کیست لوئتال و اندومتریوز چیست؟
کیستهای تخمدان انواع مختلفی دارند که بد نیست هرکدام از آنها را بشناسید. باید با علائم، روشهای درمان و عوارض این اختلالات آشنا شوید تا بهتر بتوانید در برابر آنها مقاومت داشته باشید. شاید درباره کیست لوئتال چیزهایی شنیده باشید، اما اگر میخواهید با این اختلال بهطورکامل آشنا شوید، این مقاله از بلاگ دکتر سروی را از دست ندهید.
این کیست، کیستی کوچک و پر از مایع است. لوثتال معمولا در زمان تخمگذاری از سلولهای دیوار فولیکول تشکیل میشود. این کیست زمانی خطرناک میشود که رشد آن ادامه پیدا کرده و تجزیه نشود. البته باید بدانید که در بیشتر موارد کیستهای لوئتال در بیماران مختلف از بین خواهند رفت. این اختلال بیشتر در دوران بارداری مشاهده میشود، ولی در برخی موارد هم در خانمهای معمولی هم مشاهده شده.
طبق بررسیهای انجام شده میتوان نتیجه گرفت که این نوع کیستها معمولا در دوران بارداری کوچکتر از حالت معمول میشوند. البته نباید نگران این مورد باشید چون خطرناک نیست و در بیشتر موارد کیست قبل از بارداری شکل گرفته است. شاید برایتان سوال پیش بیاید که در چه زمانی این کیستها میتوانند خطرناک باشند؟ ( کیست اندومتریوز نیز جزو یکی از کیست ها می باشد که بهتر است درباره آن نیز اطلاعاتی کسب کنید.اما همه چیز درباه اندومتریوز را بدانید.
کیست لوتثال زمانی خطرساز است که علائم آن تشدید شود. معمولا نوع شدید این اختلال با درد و خونریزی شدید نمایان خواهد شد. درصورتی که این علائم را مشاهده کردید، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. اگر این علائم در دوران بارداری مشاهده نشد، مشکلی برایتان بوجود نخواهد آمد و بعد از زایمان هم کیست از بین میرود.
تاثیر لوئتال در بارداری
شناخت روند تخمکگذاری میتواند توضیحی کامل برای شناخت روند این بیماری و درمان آن باشد. فیلوکولها کیسههای کوچکی هستند که تخمکها در آن قرار دارند، این کیسهها در تخمدانها قرار گرفتهاند. زمانی که فولیکول تخمک را آزاد میکند، کیستهای لوئتال تشکیل میشوند که مدت زمان کمی وجود خواهند داشت و بعداز گذشت زمانی کوتاه از بین خواهند رفت. این کیستها حاوی استروژن و پروسترون هستند و بهخودیخود ضرری ندارند. این هورمونها، رحم را برای بارداری آماده میکنند.
یکی از دلایلی که باعث شروع قاعدگی میشود، از بین رفتن کیست لوئتال است. درصورتی که لقاح صورت بگیرد، این کیست برای تولید هورمون ماندگاری بیشتری خواهد داشت. لوئتال نهایتا حدود ۱۲ هفته باقی میماند تا تامین هورمون موردنیاز برای بارداری را تامین کند. (بهتر است درباره کیست اندومتریوز نیز اطلاعات داشته باشید)
انواع کیست تخمدان
درصورتی که لقاح صورت نگرفته باشد، این کیست بعداز ۱۱ یا ۱۲ روز از بین خواهد رفت، اما اگر لقاح انجام شده باشد حدود ۷ تا ۱۲ هفته بعداز تشکیل، کیست لوئتال متلاشی خواهد شد. ممکن است در برخی موارد این کیست روی تخمدان هم تشکیل شود. در این موارد کیست از خون پر شده و به رشد خود ادامه خواهد داد.
انواع کیست لوئتال
اگر این کیستها به کیسههایی پر از خون تبدیل شوند، ممکن است در مدت زمان کمی از بین بروند، با این حال شاید دچار لوئتال بدخیم شده باشید که در این مورد علائم شدیدی در بدنتان نمایان خواهد شد. همچنین این کیستها در اندازه هم انواع مختلفی دارند. در بیشتر موارد این لوئتال ۲ تا ۶ سانتیمتر است که در این مواقع جای نگرانی نیست.
یک خبر خوشحال کننده هم برایتان داریم. حتی در مواردی که این کیست بهصورت بدخیم بروز داده میشود هم هیچ آسیبی به جنین وارد نمیشود و معمولا درمان کیست لوتئال تخمدان با دارو انجام خواهد شد. این نوع کیست به کیست عملکردی نیز شناخته میشود. یعنی آسیب جدی دربر نخواهند داشت و در موارد بسیار کمی نیاز به مداخله پزشک خواهد بود.
اگر درطول بارداری متوجه وجود کیست لوئتال شوید، نمیتوانید بگویید که دیگر کیستی در بدنتان شکل نخواهد گرفت. ولی احتمال اینکه دوباره یکی از انواع بدخیم این کیستها در بدنتان تشکیل شود کاهش مییابد. اگر اختلالاتی مانند عدم تعادل هورمونی یا اندومتریوز داشته باشید، احتمال ابتلا به این کیستها افزایش مییابد. البته نمیتوان گفت که همیشه بهدلیل عدم تعادل هورمونی کیست لوئتال تشکیل میشود، در برخی موارد هم این اختلال بدون دلیل شکل خواهد گرفت.
به این مورد هم دقت داشته باشید که شاید یکی از این کیستها در بدنتان وجود داشته باشد و شما از آن خبر نداشته باشید. بیشتر افراد معمولا کیست لوئتال در بدنشان دارند، اما چون درد یا علائمی همراه خود ندارد، خودشان از وجود آن مطلع نیستند و بعداز سونوگرافی مشخص خواهد شد.
علائم
در بسیاری از موارد، خانمهایی که کیست لوئتال دارند، هیچگونه درد یا علائمی در بدنشان مشاهده نمیشود. معمولا این کیست بعداز گذشت مدت زمانی کوتاه دفع خواهد شد و حتی خانمها متوجه وجود آن نخواهند شد. این اختلال بیشتر با علائمی مانند درد جزئی یا حساسیت خفیف در قاعدگی نمایان میشود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم
همانطور که حتما تا اینجا هم متوجه شدهاید، در موارد کمی این کیستها حاد میشوند و باید به پزشک مراجعه کنید. معمولا کیستهایی که رشدشان متوقف نشده و باعث پیچیدگی تخمدان میشود. برای مراجعه به پزشک بهمنظور درمان کیست لوئتال تخمدان باید این علائم را داشته باشید. اگر علائمی مانند غش، سرگیجه، درد شانه، درد شدید، ناگهانی، استفراغ، اسهال و در شدید ناحیه شکم را داشتید، سریع به پزشک مراجعه کنید.
علائم کیست لوئتال
لوئتال چگونه شناسایی میشود؟
برای شناسایی این کیستها فقط یک روش وجود دارد و آن هم سونوگرافی واژینال یا داخلی است. این نوع سونوگرافی مشاهده بهتر ساختار داخلی لگن را فراهم میکند. همچنین ممکن است لوئتال با استفاده از سونوگرافی لگن نیز شناسایی شود. در سونوگرافی واژینال، پزشک یک شی عصا مانند را به داخل واژن میبرد و با پرتاب امواج صوت میتواند اجزا داخلی لگن را روی نمایشگر مشاهده کند. ( کیست اندومتریوز نیز جزو یکی از کیست ها می باشد که بهتر است درباره آن نیز اطلاعاتی کسب کنید.)
ممکن است با روشهای دیگری هم این کیستها شناسایی بشوند. زمانی که پزشک از شکم شخص باردار برای تشخیص سلامت جنین عکسبرداری میکند، این کیستها مشاهده میشوند. همانطور که گفته شد، بیشتر لوئتال در دوران بارداری نمایان خواهد شد. درصورتی که علائمی از این اختلال مشاهده شود، پزشک دستور گرفتن سونوگرافی را برایتان صادر میکند تا از این تشخیص مطمئن شود. البته اگر درد یا خونریزی غیرعادی مشاهده نشود، نیازی به درمان کیست لوئتال نیست.
عواملی که باعث خطرناک شدن کیست لوئتال میشوند
این کیستها بهخودیخود مضر نیستند و هیچ مشکلی در دوران بارداری ایجاد نمیکنند، مخصوصا اگر در ۳ ماه اول بارداری مشاهده شوند. اگر پزشک متوجه شود که کیست همچنان در حال رشد است، برای جلوگیری از سقط، عمل جراحی را انجام میدهد. در بیشتر مواردی که کیست، خوشخیم شناسایی میشود، پزشک کاهش فعالیت و مصرف داروهای مسکن را تجویز میکند.
در موارد کمی، کیست پاره میشود و در این مواقع ممکن است درد افزایش یابد. در برخی موارد هم کیست لوئتال باعث پیچیدگی تخمدان میشود که باید کیست با عمل جراحی دفع شود. ( کیست اندومتریوز نیز جزو یکی از کیست ها می باشد که بهتر است درباره آن نیز اطلاعاتی کسب کنید.)
سخن پایانی
طبیعی است که بخواهید نسبت به انواع کیست تخمدان اطلاعات کاملی را کسب کنید، اما نباید نگران باشید. استرس یکی از عواملی است که بیشترین تاثیر را روی شروع یا تشدید اختلالها دارد. کسیتهای لوئتال در بیشتر مواقع خوشخیم هستند و بدون دخالت پزشک دفع خواهند شد، پس جای نگرانی نیست.
دیدگاه تان را بنویسید