جوسازی دلالان بورسی برای افزایش قیمت دلار تلگرامی
در حالی که اخبار آزادسازی منابع بلوکهشده کشورمان نقش جدی در کنترل التهابات ارزی و تورمی اخیر داشته است، برخی ذینفعان تورم و کاسبان بحران در کانالهای بورسی در غیبت نهادهای امنیتی مشغول جولان در فضای مجازی هستند.
به گزارش ایرنا، در سه روز گذشته بازار باثبات ارز دوباره دستخوش هیجانات و فضاسازیهای دلالان و سوداگران قرار گرفت. بازاری که در چند ماه اخیر آرام بود و داد و ستدها در آن در فضایی آرام و برای رفع نیازهای ضروری انجام میشد.
اخبار سیاسی و تنش بین مجاهدین جنبش حماس و نیروهای اشغالگر در فلسطین اشغالی شرایطی فراهم که دلالان و سوداگران بازار ارز بهانهای برای ایجاد التهاب در بازار ارز پیدا کنند و از این آب گلآلود ماهی بگیرند.
نرخ ارز در بازارهای رسمی در ماههای گذشته ثابت و در مواقعی کاهشی بود، به این صورت دلار در مرکز مبادله در کانال ۴۱ هزار تومان و در بازارهای غیررسمی در کانال ۴۸ هزار تومان مبادله میشد، اما در چند روز اخیر شاهد بودیم که دلار در بازار غیررسمی و کانالهای تلگرامی به ۵۲ و حتی ۵۳ هزار تومان رسید و دیروز نیز در این محدوده داد و ستد میشود.
این، نتیجه کار سوداگران و رسانههای نیابتی آنهاست تا با جوسازی هیجانی قیمتها را تغییر دهند و در این بین افرادی متضرر خواهند شد که تحت تاثیر این هیجانات اقدام به خرید دلار میکنند.
در این شرایط مردم عادی که اطلاعی از بازار ندارند و فقط تحت تاثیر هیجانات و جوسازی سوداگران اقدام به خرید ارز میکنند باید مراقب باشند، زیرا این شرایط دوامی ندارد و پیش از این هم اتفاق افتاده و دوباره آرامش به بازار برگشته است؛ بهویژه در شرایط فعلی که ۵.۵ میلیارد یورو منابع مسدودی در کره جنوبی به حسابهای ایران در قطر واریز شده و یک میلیارد و 700 میلیون دلار از دارایی کشور در لوکزامبورگ هم در مرحله عملیاتی و در اختیار بانک مرکزی قرار گرفته است.
در این زمینه «سید کمال سیدعلی» معاون ارزی اسبق بانک مرکزی و کارشناس مسائل ارزی با اشاره به تثبیت قیمتها در بازار ارز طی ماههای گذشته، گفت: ۹۰ درصد شرایط موجود به دلیل تنش میان اسرائیل و جنبش حماس است و این جو روانی در فضای مجازی باعث نوسان نرخ ارز بوده است.
وی تاکید کرد: در ماههای گذشته بانک مرکزی با اجرای سیاستهای تثبیت توانسته بود آرامش را به بازار ارز بازگرداند و ثبات خوبی به بازار داده بود و بیشک با برقراری آرامش دوباره در منطقه، نرخ ارز ثابت میشود.
سیدعلی بیان داشت: در مرحله بعد باید تا پایان سال توجه ویژهای به کسری بودجه و تورم داشته باشیم و در صورت کنترل آنها نرخ ارز متعادل خواهد شد.
جای خالی نهادهای نظارتی
در این بین جای خالی اقدامات نهادهای امنیتی کشور بیش از گذشته در این غائله حس میشود، چگونه است که این دست افراد با سوءاستفاده از فضای مجازی از هر فرصتی برای ضربه زدن به اعتماد عمومی استفاده میکنند و حداکثر تلاش خود را برای ملتهب کردن افکار عمومی بهخصوص در حوزه ارزی بهکار میبندند اما هیچگونه برخوردی از سوی نهادهای قضایی و امنیتی کشور در این خصوص دیده نمیشود.
به گزارش تسنیم، چندی قبل دادستان کل کشور از جمله وظائف دادستانها را پیگیری موضوعات و دنبال کردن مستندات شبهاتی دانست که در فضای مجازی منتشر میشوند، اگر فردی بدون مبنا و سند حرفی را زد و جامعه را ملتهب و امنیت روانی را مخدوش کرد نباید از آن گذشت کرد، باید با این مسائل برخورد شود و آنها تحت تعقیب قرار بگیرند.
وی خاطرنشان کرد: حتماً صیانت از آرامش روانی جامعه جزو وظایف ما میباشد و فراهم شدن بستر آرامش روانی مردم در این است که با مخلّان آن بلافاصله و در کمترین زمان برخورد شود.
دادستان کل کشور در ادامه به موضوع فضای مجازی و تأمین امنیت روانی مردم هم اشاره کرده گفت: همانگونه که مقام معظم رهبری فرمودند تأمین امنیت روانی مردم یکی از مصادیق حقوق عامه است و اکنون بخش زیادی از امنیت روانی مردم در فضای مجازی شکل میگیرد و ما باید بهدرستی این فضا را مدیریت نماییم تا امنیت روانی مردم مخدوش نگردد. ما در دستگاه قضائی اعلام کردهایم با کسانی که در فضای مجازی امنیت مردم را هدف قرار میدهند برخورد خواهیم کرد.
دست پر بازارساز
رصد بازار ارز کشور بهویژه در زمینه ارز واردات که بخش عمده نیازهای کشور را تشکیل میدهد، بیانگر دست پر بانک مرکزی برای تأمین این نیازها است. به عنوان مثال روز یکشنبه در بازار حواله، عرضه بسیار مطلوب و کمسابقهای داشت و طی این روز مجموعا ۳۷۱ میلیون دلار عرضه و ۲۸۸ میلیون دلار معامله انجام شد. همچنین مجموع عرضه ارز به صورت حواله در سامانه نیما، روز دو شنبه هم معادل 258 میلیون دلار و مجموع ارز معامله شده به صورت حواله معادل 205 میلیون دلار بود.
این ارقام که نشان میدهد عرضه ارز بسیار بیش از تقاضا است نشان حاکی از آن است که بانک مرکزی بر خلاف برخی جوسازیهای هدفمند، کاملا بر بازار مسلط است و با دست پُر از نظر ارزی توان مدیریت این بازار و تخصیص لازم برای ثبت سفارشها را دارد.
عوامل موثر بر نرخ ارز تحت کنترل است
اظهارات کارشناسان نشان میدهد وضعیت ارزی کشور و عوامل موثر بر نرخ ارز تحت کنترل است و بانک مرکزی نگرانی جدی درباره آینده بازار ارز ندارد و آثار جنگ در فلسطین اشغالی بر اقتصاد و بازار ارز ایران مقطعی است.
مجید شاکری، کارشناس اقتصادی درباره وضعیت بازار ارز ایران پس از تحولات جدید در منطقه اظهار کرد: بهلحاظ فنی آن عواملی که در گذشته منجر به رشد بالای قیمت ارز میشد عملاً تحت کنترل هستند بهنوعی یکی از علل اصلی رشد قیمت ارز در بهمن 1401 مشکل تأمین مالی ارز باکیفیت برای تأمین مالی کالای اساسی بود که در عمل با موضوع آزاد شدن پول کره این موضوع کلاً پوشانده شده است و دیگر چنین ریسکی اصلاً برای طرف ایرانی وجود ندارد و دست بانک مرکزی برای حضور در بازار خیلی بازتر است.
شاکری با تأکید بر اینکه بانک مرکزی مسئله خیلی جدی و نگرانی درباره آینده بازار ندارد، گفت: یکی از نشانههای این مهم، اتفاقی بود که هفته گذشته افتاد و آن ثبت سفارشهایی که کارهایش انجام شده بود؛ قبل از سهمیهگذاری نسبت به عدد صادرات سالهای گذشته برای واردکنندگان، مجدداً احیا شد و در بازار آمد که نشان میدهد بانک مرکزی هم نگرانی چندانی درباره اینکه بهلحاظ ارزی دچار مسئله باشد، ندارد.
او با تأکید بر اینکه «همه این اتفاقات قبل از جنگ رخ داده است و آثارش را حالا میبینیم»، یادآور شد: لذا مجموعاً آن عواملی که در گذشته معمولاً در نیمه دوم سال بهخصوص انتهای سال میلادی ایجاد ریسک میکرد، الان نسبت به گذشته خیلی کنترل شده است.
این کارشناس اقتصادی همچنین ضمن تأکید بر اینکه «ما پیشگو نیستیم و صرفاً میتوانیم درباره احتمالات فاکتورهایی که رخ میدهد توضیحاتی ارائه دهیم»، گفت: در نهایت برداشت من از مجموع وقایع این سه روز و آثار آن بر آینده خاورمیانه و ایران واقعاً مثبت است و این اصلاً فارغ از این است که نتیجه جنگ نظامی روی زمین چه خواهد شد و آنچه اثر مهمتری داشت نتیجه جنگ اطلاعاتی بود که در روز اول در واقع مغلوبه شدن آن جنگ را دیدیم.
کیهان
دیدگاه تان را بنویسید