زنگنه :سود نفت قابل مقايسه با گاز نيست
وزیر نفت با بیان اینکه طرحهای ۳۵ ماهه عسلویه خوب بود اما ما باید این کار را تمام کنیم، گفت: سودی که از صادرات نفت بهدست می آید، قابل مقایسه با سود گاز نیست.
وی گفت: این سود در گاز وجود ندارد و میانگین قیمت گاز برای داخل ۴.۵ سنت و برای صادرات آن ۲۹ سنت است. زنگنه با بیان اینکه گاز باید جایگزین انرژی مصرفی تولید در کشور شود، افزود: صادرات گاز زمانی جدی است که میدان مشترک وجود داشته باشد. وزیر نفت در پاسخ به اینکه کشورهای عضو مجمع کشورهای صادر کننده گاز رقابت دارند یا رفاقت؟ گفت: در اوپک هم چنین وضعی وجود دارد اما مهم این است که بتوانیم در دنیای رقابت رفاقت نیز داشته باشیم. البته در اوپک کشورهای عضو افزون بر رقابت با یکدیگر همکاری می کنند.
زنگنه در پاسخ به اینکه آیا اروپا خط قرمز روسیه در زمینه صادرات گاز است؟ گفت: جای دیگری است که خط قرمز دارد و در کسب و کار هر کس می تواند قیمت کمتری بدهد. وی در عین حال افزود: بازار هر کشوری برای آن مهم است و برای ایران بازار کشورهای همسایه و ال ان جی که به دیگر کشورها صادر می کنیم اهمیت دارد.
زنگنه با بیان اینکه اقتصاد خط لوله گاز هر چه دورتر شود ضعیف تر می شود، تصریح کرد: درباره خط لوله پاکستان با طرف مقابل قرارداد امضا شده اما هند در ۸ - ۹ سال اخیر علاقه مندی به خط لوله نشان نداده است.
وی گفت: خط لوله ای که از عسلویه به ایرانشهر امتداد دارد، از نظر قطر پاسخگوی درخواست هند نیز هست.
وزیر نفت درباره چگونگی قیمتگذاری گاز در دبیرخانه مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی سی اف) اظهارداشت: تاکنون این دبیرخانه وارد بحث قیمت نشده است و بیشتر اطلاعات را جمع آوری و تبادل می کند.
زنگنه گفت: دبیرخانه تاکنون فرمولی را ارائه نکرده است که کشورهای عضو بر اساس آن عمل کنند. وی با بیان اینکه قیمت گاز منطقه ای است و قیمت جهانی ندارد، خاطرنشان کرد: هزینه حمل گاز بسیار بالا و با صادر کننده است.
وی، عامل تعیین کننده بازار گاز را قراردادهای بلندمدت خواند که طرفین نمیتوانند از قیمتهای مشخص شده در آن تخطی کنند.
زنگنه با اشاره به اینکه قرارداد درازمدتی در زمینه نفت با هیچ کشوری نداریم، تصریح کرد: ممکن است قرارداد یک ساله ای داشته باشیم اما قیمت نفت در آن روزانه تعیین می شود.
وزیر نفت با بیان اینکه ابزار اوپک برای دستیابی به یک قیمت، میزان عرضه نفت است، گفت: در گاز دو بازار ال ان جی و خط لوله وجود دارد و اقتصاد ال ان جی مسافت خط لوله را مشخص می کند.
وی افزود: فناوری در خط لوله پیشرفت چندانی نداشته و هزینه ها در این عرصه بسیار بالاست اما در زمینه فشرده سازی، ذخیره سازی و انتقال ال ان جی فناوری های پیشرفته ای وجود دارد.
زنگنه گفت: برای فواصل بیشتر از ۲۰۰۰ کیلومتر صادرات گاز بهتر است به صورت حمل ال ان جی انجام شود.
وزیر نفت در ادامه اظهارداشت: طرحهای ۳۵ ماهه عسلویه خوب بود اما ما باید این کار را تمام کنیم، زیرا همان ابتدا نیز کسانی که قراردادهای طرحهای ۳۵ ماهه را امضا کردند میدانستند که نمیتوانند در این مدت آن طرحها را تمام کنند.
زنگنه، مصرف داخلی را تهدیدی برای صادرات گاز خواند و تصریح کرد: اگر به این موضوع و بهینه کردن مصرف داخلی توجه نکنیم کمتر از ۲۰ سال آینده وارد کننده گاز خواهیم شد، ضمن اینکه تا دو سال آینده سوخت گاز جایگزین سوخت مایع در کشور خواهد شد.
به گفته وی، میزان مصرف گاز برای زمستان امسال ۷۰۰ میلیون مترمکعب است.
زنگنه با بیان اینکه سهم گاز در سبد انرژی ۷۰ درصد است، گفت: مردم در زمینه مصرف انرژی کاملا اقتصادی رفتار میکنند اما گاهی ما به آنها علامت نادرست نشان میدهیم که در نهایت به ضرر منافع ملی خواهد شد.
وزیر نفت در ادامه با اشاره به اینکه ناوگان حمل و نقل کشور حدود ۴۰ سال عمر دارد و ۱۵ سال است که مستهلک شده است، اظهارداشت: نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی موجب کاهش مصرف انرژی و افزایش اشتغال خواهد شد.
وی در عین حال با تاکید بر اینکه نیروگاهها باید به سیکل ترکیبی تبدیل شوند و راندمان آنها افزایش یابد، تصریح کرد: راندمان مصرف برق در کشور ۳۹ درصد است. برهمین اساس، ساختار مصرف انرژی صنعت کشور باید بهبود یابد.
زنگنه با یادآوری اینکه یکی از قویترین شبکه های توزیع گاز جهان را داریم، خاطرنشان کرد: نوع قراردادهای گازی، مشارکت در تولید (PS) نیست و جمهوری اسلامی ایران به دلیل داشتن فناوری های پیشرفته بومی در این زمینه نیازی به این قراردادها ندارد.
زنگنه، اوپک را تجربه بی نظیر در جهان سوم دانست و افزود: این سازمان در جهان سوم بی نظیر و تنها سازمانی است که در جهان سوم میتواند بر اقتصاد جهانی تأثیر بگذارد.
دیدگاه تان را بنویسید