یارانه نقدی | زمان واریز یارانه نقدی | یارانه نقدی بهمن ماه | یارانه جدید

زمان واریز یارانه نقدی جدید | شرط جدید دولت برای پرداخت یارانه جدید

کد خبر: 1126745

در روزهای گذشته خبری منتشر شد مبنی بر اینکه کمیسیون تلفیق با حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی مخالفت کرد . به اعتقاد کارشناسان با همین یک بند کل لایحه بودجه زیر سوال می‌رود.

زمان واریز یارانه نقدی جدید | شرط جدید دولت برای پرداخت یارانه جدید

گمانه زنی هایی که در مورد  یارانه جدید و افزایش یارانه ها شده بود برخلاف وعده مسئولین تاکنون عملی نشده است. تاکنون هیچ مسئولی زمان دقیق پرداخت یارانه جدید را اعلام نکرده است اما بر اساس صحبت کارشناسان  پرداخت یارانه جدید به سال آینده موکول شده است. حال یارانه نقدی واریز شد و از یارانه جدید خبری نبود و همان مقدار قبلی به حساب سرپرست خانوار واریز شد  .در ادامه به آخرین اخبار از یارانه جدید می پردازیم.

به اعتقاد رئیس کمیته برنامه و بودجه مجلس ادامه اختصاص ارز ترجیحی به معنای حذف یارانه‌هایی است که قرار بود در صورت حذف این ارز به شهروندان تعلق بگیرد.

لایحه بودجه‌ای که به گفته خود بودجه‌نویسان با دلار حدود ۲۳ هزار تومان بسته شده است و برخلاف سال‌های گذشته اسمی از ارز ترجیحی در آن نبود حالا به ناگهان با مصوبه کمیسیون تلفیق و اضافه کردن ۹ میلیارد دلار ۴۲۰۰ تومانی مواجه می‌شود. در همان نگاه اول متوجه می‌شوید که یک کسری نزدیک به ۱۷۰ هزار میلیارد تومانی ایجاد می‌شود. رئیس کمیته اقتصادی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در گفت و گو با گسترش نیوز اظهار کرد: فرض دولت بر این است که ارز ترجیحی حذف شود و دلار بر مبنای نرخ نیمایی به فروش برسد تا بتواند تفاوت قیمت میان ارز ترجیحی و نیمایی را به عنوان یارانه به گروه های آسیب پذیر پرداخت کند و بخشی از آن را برای تامین نهاده‌های مشمول ارز ترجیحی مورد استفاده قرار دهد.

وی افزود: وقتی ارز ترجیحی پایدار و ارز نیمایی، حذف شود پرداخت یارانه منطقی نخواهد بود. البته ممکن است بخشی از درآمد دولت کاهش پیدا کند که آن بخش را اعضای کمیسیون تلفیق سعی می کنند در موارد دیگر بررسی کرده و توازن میان درآمدها را در بودجه ایجاد کنند.

عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ ادامه داد: اگر بخشی از درآمدهای ارز نیمایی حذف شود در نقطه مقابل یارانه‌ای که قرار بود به مردم پرداخت شود، حذف خواهد شد. چون یارانه زمانی موضوعیت پیدا می کند که ارز نیمایی به واردات کالاهای اساسی اختصاص داده شود. اگر قرار باشد ۹ میلیارد دلار از منابع ارزی برای واردات کالاهای اساسی مشمول ارز ترجیحی اختصاص یابد چون این کالاها به قیمت پایین عرضه می شود بنابراین نیازی به پرداخت یارانه به اقشار ضعیف جامعه نیست.

نماینده مردم شیراز در مجلس اظهار کرد: پیشنهاد دولت در لایحه، حذف ارز ۴۲۰۰ است و درآمد حاصل از آن نیز به گروه‌های واقع در دهک های اول تا هفتم پرداخت می‌شود. به برخی ۱۱۰ به برخی ۹۳ و بعضی دیگر ۹۰ هزار تومان یارانه در ماه علاوه بر ۴۵ هزار تومان کنونی پرداخت می‌شود. اگر به پیشنهاد دولت مبنی بر حذف ارز ترجیحی رای ندهیم ۴۰۰ هزار میلیارد تومان از محل منابع یعنی درآمدهای نفتی را باید برای ارز ۴۲۰۰ اختصاص دهیم و اگر این کار صورت گیرد عملا ۴۰۰ هزار میلیارد تومان از محل منابع بودجه حذف می شود و کسری منابع اتفاق می افتد.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس درباره نظر اعضای کمیسیون تلفیق درباره حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی افزود: در کمیسیون الان با این مشکل مواجه هستیم که اگر به پیشنهاد دولت برای حذف رای ندهیم باید ۴۰۰ هزار میلیارد از محل منابع درآمدهای نفتی را به ارز ۴۲۰۰ تومانی اختصاص بدهیم. اگر این کار صورت گیرد عملا ۴۰۰ هزار میلیارد تومان از منابع بودجه کم می شود. مشخص نیست که این میزان اعتبار از کدام محل تامین خواهد شود. اگر مجلس پیشنهاد دولت مبنی بر حذف را نپذیرد قطعا کسری بودجه پیش می‌آید.

جعفر قادری نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی در پایان درباره نحوه بستن بودجه ۱۴۰۱ اظهار کرد: دولت تلاش کرده است که بدون توجه به برجام، بودجه را ببندد. کار سختی است و انتظارات و توقعات را نمی تواند پاسخ بدهد. چون با این تورمی که داریم، انتظار می رود که افزایش حقوقی هم در پی باشد. که اگر همانند سالهای قبل باشد روشی منطقی نیست.

با مصوبه جدید کمیسیون تلفیق، حذف ارز ترجیحی فعلا منتفی شده است؛ در این شرایط نیز موضوع پرداخت یارانه جدید موضوعیت نخواهد داشت.

 پاییز امسال حذف ارز ترجیحی، تقریبا قطعی به نظر می رسید. قطعی شدن حذف ارز ترجیحی همانا و حدس و گمان‌ها برای یارانه جدید همان. چرا که اگر ارز ترجیحی حذف می‌شد، دولت باید برای جبران آن از سیاست‌های حمایتی استفاده می‌کرد.

در چند ماه گذشته که موضوع یارانه‌های مطرح بود، ادعاهای متناقضی در این باره مطرح شد؛ اما در حالی که حذف ارز ترجیحی قطعی به نظر می رسید و بحث‌ها بر سر میزان یارانه نقدی بود، یکباره حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی منتفی شد. 

رحیم زارع، سخنگوی‌ کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ اعلام کرد که این کمیسیون به دلیل روشن نبودن طرح دولت و عدم ارائه طرح قابل استناد با حذف ارز ترجیحی موافقت نکرد.

 با منتفی شدن حذف ارز ترجیحی، احتمال یارانه جدید هم منتفی می‌شد. اقتصاد آنلاین در رابطه با جزییات این موضوع، به گفتگو با احسان ارکانی، نماینده نیشابور در مجلس پرداخته است.

ارکانی توضیح داد: قرار بود حذف ارز ترجیحی اتفاق بیافتد و دولت از مابه‌التفاوتی که از حذف ارز ترجیحی برای دولت ایجاد می‌شود، کاهش قدرت خرید را با پرداخت یارانه، حمایت از تولیدکنندگان و... جبران کند؛ اما دولت تا این لحظه هیچ برنامه مکتوبی برای اینکه کاهش قدرت خرید را جبران کند، به مجلس ارایه نداده است.

وی ادامه داد: باتوجه به اینکه دولت هیچ برنامه‌ای اعلام نکرد، نمایندگان نتوانستند ریسک کنند و ارز ترجیحی را مصوب کنند.

احسان ارکانی با بیان اینکه احتمال رای نیاوردن حذف ارز ترجیحی در صحن علنی، زیاد است، گفت: اگر حذف ارز ترجیحی رای نیاورد، ۹میلیارد دلار برای ارز ترجیحی گذاشته می‌شود و تبعا یارانه‌ای نخواهیم داشت.

حمیدرضا ترقی با بیان اینکه قرار بود پس از ایجاد زیرساخت های لازم، حذف ارز ترزجیحی امسال اجرایی شود، اظهار کرد: اما دولت قبل، این زیرساخت ها را ایجاد نکرد و به همین دلیل امکان اجرای این قانون فراهم نشد. الان هم اگر قرار به اجرای این قانون است، باید به همه ابعاد آن توجه شده و زیرساخت های لازم تهیه شود.

یک عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی پیشنهاد داد که دولت به مردم بن کارت بدهد تا آنها بتوانند کالاهایی که یارانه آنها حذف شده است را تهیه کنند.

وی در ادامه افزود: در شرایطی که زیرساخت ها فراهم نشده است، باید این سیاست تدریجی اجرا شود یعنی ارز مورد نیاز برای کالاهای اساسی که برای مردم حساس هستند تامین شده و در اختیار افراد مطمئنی قرار گیرد تا کالاها را با قیمت ارز ترجیحی به دست مصرف کننده برسانند. راهکار دیگر این است که بن‌کارت‌هایی در اختیار مردم قرار گیرد تا با آن بتوانند کالاهایی که یارانه آنها حذف شده است را تهیه کنند. مثلا اگر قرار است یارانه گوشت حذف شود، بن کارت در اختیار مردم قرار گیرد تا با آن بن کارت با مراجعه به فروشگاه ها صرفا بتوانند همان کالا که مثلا گوشت است را تهیه کنند.

این فعال سیاسی در پاسخ به این پرسش که مراجعه مردم به فروشگاه های دولتی موجب ایجاد صف‌های طولانی نخواهد شد، تصریح کرد: نیاز نیست کالاها فقط در فروشگاه های دولتی توزیع شود. تعاونی روستایی، فروشگاه های زنجیره ای و سوپرمارکت ها همه می‌توانند توزیع کالاها را بر عهده بگیرند، البته قرار بود تمام پوزها و صندوق های این فروشگاه ها به سیتسم دارایی وصل شود، ولی دولت قبل در این زمنیه کوتاهی کرد. الان هم دولت دنبال شناسایی 2 میلیون دستگاه پوز است که هیچ اطلاعی از دخل و خرج آنها وجود ندارد. اما به هرحال این کار شدنی است و می توان همه این پوزها را به سیستم دارایی وصل کرد.

ترقی در ادامه با اشاره به شرایط اقتصادی جامعه، تاکید کرد: باید راهکار جبران حذف ارز ترجیحی برای مردم روشن باشد. اجرای این سیاست نیز باید با دقت باشد، زیرا اگر راهکار جبرانی به خوبی اجرا نشود، حذف ارز ترجیحی آثار تورمی کمرشکنی ایجاد کرده و مردم تحمل  فشار آن را نخواهند داشت.

وی در پایان با بیان اینکه پرداخت یارانه مستقیم موجب افزایش نقدینگی خواهد شد، گفت: تجربه ثابت کرده است که پرداخت یارانه تاثیر آنچنانی در زندگی مردم ندارد.

 در تازه‌ترین اطلاعیه سازمان هدفمندی یارانه‌ها برای واریز یارانه معیشتی، خبری از پرداخت یارانه جدید که از مدت‌ها قبل وعده آن داده شده بود، نیست.

وعده پرداخت یارانه چند صد هزار تومانی نه تنها در در دی‌ماه محقق نشد بلکه اعلام سازمان هدفمندی یارانه‌ها نشان می‌دهد که این یارانه در ماه بهمن هم واریز نخواهد شد.

همزمان با ۱۰ بهمن‌ماه و به روال ماه‌های قبل یارانه معیشتی پرداخت خواهد شد. این یارانه از زمان افزایش قیمت بنزین در آبان ۱۳۹۸ در دستور کار دولت قرار دارد و مبلغ آن بسته به تعداد اعضای خانوار متفاوت است.

اما در چندماه اخیر بحث‌هایی در رابطه با افزایش مبلغ یارانه نقدی پرداختی مطرح شد که در اهم آن در اواخر آذرماه، محسن رضایی-معاون اقتصادی رییس جمهور- اعلام کرد که یارانه نقدی تا ۸۰۰ هزار تومان افزایش می‌یابد و در اوایل دی ماه پرداخت خواهد شد. به دنبال آن وزیر اقتصاد هم خبر پرداخت یارانه را رد نکرد ولی در مورد زمان آن اعلام دقیقی نداشت.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 
Markets

نیازمندیها

تازه های سایت