قیمت لبنیات همچنان می تازد+جدول

کد خبر: 218512

گرچه باید خرسند بود از اینکه این روزها نهادهای مختلف به فکر چاره برای حل معضل گرانی لبنیات افتاده اند و می خواهند بار دیگر این بازار را به کنترل خود در آوردند اما باید منتظر ماند و دید که این افزایش قیمت 40 درصدی را به همین میزان پایین خواهند آورد و یا همچون دیگر موارد با اندک کاهشی، خود را مسرور از توازن در بازار خواهند کرد.

قیمت لبنیات همچنان می تازد+جدول
سرویس اقتصادی «فردا»؛ افزایش قیمت اقلام خوراکی این روزها چنان سرعتی به خود گرفته که بی شک نمی توان آن را عادی تلقی کرد به نظر می رسد با ضعف مدیریت مسئولان مربوطه بازار لبنیات از کنترل آنها خارج شده است.
لبنیات جزء نیازهای اولیه خانواده های ایرانی است که این روزها باید قیمت های روزانه و گاها لحظه ای برای آن متصور شد. این مشکل همزمان با بالا رفتن دیگر مواد خواراکی و از اواخر سال گذشته به قدری خودنمایی کرد .مسئولان مربوطه هم آن طور که اعلام می شد شیوه هایی را برای حل این گرانی های لجام گسیخته و کنار گذاشتن سودجویان این بازار را انجام دادند، که نه تنها جواب نداد بلکه کار به جایی رسید که قیمت این محصولات بدون مجوز تا 40 درصد هم افزایش پیدا کرد.
گران شدن کم‌سابقه لبنیات همزمان با افزایش نرخ تورم به‌ویژه در سال‌ جاری سبب نگرانی مردم و اعتراض نمایندگان مجلس هم شد. اما در پی بی نتیجه ماندن آن و سکوت مسئولان و رسانه ها، مشاور انجمن صنفی صنایع فرآورده های لبنی رسما اعلام کرد که "باوجود همه تمهیداتی که در رابطه با موضوع قیمت شیرخام اندیشیده شد، نه تنها قیمت این محصول در بازار کاهش نیافت بلکه شاهد افزایش قیمت شیرخام و به تبع آن قیمت فرآورده های لبنی در بازار بودیم".
این وضعیت سبب شد که قیمت شیر گران شود و تا سطح لیتری 1600 تومان هم پیش رود. از سویی دیگر بسیاری از افراد کم در آمد به دلیل این گرانی های بی رویه، عملا قدرت خرید لبنیات را نداشته و به بیانی دیگر پنیر، ماست، کره و شیر را از سبد خرید خانواده خود حذف کرده اند.
حسین چمنی مشاور انجمن صنفی صنایع فرآورده‌های لبنی ایران در توضیح چرایی این گرانی ها توضیح داده است: هم اکنون به دلیل افزایش قیمت نهاده‌های دامی هرکیلوگرم شیرخام در حدود 1100 تومان از سوی دامداران به کارخانجات تولید فراورده‌های لبنی عرضه می‌شود، البته به نظر می‌رسد، در حدود 200 تا 250 تومان حباب قیمتی برای شیرخام وجود داشته باشد؛ چون تولید شیرخام در کشور به اندازه نیاز مصرف انجام نمی شود.
وی با اشاره به اینکه آمارهای بیماریهای ناشی از عدم مصرف شیر و لبنیات به دلیل کمبود آن در کشور بسیار وحشتناک است، گران‌ترین هزینه درمان را برای بیماریهای ناشی از عدم مصرف این محصولات عنوان کرد و افزود: کمبود تولید شیر و فراورده‌های لبنی در کشور نه تنها شاخصهای اقتصاد خرد، بلکه شاخصهای اقتصاد کلان را نیز تحت تأثیر خود قرار می‌دهد.
بر اساس آمار منتشره بانک مرکزی قيمت لبنيات در تهران نسبت به هفته قبل 9 /6 درصد و نسبت به هفته مشابه سال قبل 6/ 51 درصد رشد داشته است.
در همین حال رئیس سازمان صنعت استان تهران از بازگشت قیمت لبنیات تا چند روز دیگر خبر داد و گفت: کارخانجات لبنیات گرانفروش 10 میلیارد تومان جریمه شده‌اند.
صادقی در خصوص افزایش قیمت محصولات لبنی اظهار داشت: پیگیری و بررسی‌های قیمت محصولات لبنی براساس قیمت شیر خام انجام شده است و تا دو روز دیگر تمامی کارخانجات لبنیات باید قیمتها را اصلاح کنند.
وی افزود: در حال حاضر متوسط قیمت شیر خام هزار تومان است و بر همین اساس باید قیمت محصولات لبنی تعیین شود، اما در چند کارخانه شاهد گران‌فروشی بودیم، بنابراین چند کارخانه لبنیات 10 میلیارد تومان جریمه شدند و پرونده آنها به تعزیرات تحویل داده شد.
این در حالی است که به دلیل افزایش بی‌رویه قیمت محصولات لبنی، مصرف این محصولات بشدت کاهش یافته است.
محمدرضا اسماعيلي نیز با اشاره به وضعيت توليد و قيمت فرآوردهاي لبني در كشور اظهار داشت: رايزني‌ها براي تعيين قيمت فرآوردهاي لبني در حال انجام است. در حال حاضر توليد كنندگان با كمبود شيرخام روبرو هستند و باعث گراني محصولات شده است.
رئيس اتحاديه تعاونيهاي توليد كنندگان فرآوردهاي لبني پاستوريزه ايران با بيان اينكه سال گذشته قيمت شير 380 تومان بوده گفت: اكنون قيمت شير ميانگين 1250 تومان است كه رشد 300 درصدي داشته در حالي كه مجوز تنها 28 درصد افزايش قيمت داده شده است.
اين توليدكننده فرآوردهاي‌هاي لبني تاكيد كرد: در صورتي كه شرايط مطلوب ايجاد شود قيمت‌ها به نرخ‌هاي قبلي باز مي‌گردد و واسطه‌ها با پيشنهادهايي كه داده خواهد شد حذف مي‌شوند.
از سویی دیگر مركز پژوهشهاي مجلس نیز علل گراني فرآورده‌هاي دامي را نتيجه بي‌تدبيري، سوء مديريت و سوداگري دانسته و تحريم را در افزايش قيمت كنجاله بي‌تاثير عنوان كرد.
بررسي‌ها نشان دادند كه با موجودي مناسب و تامين شده از توليد داخل و واردات خوراك دام و از جمله كنجاله سويا و وجود تعادل بين عرضه و تقاضا، به صورت دوره اي، بازار اين محصولات، متاثر از سودجويي واردكنندگان خوراك دام (به ويژه كنجاله سويا) مواجه با مشكلات و نوسانات قيمتي شده است و اين امر مهمترين علت افزايش فرآورده‌هاي دامي از شروع فصل زمستان 1390 تاكنون بوده است و پيش‌بيني مي‌شود رفع برخي اشكالات و بهره‌برداري بهينه از امكانات در زمينه توليد و واردات خوراك دام، زمينه‌هاي بروز اين چالش‌ها را به حداقل برساند.
گرچه باید خرسند بود از اینکه این روزها نهادهای مختلف به فکر چاره برای حل معضل گرانی لبنیات افتاده اند و می خواهند بار دیگر این بازار را به کنترل خود در آوردند اما باید منتظر ماند و دید که این افزایش قیمت 40 درصدی را به همین میزان پایین خواهند آورد و یا همچون دیگر موارد با اندک کاهشی، خود را مسرور از توازن در بازار خواهند کرد.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 
Markets

نیازمندیها

تازه های سایت