واردات خودرو با دلار ۵۰ هزار تومان!
روند راکد بازار خودرو برای بسیاری از مردم قابل توجه است و عده ای خریدار سر در گم خرید خودرو هستند.
این روزها بازار خودرو حال و هوای خوبی ندارد. بازار خودرو، چه داخلیها، چینیها و چه وارداتیها حتی پس از پایان انتخابات ریاست جمهوری از خواب سنگین و شاید سکته شدیدی که کرده بلند نشده و بیرون نیامده است.
قیمتها در بازهای از زمان به دلیل کاهش نرخ ارز (دلار) تا مرز ۲۱ هزار تومان (پیش از برگزاری انتخابات و با قوت گرفتن احتمال امضاء برجامی دیگر) با افت مواجه شد، اما این روزها با رسیدن دلار روی کانال ۲۵ هزار تومان از طرفی برخی فروشندگان بر قیمتها افزوده و مصرفکنندگان نیز از بازار خرید گویی رخت بربسته و شاید منتظر رویداد مثبت اقتصادی سیاسی دیگری برای کاهش و ثبات قطعی قیمتها هستند.
تغییر سلیقه مردم در خرید خودرو
مسیح فرزانه کارشناس صنعت خودرو در این خصوص میگوید: نرخ خودرو در بازار کشور ما متاثر از فاکتورهای مختلفی، چون نرخ ارز، میزان تورم، نقدینگی موجود، تیراژ تولید، سیاستهای پولی، قیمتگذاری دستوری و... دیگر است.
او بیان کرد: ۳ خودرو ساز کشور تا پایان آذر ۹۹ حدود ۴۳ هزار میلیارد تومان دارای زیان انباشه بودهاند و این زیان تا به امروز نیز بیشتر شده و حتی افزایش حدودا ۴ درصدی تیراژ تولید در سال گذشته (به نسبت سال ۹۸) سبب حرکت خاصی در بازار نگردیده است.
این کارشناس صنعت خودرو ادامه داد: ما همچنان شاهد این هستیم که علیرغم افزایش تولید در برهههایی از زمان، اما فاصله نرخ برخی محصولات داخلی از درب کارخانه تا بازار بعضا حدود ۵۰ تا ۸۰ درصد است. متوجه شدن این امر که مصرفکننده واقعی با کاهش قدرت خرید مواجه شده کار دشواری نیست.
فرزانه تشریح کرد: اولویت خرید مصرفکنندگان نسبت به گذشته تغییر کرده و بدلیل تورم بالا و ضرر بزرگی که دوران کرونا بر کسبهای گوناگون گذاشته و... خودرو که به عنوان کالایی سرمایهای در کشورمان مبدل شده از اولویت لیست خرید ضروری مصرفکنندگان خارج و دایره این اولویتها صرفا جهت مدیریت مایتهاج روزانه و هفتگی زندگی محدود شده است.
مسیح فرزانه همچنین میگوید: اگریک حساب سرانگشتی انجام دهیم متوجه میشویم که متاسفانه نرخ امروزه خودروهای وارداتی نیز با دلار بیش از ۴۰ هزار تومان و حتی نزدیک به ۵۰ هزار تومان محاسبه میشود.
او ادامه داد: یک هیوندای سانتافه ۲۰۱۸ فول آپشن که در دنیا درحالحاضر با نرخ حدودی و میانگین ۲۰ تا ۲۲ هزار دلار فروخته میشود در بازار کنونی کشورمان حدود ۲ میلیارد و نیم برچسب قیمتی خورده که چنانچه شما ماخذ نرخ ارز و محاسبه نرخ خودروهای وارداتی را دلار ۲۵ هزار تومانی و عوارض واردات را ۱۰۰ درصد محاسبه کنید به عدد حدودی ۱ تا ۱ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان میرسید.
این کارشناس صنعت خودرو تشریح کرد: چنین نرخ مضحک ۲.۵ میلیاردی این خودرو (که در هیچ کجای دنیا اتومبیل لوکس محسوب نمیشود و یک شاسی بلند کلاس متوسط است) یعنی در کشورمان این محصول با دلار ۵۰ هزار تومان و سپس ضرب شدن تعرفه در ۱۰۰ درصد (وحتی گاهی بیشتر) ارزشگذاری شده است.
فرزانه در ادامه میافزاید: با رصد کردن بازار این روزهای خودرو و بررسی افزایش نرخ تورم و رشد نقدینگی که حاصل اخذ سیاستهای نامناسب پولی بوده است، به نظر میآید چنانچه در آینده نیز همچنان همان سیاستهای نادرست گذشته دنبال شود، نه تنها این رکود ادامه خواهد داشت بلکه سبب افزایش مجدد نرخ خودرو نیز خواهد شد.
این کارشناس صنعت خودرو ادامه داد: چنانچه افزایش قیمتها تنها در یک کالا یا محصول همچون خودرو رخ داده بود با اصلاح سیاستهای عرضه و تقاضا و افزایش تولید و... میشد کمک به کاهش قیمتها کرد، اما وقتی این افزایش نرخ کالا و محصولات در دایرهای بزرگتر روی داده پس مشخص میشود سیاستهای کلان اقتصادی و پولی نیازمند تجدید نظر هستند.
این کارشناس صنعت خودرو تشریح کرد: به اضافه اینکه رسیدن به توافق جدید برجامی، اصلاح فرمول قیمتگذاری دستوری خودرو و آزاد شدن واردات خودرو خود میتوانند یک محرک بسیار مثبت در کاهش نرخ خودرو در سبد محصولات گوناگون در آینده باشند. در کل به نظر میآید در کوتاه مدت رخداد مثبت خاصی، همانند کاهش نرخ در بازارخودرو روی نخواهد داد.
مدتهاست خریداری نیست!
یکی از نمایشگاه داران خودرو با اشاره به آخرین وضعیت بازار خودرو، گفت: بازار خودروها این روزها در رکود بسیار نامطلوبی به سر میبرد. نرخ خودرو رو به افزایش است اما از طرفی هیچ خریداری در بازار حضور ندارد
تشدید بیماری کرونا و آغاز پیک پنجم این بیماری عاملی شده تا اصناف امروز تصمیم به تعطیلی بسیاری از واحدهای صنفی بگیرند. برهمین اساس و مطابق ابلاغیه اتاق اصناف ایران به جز گروه کالایی یک اصناف گروه دو سه و چهار از ۱۳ تیرماه تا رفع تشدید بیماری در شهر تهران تعطیل شدهاند.
همین موضوع عاملی شده تا نمایشگاه داران خودرو نیز تعطیل و به نوعی معاملات در بازار خودرو که در رکود قابل توجهی به سر میبرد متوقف شود. البته در روال گذشته که نمایشگاههای خودرو به دلیل بیماری کرونا تعطیل بودند برخی خریدهای خود را از طریق بازارهای غیررسمی انجام میدادند. ولی این بار ثبات قیمتها رکود در بازار عاملی شده تا خریداران تمایلی به خرید خودرو آن هم در شرایط فعلی نداشته باشند./باشگاه خبرنگاران جوان
دیدگاه تان را بنویسید