حج تمتع سال آینده ۲ نرخی است/ دولت ارز چند تومانی به حجاج می‌دهد؟

کد خبر: 1182325

25 درصد یعنی 20 هزار نفر از سهمیه 80 هزار نفری ایران به زائران بالای 65 سال تعلق گرفته است؛ اما 22 هزار نفر فقط در سال 99 با این شرایط برای سفر حج ثبت‌نام کرده و در اولویت اعزام قرار دارند.

حج تمتع سال آینده ۲ نرخی است/ دولت ارز چند تومانی به حجاج می‌دهد؟

در روزهای گذشته خبرگزاری فارس، خبری مبنی بر بازگشت به حالت عادی در مسجدالحرام منتشر کرد که براساس آن متولیان خانه خدا علاوه بر افزایش تعداد عمره‌گزاران، محدودیت‌های کرونایی را نیز لغو کردند. (اینجا بخوانید)

عربستان هنوز به صورت قطعی سهمیه کشورها برای حج آینده را اعلام نکرده است

همچنین در روزهای اخیر برخی از مقامات کشورهای مختلف همچون سنگال، پاکستان و بحرین با مسؤولان سعودی و متولیان مسجدالحرام دیدار و گفت‌وگو کردند. به گفته یک منبع مطلع، در این جلسات به موضوع حج تمتع سال ۱۴۴۴ قمری نیز اشاره شده، اما طرف سعودی همچنان به صورت قطعی درباره وضعیت حج تمتع آینده تصمیم‌گیری نکرده است و به این ترتیب همچنان سهمیه نهایی کشورها در حج تمتع مشخص نیست.

با این وجود، با توجه به وضعیت عادی در مسجدالحرام، به نظر می‌‌رسد که سهمیه کشورها همچون سال‌های قبل از کرونا باشد؛ تا جایی که حتی حجت‌الاسلام سید عبدالفتاح نواب، نماینده ولی‌فقیه در امور حج و زیارت از افزایش ۲ برابری سهمیه ایران در حج تمتع سال آینده نسبت به حج تمتع سال جاری با توجه به ‌مکاتبات و پیگیری مسئولان ایرانی و نیز برداشته شدن شرایط سخت کرونایی در عربستان خبر داده و گفته است: در حج تمتع سال آینده ۲۵ درصد سهمیه برای متقاضیان واجد شرایط بالای ۶۵ سال اختصاص می‌یابد و محدودیت ایجاد شده توسط عربستان با هدف ارائه خدمات بیشتر و جلوگیری از کاهش سرعت ارائه خدمات به حجاج است.‌

تشرف ۲۰ هزار نفر از زائران بالای ۶۵ سال به حج آینده/ برخی از زائران مسن باز هم از سفر حج بازمی‌مانند

با توجه به افزایش ۲ برابری سهمیه ایران در حج تمتع سال آینده، تعداد زائران اعزامی باید حدود ۸۰ میلیون نفر باشد. چرا که امسال با توجه به محدودیت کرونایی، پس از ۲ سال وقفه در پذیرش زائر خارجی حج تمتع از سوی سعودی‌ها، ۳۹ هزار و ۶۳۵ نفر از کشورمان به زیارت خانه خدا مشرف شدند که البته همه این زائران کم‌تر از ۶۵ سال داشتند.

این امر در حالی است که سال ۹۹ که زائران برای تشرف به حج تمتع ثبت‌نام کرده بودند، سهمیه ایران ۸۷ هزار و ۵۰۰ نفر بود و بیش از ۷۴ هزار نفر ثبت‌نام کرده و با پرداخت هزینه حج تمتع آن سال به صورت کامل، قرار شد تا دیگر مشمول افزایش هزینه حج تمتع نشوند. اما از این میان حدود ۵۰ هزار نفر با توجه به محدودیت سنی اعمال شده از سوی عربستان برای حج تمتع ۱۴۴۳ امکان تشرف داشتند. چرا که سن ۲۲ هزار نفر از متقاضیان بالای ۶۵ سال بود و عربستان اعلام کرد که فقط زائران کم‌تر از ۶۵ سال امکان تشرف به حج تمتع را دارند.

اکنون اگر قرار باشد که سهمیه ایران ۸۰ هزار نفر باشد و ۲۵ درصد هم به زائران بالای ۶۵ سال تعلق گیرد، آنهایی که سال ۹۹ ثبت‌نام قطعی کرده بودند، در اولویت اعزام قرار می‌گیرند و ۲۰ هزار نفر از سهمیه کشورمان را افراد بالای ۶۵ سال تشکیل خواهد داد. با این تصمیم، با توجه به وجود ۲۲ هزار نفر از افراد بالای ۶۵ سال در نوبت اعزام که امسال به حج مشرف نشدند، باز هم همه افرادی که سال ۹۹ ثبت‌نام کرده بودند، نمی‌توانند به حج تمتع آینده مشرف شوند؛ چه برسد به آنهایی که همچنان از سال‌های گذشته در اولویت بودند و ثبت‌نام خود را قطعی نکرده‌اند.

انصراف زائران برخی از کشورها برای تشرف به حج به دلیل هزینه

با وجود اینکه بیش از ۷۰ هزار نفر در حج تمتع سال ۹۹ ثبت‌نام قطعی کرده بودند و با توجه محدودیت سعودی‌ها، امکان تشرف به خانه خدا در حج تمتع ۱۴۰۱ را داشتند و از طرفی هم قرار بود هزینه حج تمتع افزایش پیدا نکند، اما با تصمیم سعودی‌ها بار دیگر هزینه حج تمتع افزایش یافت؛ به طوری که سعودی‌ها برای حج تمتع ۱۴۴۳ قمری، علاوه بر افزایش مالیات بر ارزش افزوده، مبلغی معادل یک هزار و ۱۶۰ دلار به ازای هر زائر برای خدمات در ایام تشریق از کشورها طلب کردند و همه کشورها هم برای زیارت خانه خدا مجبور به پرداخت این هزینه شدند و تا زمانی که این مبلغ را واریز نکردند، عربستان برای آن‌ها ویزا صادر نکرد.

البته با توجه به اینکه این هزینه بسیار بالا بود و دیرهنگام به کشورها ابلاغ شد، برخی از کشورها با کم‌تر از سهمیه خود عازم سرزمین وحی شدند و در نهایت از سهمیه بیش از یک میلیون نفری برای حج تمتع که عربستان اعلام کرده بود، حدود ۹۰۰ هزار نفر در جهان حاجی شدند.

کنترل افزایش هزینه حج/ زائران یک سوم هزینه اضافی را پرداختند

در کنار بالا رفتن هزینه‌های حج تمتع در سال جاری از سوی سعودی‌ها، نوسان نرخ ارز نیز موجب بالارفتن هزینه‌های این سفر معنوی شده است؛  تا جایی که همان سال ۹۹ که حج تمتع به دلیل شیوع کرونا برای زائران خارجی برگزار نشد، هزینه حج تمتع برای زائران ایرانی با اختصاص ارز ۹ هزار تومانی به عملیات حج، بین ۳۲ تا ۴۱ میلیون تومان بود. البته در آن ایام نرخ ارز نیز حدود ۱۴ هزار تومان شده بود.

اما امسال که زائران به حج تمتع مشرف شدند، افزایش هزینه حج که از سوی سعودی‌ها اعمال شده بود، هزینه حج تمتع را که قرار بود ثابت بماند، به طور متوسط به ۴۵ میلیون تومان رساند و زائران بین هفت تا ۱۰ میلیون تومان دیگر برای تشرف به سرزمین وحی پرداختند. در حالی که اگر یک هزار و ۱۶۰ دلار را با قیمت دلار ۳۰ هزار تومانی هم در نظر بگیریم، فقط برای تأمین این هزینه زائران باید مبلغی بیش از ۳۴ میلیون تومان می‌پرداختند که مسؤولان با حمایت دولت این افزایش هزینه را کنترل کردند و زائران حدود یک سوم هزینه اضافی را پرداختند.

 حج تمتع سال آینده ۲ نرخی است/ اعلام اولویت‌های جدید در زمستان

علاوه بر این، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت گفته بود که سال آینده نرخ حج دو قیمتی می‌شود و زائرانی که قرار بود سال ۹۹ به حج تمتع مشرف شوند، اما به هر دلیلی به این سفر معنوی اعزام نشدند، با قیمت قدیم و افرادی که در اولویت جدید اقدام به ثبت‌نام می‌کنند، با قیمت دیگری که بالاتر است، به این سفر معنوی مشرف خواهند شد. اولویت‌های جدید هم در صورتی که عربستان سهمیه کشورمان برای حج را نهایی کند، طبق سال‌های گذشته، زمستان اعلام خواهد شد.

از طرفی سید صادق حسینی، رئیس سازمان حج و زیارت در نشست خبری حج تمتع سال جاری گفت که حج امسال ارزان‌ترین حج است و افرادی که امکان تشرف دارند، سفر خود را به زمان دیگری موکول نکنند و عازم زیارت خانه خدا شوند. با این وجود، برخی از زائران قبل از واریز هزینه نهایی و بیش از ۳۰۰ نفر پس از صدور ویزای عربستان، از سفر به خانه خدا انصراف دادند که البته به گفته یک منبع آگاه، بالا رفتن هزینه حج، دلیل اصلی انصراف زائران بود.

دولت ارز ۲۴ هزار تومانی برای عملیات حج ۱۴۰۲ پیش‌بینی کرده است؟

اکنون که حدود هشت ماه تا عملیات حج تمتع باقی مانده است، مسؤولان هزینه ارزی حج تمتع را حدود ۵ هزار دلار برای هر زائر اعلام کرده‌اند. در سال‌های گذشته این هزینه بین سه هزار تا سه هزار و ۲۰۰ دلار بود. بر همین اساس، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت گفته است که پیش‌بینی می‌کنیم در حج سال آینده هر زائر ایرانی باید حدود ۱۲۰ میلیون تومان را برای حج خود در نظر بگیرد یا به عبارتی هر زائر باید روزانه برای هر روز اقامت در عربستان مبلغ ۴ میلیون تومان پرداخت کند. این امر در حالی است که امسال متوسط هزینه حج تمتع با توجه به اختصاص ارز ۹ هزار تومانی به عملیات حج ۹۹، ۴۵ میلیون تومان بود.

البته در صورتی که هزینه ارزی حج تمتع را پنج دلار هم در نظر بگیریم، با دلار ۳۲ هزار تومانی امروز، این مبلغ ۱۶۰ میلیون تومان خواهد شد. اما با احتساب هزینه ۱۲۰ میلیون تومانی حج تمتع ۱۴۰۲ با توجه به هزینه ارزی آن، به نظر می‌رسد مسؤولان ارز ۲۴ هزار تومانی برای عملیات حج تمتع آینده پیش‌بینی کرده‌اند.

هم‌اکنون حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در نوبت حج تمتع هستند که البته تعداد قابل توجهی از آن‌ها زمان ودیعه‌گذاری‌شان قبل از سال ۸۶ است. به همین دلیل در اولویت اعزام هستند، اما با توجه به پیش‌بینی بالا بودن هزینه حج در سال آینده مشخص نیست که همه سهمیه ایران برای حج تمتع تکمیل شود یا همچون امسال، سازمان حج و زیارت مجبور است چندین بار اولویت جدید اعلام کند.

البته دولت سیزدهم برای کاهش هزینه حج تمتع باید تدابیری اتخاذ کند تا زائرانی که بیش از ۱۵ سال مبلغی را برای حج تمتع سپرده‌گذاری کرده‌‌اند، متضرر نشوند و بتوانند بعد از سال‌ها انتظار به این سفر معنوی مشرف شوند که در این رابطه باید منتظر نرخ ارز اختصاص یافته به عملیات حج تمتع و تصمیم عربستان برای سهمیه نهایی کشورمان باشیم.

به گزارش فارس، حج تمتع با شیوع کرونا با تصمیم سعودی‌ها متحول شد؛ به طوری که در نخستین سال شیوع کرونا فقط حدود ۱۰ هزار نفر و در دومین سال کرونا حدود ۶۰ هزار نفر از ساکنان عربستان توفیق حاجی شدن داشتند. اما امسال که سومین سال شیوع کرونا در جهان بود، عربستان با تشرف یک میلیون زائر از کشورهای مختلف موافقت کرد که البته ۸۵ درصد زائران از کشورهای دیگر بودند که در نهایت تعداد حجاج به کم‌تر از ۹۰۰ هزار نفر رسید.

فارس

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 
Markets

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت