جزییات تازه از بیمه تکمیلی بازنشستگان | پوشش بیمه تکمیلی بازنشستگان چند درصد شد؟

کد خبر: 1139927

حسن ایزدان (بازرس کانون عالی بازنشستگان کارگری شهر تهران) درباره سطح پوشش بیمه‌های تکمیلی در میان مخاطبان بازنشسته و مستمری‌بگیر صندوق‌های سازمان تامین اجتماعی ضمن مقایسه وضعیت صندوق‌های لشگری و کشوری با سازمان تامین اجتماعی گفت: در اصل ما ذی‌نفعان سازمان تامین اجتماعی نیاز به بیمه تکمیلی نداریم. اگر قانون الزام را سازمان تامین اجتماعی اجرا کند، صندوق‌های مربوطه موظف هستند صفر تا صد هزینه‌های درمان را پوشش دهد.

جزییات تازه از بیمه تکمیلی بازنشستگان | پوشش بیمه تکمیلی بازنشستگان چند درصد شد؟

به منظور ارتقاء خدمات رفاهی در بخش درمان و کاهش هزینه‌های درمانی برای بازنشستگان امکان بهره‌مندی از  بیمه تکمیلی بازنشستگان وجود دارد. خدمات بیمه تکمیلی بازنشستگان به صورت جبران بخشی از هزینه‌های درمانی بیمه شدگان است.صندوق بازنشستگی برای جبران و پرداخت بیشتر هزینه های درمان به  بازنشستگان طرح بیمه تکمیلی بازنشستگان را اجرایی کرده است.بسیاری از بازنشستگان از این طرح ناراضی هستند و معتقدند بیمه بازنشستگان از کارایی لازم برخوردار نیست. در ادامه به آخرین خبر از بیمه تکمیلی بازنشستگان می پردازیم.

بازرس کانون عالی بازنشستگان کارگری شهر تهران می‌گوید: صندوق‌های مربوطه موظف هستند صفر تا صد هزینه‌های درمان را پوشش دهد. با این احوال، به‌دلیل‌ عدم اجرای این تعهد سازمان تامین اجتماعی در قانون، ما مجبور به پذیرش بیمه‌های تکمیلی شده‌ایم.

مسئله پوشش بیمه‌ای تکمیلی کارگران ایران یکی از مسائل و دغدغه‌های عمده این بخش از جامعه و فعالان حوزه تامین اجتماعی بوده است. بیمه تکمیلی البته برای بازنشستگان و مستمری‌بگیران (به‌دلیل شرایط سنی متفاوت) اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که شامل کلیه مواردی چون دندانپزشکی، عصا و پروتزهای داخلی و خارجی، دندان مصنوعی، سمعک، عینک و بسیاری از موارد این چنینی ازجمله بیماری‌های حاد دوران کهنسالی است. 

حسن ایزدان (بازرس کانون عالی بازنشستگان کارگری شهر تهران) درباره سطح پوشش بیمه‌های تکمیلی در میان مخاطبان بازنشسته و مستمری‌بگیر صندوق‌های سازمان تامین اجتماعی ضمن مقایسه وضعیت صندوق‌های لشگری و کشوری با سازمان تامین اجتماعی گفت: در اصل ما ذی‌نفعان سازمان تامین اجتماعی نیاز به بیمه تکمیلی نداریم. اگر قانون الزام را سازمان تامین اجتماعی اجرا کند، صندوق‌های مربوطه موظف هستند صفر تا صد هزینه‌های درمان را پوشش دهد. با این احوال، به‌دلیل‌ عدم اجرای این تعهد سازمان تامین اجتماعی در قانون، ما مجبور به پذیرش بیمه‌های تکمیلی شده‌ایم زیرا وضعیت مالی صندوق تامین اجتماعی به‌گونه‌ای است که این سازمان اکنون ورشکسته است. 

وی با بیان اینکه «وضعیت بیمه تکمیلی در میان ذی‌نفعان سازمان تامین اجتماعی در مقایسه با بیمه تکمیلی‌های آزاد و بیمه تکمیلی اعضای صندوق‌های کشوری و لشگری اصلا مناسب نیست» تصریح کرد: موسسه آتیه‌سازان که پذیرنده بیمه تکمیلی بازنشستگان و مستمری بگیران سازمان تامین اجتماعی است، پرداخت‌های خود را دیر انجام می‌دهد و به همین دلیل در بسیاری از موارد مراجعان به مراکز بهداشتی و داروخانه‌های تحت پوشش به درب بسته برخورده و غافلگیر می‌شوند. 

ایزدان با اشاره به اینکه «بسیاری از موارد مهم بیمه تکمیلی مانند دندان مصنوعی، سمعک، پروتزهای بدنی و مخصوص شکستگی استخوان، عینک، عصای مخصوص و سایر درمان‌های پیراپزشکی و دندان پزشکی تحت پوشش بیمه تکمیلی بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی نیست» اظهار کرد: این درحالی است که برای ما بازنشستگان و مستمری‌بگیران این موارد بسیار مهم است و بازنشستگان توان آن را ندارند که با پرداخت حق بیمه تکمیلی به‌صورت آزاد در سایر موسسات خود را تحت پوشش کامل قرار دهد. 

بازرس کانون عالی بازنشستگان کارگری شهر تهران در ادامه با تاکید بر اینکه «بیمه تکمیلی موجود براساس میزان پرداختی پوشش می‌دهد» بیان کرد: حق بیمه تکمیلی ما ۹۱هزارتومان است که ۴۵هزارتومان آن را سازمان تامین اجتماعی پرداخت و نیمی از آن را بازنشسته و مستمری‌بگیر می‌دهد. اما اگر بخواهیم پوشش تکمیلی را تا مواردی مانند دندان، سمعک، عینک و بسیاری از موارد درمانی دیگر ارتقاء دهیم، باید رقم بسیار بیشتری بپردازیم که در توان مالی اغلب بازنشستگان و مستمری‌بگیرانِ حداقلی بگیر نیست. 

او در پایان با اظهارنظر درباره این نکته که «جراحی‌های سنگین و برخی درمان‌های پاراکلینیکی فعلا توسط بیمه تکمیلی سازمان تحت پوشش قرار گرفته‌اند» گفت: با این‌حال بسیاری موارد اساسی مثل دندانپزشکی و سایر امور ضروری تنها به این دلیل که ما بیمه طلایی نیستیم، تحت پوشش قرار ندارد و این شرایط نامناسبی را برای بازنشستگان فراهم کرده و باعث احساس تبعیض در میان این گروه شده و ما از وضعیت‌ عدم اجرای قوانین مصرح ناراضی هستیم.

حیدری با بیان اینکه فریز کردن حقوق و مزد و مستمری و حقوق بازنشستگان به سیاست دولت تبدیل شده است، تصریح کرد: دولت به خیال اینکه سطح تقاضا را کاهش دهد تا تورم را پایین بیاورد، مزد و مستمری و حقوق و دستمزد را فریز کرده است؛ در حالی که عامل افزایش تورم تراز نبودن منابع و مصارف و بی‌انضباطی مالی دولت است.

نایب رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری از افزایش هزینه‌های درمان در تامین اجتماعی پس از حذف ارز ۴۲۰۰ درمان خبر داد.

علیرضا حیدری در ضیافت افطاری خانه کارگر، با اشاره به ضرورت اعمال ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی، گفت: در بحث اعمال افزایش مستمری برای حداقل‌بگیران می‌دانیم که مواد ۱۱۱ قانون تامین اجتماعی و ۴۱ قانون کار به یکدیگر متصل هستند. 

وی ادامه داد: هر اتفاقی که در شورای عالی کار در مورد دستمزد کارگران به وقوع بپیوندد، برای بازنشستگان حداقلی‌بگیر که ۵۵ درصد مجموع بازنشستگان را شامل می‌شود، تکرار می‌شود. 

نایب رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری با بیان اینکه هزینه‌هایی به معیشت تحمیل می‌شود که افزایش‌ها باید آن‌ها را جبران کند از جمله در مورد مستمری بازنشستگان (سایر سطوح)، اظهار داشت: ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی با تاکید بر جبران هزینه‌های زندگی این وضعیت را ترسیم و چارچوب افزایش را مشخص می‌کند. بنابر این اینطور نیست که بگویند که ۱۰ درصد افزایش مستمری را بر روی تمام سطوح اعمال می‌کنیم! 

حیدری با بیان اینکه فریز کردن حقوق و مزد و مستمری و حقوق بازنشستگان به سیاست دولت تبدیل شده است، تصریح کرد: دولت به خیال اینکه سطح تقاضا را کاهش دهد تا تورم را پایین بیاورد، مزد و مستمری و حقوق و دستمزد را فریز کرده است؛ در حالی که عامل افزایش تورم تراز نبودن منابع و مصارف و بی‌انضباطی مالی دولت است.   

وی افزود: بسیاری از اقتصاددان نهادگرا معتقدند علت تورم در دولت و عامل آن در درآمد و هزینه است. کسری بودجه تورم را به جامعه منتقل می‌کند. به این واسطه کسری عامل تورم است اما دولت مصرف‌کننده را عامل تورم می‌خواند! اینگونه سیاست گذار اقتصادی قدرت خرید را نازل کرده است. 

نایب رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری با اشاره به ضرورت ادامه متناسب‌سازی مستمری بازنشستگان، خاطرنشان کرد: از آنجا که قانون برنامه هفتم توسعه تهیه نشده، احکام قانون برنامه ششم به سال ۱۴۰۱ تسری می‌یابد. بر اساس بند ب ماده ۱۲ قانون برنامه ششم، سازمان تامین اجتماعی ملزم به ادامه اجرای متناسب‌سازی است. به همین دلیل باید اجرای متناسب‌سازی تکمیل و ۲۵ درصد باقی مانده متناسب‌سازی پرداخت شود. 

حیدری با اشاره به مجوز مجلس برای حذف ارز ۴۲۰۰ و تاثیر آن بر حوزه درمان، ابراز داشت: با حذف این ارز از حوزه درمان امکان جبران هزینه‌های زندگی به واسطه افزایش دستمزد و مستمری برای کارگران شاغل و بازنشسته از بین می‌رود. 

وی اضافه کرد: چون عده‌ای از همین جماعت که ارز تخصیص داده‌اند مرتکب فساد شده‌اند و ارزهای تخصیصی را اتلاف کردند، تمام مردم را تنبیه می‌کنند! حذف ارز ۴۲۰۰ قیمت پایه خدمات درمانی و دارو را افزایش می‌دهد. به طور مشخص مصارف درمان سازمان تامین اجتماعی را از ۷۰ هزار میلیارد تومان در بودجه ۱۴۰۱ به ۱۰۰ هزار میلیارد تومان افزایش می‌دهد  که البته من اعتقاد دارم رقم افزایش بیشتر از این است.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 
Markets

نیازمندیها

تازه های سایت