فکر شغل دیگری باشیم! آنطور که مشخص است، خروج از رکود تا سال آینده امکان پذیر نیست و خبر رونق گرفتن بازار مسکن صحت ندارد. بنابراین باید منتظر ماند و دید که در سال جدید و پس از انتخابات سال 96 سرنوشت مسکن چه خواهد شد؟
دیدگاه تان را بنویسید