از گيلاس تا اژدهای قاچاق به ايران آمد!
«بازار ميوه و ميدانهاي مركزي كه عرضهكننده انواع ميوه به صورت عمده فروشي به سراسر كشور هستند مملو از ميوههاي تابستانهاي مانند هلو، شليل، پيتايا (ميوه اژدها) آلو، زردآلو، انگور، گيلاس، آلبالو، انبه، آووكادو، پرتقال و نارنگي ...
سرویس اقتصادی فردا؛ روزنامه آرمان نوشت: «بازار ميوه و ميدانهاي مركزي كه عرضهكننده انواع ميوه به صورت عمده فروشي به سراسر كشور هستند مملو از ميوههاي تابستانهاي مانند هلو، شليل، پيتايا (ميوه اژدها) آلو، زردآلو، انگور، گيلاس، آلبالو، انبه، آووكادو، پرتقال و نارنگي شدهاند كه از طريق مبادي رسمي و با امكاناتي مجهز به كشور قاچاق شدهاند.» اين خبر را روز گذشته نایبرئيس اتحاديه باغداران در حالي اعلام كرده است كه پر شدن بازار تهران و برخي شهرستانها از ميوههاي تابستاني قاچاق مورد تاييد ديگر مسئولان نيز قرار گرفته است. همزمان با اظهارنظرهاي مجتبي شادلو، رئيس اتحاديه بارفروشان نيز گفت: در حال حاضر با ميوههاي قاچاقي روبهرو ميشويم كه روي چرخ يا موتور در ميادين جابهجا ميشوند ولي برخورد با ورود ميوههاي قاچاق با ميادين وظيفه بخش خصوصي نيست، بلكه ارگانهايي مثل ستاد مبارزه با قاچاق كالا بايد با آن برخورد كنند.
قاچاقي كه قاچاق نيست!
سالانه ميزان زيادي محصولات مختلف از كشورهاي ديگر وارد ايران ميشوند كه حجم بالايي از اين محصولات وارداتي قاچاق هستند. ايران در سالهاي اخير پذيراي انواع و اقسام كالاهاي قاچاق از لوازم بهداشتي و آرايشي گرفته تا گوشي تلفن همراه و حتي صنايع دستي ايران كه در كشورهايي مانند چين توليد ميشود، بوده است. اما قاچاق ميوه حكايتي عجيب و غريب دارد، تا آنجا كه به سختي ميتوان به واردات محصولات كشاورزي نام قاچاق را گذاشت، چرا كه اين محصولات بايد در حجمي بالا و در شرايط نگهداري استاندارد وارد شوند و واردات ميوه از كورهراهها يا توسط كوله بران، اسب و قاطر به صرفه نيست. نایبرئيس اتحاديه باغداران در اظهارات روز گذشته خود به اين موضوع نيز اشاره كرده و گفته است: «اين ميوههايي كه به صورت قاچاق آمدهاند، تابستانه هستند و قدرت ماندگاري زيادي در شرايط نامطلوب را ندارند؛ بنابراين نميتوانند در قالب واردات غير رسمي و از كوره راهها و به وسيله كولهبرها يا اسب و قاطر وارد شده باشند و مطمئنا اين ميوهها كه از نيم كره ديگر زمين و كشورهايي مانند شيلي، اكوادور و... آمدهاند به بهترين امكانات حمل نقل و سردخانهاي هوايي مجهز بودهاند.» چنين مسالهاي اين شائبه را به وجود آورده است كه دستهاي پنهاني پشت ماجراي قاچاق گسترده ميوه در ايران وجود دارد. قاچاقچيان كه اغلب بنا بر فصل و نياز بازار اقدام به قاچاق گسترده ميكنند، در مواردي از حاشيه امني برخوردار هستند كه ميتوانند كانتينرهاي بزرگ ميوه را بدون اينكه مورد بازخواست قرار گيرند، وارد كشور كنند.
10 نوع ميوه قاچاق در بازار
آنطور كه گفتههاي روز گذشته نایبرئیس اتحادیه باغداران نشان ميدهد 10 نوع ميوه تابستاني به صورت قاچاق و در حجمي گسترده وارد كشور شده است. نایب رئيس اتحاديه باغداران از پر شدن بازار ميوه از ميوههاي تابستانه قاچاق خبر داد و گفت: انواع ميوههاي تابستانه از نيمكرهجنوبي زمين و دورترين نقاط به صورت رسمي به كشور قاچاق شده كه با قيمتهاي نجومي فروخته ميشوند و كسي هم پاسخگو نيست. به گزارش ايسنا، شادلو عنوان كرد: مگر نه اينكه بر اساس مجوز وزارت جهاد كشاورزي تنها موز و برخي ميوههاي فانتزي گرمسيري مانند آناناس اجازه ورود دارند، پس چگونه اين حجم گسترده از ميوههاي تابستانه وارد و در بازار سراسر كشور توزيع ميشود و كسي با آنها كاري ندارد؟ البته بماند اينكه براي امسال بايد حدود 200 هزار تن موز وارد ميشد و تاكنون چندين برابر آن از مبادي رسمي وارد شده است. او تصريح كرد: جالبتر اينكه اين ميوههاي قاچاق كه آزادانه در بازار عرضه ميشوند، قيمتهاي نجومي دارند و مشخص نيست چه كسي حاضر است با اين قيمتها ميوههاي قاچاق را خريداري كند و به كشور و منافع ملي آسيب بزند، چرا كه به عنوان مثال قيمت هر كيلو گرم گيلاس بيش از 40 هزار تومان در ميادين مركزي ميوه و ترهباري است كه عرضهكننده اين محصولات به صورت عمده فروشي هستند و مطمئنا قيمتهاي بسيار بيشتري در انتظار آنان در بازار مصرف و خردهفروشي است.
شادلو تاكيد كرد: در حالي كه توليدكنندگان ميوههايي مانند سيب و پرتقال، محصولشان روي دستشان باقي مانده و مشكل فروش دارند، بازار ميوه از محصولات قاچاقي پر شده كه قيمتهاي بسيار بالا و غيرمنطقي دارند و هر كسي اين ميوههاي قاچاق را خريداري كند به كشور خيانت كرده است. همزمان رئيس اتحاديه بار فروشان گفت: برخورد با ميوههاي قاچاق در ميادين ميوه و ترهبار در حدود اختيارات ما نيست ولي اگر ماموران بازرسي در ميادين ميوه و ترهبار با ميوههايي روبهرو شوند كه شبهه قاچاق بودن در آنها وجود دارد ولي صاحب ميوه، قاچاق بودن آنها را تكذيب و عنوان كند كه اين ميوهها توليد داخلي است در آن زمان است كه اتحاديه بارفروشان به موضوع ورود ميكند و داخلي يا خارجي بودن ميوه را تشخيص ميدهد. سيد محسن محمودي بيان كرد: در حال حاضر با ميوههاي قاچاقي رو به رو ميشويم كه روي چرخ يا موتور در ميادين جابهجا ميشوند كه قاچاق بودن آن محرز است ولي ما نميتوانيم با آنها برخورد كنيم. از طرف ديگر نایب رئيس اتحاديه بار فروشان به ايلنا گفت: واردات اين ميوهها ضرر زيادي به توليدكنندگان داخلي ميزند و همچنين ارز زيادي را از كشور خارج ميكند. عليرضا شيرينكار باطرح این پرسش که اين حجم ميوه چگونه غيرقانوني وارد كشور شده است بيان داشت: بر نهادي كه اين ميوهها را وارد ميكند هيچ اشرافي نداريم اما اگر يك كالايي بخواهد از دبي به تهران وارد شود، حتي اگر يك گوشي موبايل باشد، از طريق غيرقانوني با مشكل مواجه ميشود. حال بايد ديد چگونه يك كانتينر از مرز رد شده و وارد كشور شده است.
دیدگاه تان را بنویسید