روزنامه اعتماد: درك اشتباه مردم از نرخ رشد اقتصادي و نرخ تورم كنار مشكلات بزرگ بهجامانده از دولت گذشته سبب شده تا براي برخي رشد اقتصادي ٤/٤ درصدي در سه ماه نخست سال جاري، مشكوك به نظر برسد؛ حال آنكه با توجه به روند اقتصادي دولت و رفع مشكلات هستهاي، اين رقم از زاويه علمي درست است.
اعلام نرخ رشد اقتصادي از سوي رييسجمهوري به بحثهاي متعددي دامنزده است. يكي از اين بحثها در مورد صحت اين آمار است. در اين رابطه لازم به ذكر است كه آقاي روحاني اقتصاددان نيست و آماري كه اعلام ميكند از سوي مراجع رسمي، مانند بانك مركزي و مركز آمار ايران، محاسبه شده است و به جامعه اعلام ميشود؛ در نتيجه افرادي كه به چنين آماري نقد ميكنند، يا بايد خود به محاسبه نرخ رشد اقتصادي دست بزنند يا آنكه ايرادات و اشتباهات را اعلام كنند.
از سوي ديگر، برخي ميپرسند كه چگونه از سال ١٣٩٣ نرخ رشد اقتصادي در ايران مثبت شده ولي آن طور كه بايد اين رشد در زندگي افراد جامعه محسوس نيست؟ بخشي از مشكلات به اين باز ميگردد كه آگاهي كافي از مباحث اقتصادي در ايران وجود ندارد؛ براي مثال بسياري مردم فكر ميكنند كاهش نرخ تورم از ٤٠ درصد زمان آقاي احمدينژاد، تا كمتر از از ١٠ درصد امروز، بايد منجر به كاهش قيمتها شود؛ حال آنكه چنين نيست و كاهش نرخ تورم به معناي كاهش شيب و سرعت رشد قيمت كالاهاي مختلف است.
تورم در اقتصادهاي سالم وجود دارد و نرخ بين يك تا چهار درصد براي آن نرخ مطلوبي است. هرچند اقتصاد ايران هنوز راه زيادي تا رسيدن به اين نرخ دارد ولي به هر روي، در دو سال نرخ تورم به كمتر از يك چهارم نرخ گذشته رسيد. همچنين ميزان مشكلات به جا مانده از گذشته هم سبب شده تا مردم بهبود وضعيت را محسوس ندانند. اين امر ناشي از اين است كه سطح مشكلات و خرابيها در دوران دولت دهم به اندازهاي زياد بوده كه مردم هنوز نتوانستند با وضعيت كنار بيايند و فكر كنند به سرعت ميتوان به وضعيت گذشته بازگشت.
يك ضرب المثل قديمي ميگويد ساختن سخت و خراب كردن آسان است. اين ضربالمثل در اقتصاد كاملا درست است و ساختن روي ويرانيهاي گذشته به مراتب راحتتر از ويران كردن بناهايي است كه در گذشته ساخته شدند. درنتيجه بايد به دولت فرصت بيشتري داد تا بتوان به وضعيت گذشته بازگشت.
با توجه به توافقات صورت گرفته با كشورهاي ١+٥ و افزايش فروش نفت، به نظر ميرسد كه در آينده آهنگ رشد اقتصادي ايران سريعتر و محسوستر شود. هر چه پولهاي بلوكه شده ايران بيشتر آزاد شود و هرچه فرصت بيشتري به دولت داد، ميتوان به آينده بهتر و بهبود وضعيت بيشتر اميدوار شد. به عنوان يك اقتصاددان كه در دولت گذشته هر روز به انتقاد از عملكرد قوه مجريه ميپرداختم امروز نقطه ضعفي از دولت يازدهم نميبينم كه بخواهم به آن نقد كنم.
دیدگاه تان را بنویسید