جاماندگان نیازمند یارانه ۱۰۰ هزار تومانی دولت
درحالی دولت طرح پرداخت یارانه ۱۰۰ هزار تومانی به گروههای نیازمند را به اجرا گذاشته است که کارگران روزمزد و حداقل بگیر و بازنشستگان با وجود نیازمندی، جزو مشمولان این طرح قرار داده نشده اند.
خبرگزاری تسنیم: در حالی که کارگران با مشکلات معیشتی دست و پنجه نرم میکنند و گرفتار تأمین معاش خود هستند، دولت به فکر هیچ گونه معیشتی برای کارگران نیست.
نبودن دستمزد واقعی، کمبود فرصتهای اشتغال شایسته وافسارگسیخته تورم باعث شده است که زندگی کارگران این روزها در شرایط دشواری تری قرار گیرد. با وجود تمام این مشکلات، اما همواره کارگران از طرحهای حمایتی ۱۰۰ سال یک بار دولت محروم میشوند.
اما پس از بروز بحران کرونا، بازار یارانه و پرداختهای نقدی باز در دستور کار دولت قرار گرفت. دولت در ماههای اول بحران، مبالغی را به برخی خانوارها پرداخت کرد و بعد از آن طرح تأمین کالاهای اساسی یا یارانه غذا در دستور کار قرار گرفت و اکنون نیز قرار است از آذر ماه به مدت چهار ماه، یارانه ۱۲۰ یا ۱۰۰ هزار تومانی به گروههای هدف پرداخت شود.
این طرح دولت یک مشکل عمده دارد وآن این است که بار دیگر کارگران از این لیست حذف شدند.
در طرح تامین کالاهای اساسی که از آبان ماه، در دستور کار مجلس قرار گرفت و تصویب شد، قرار است ۱۲۰ هزار تومان اعتبار ماهانه برای خرید کالاهای اساسی به ۲۰ میلیون نفر از فرودستترین اقشار جامعه پرداخت شود؛ کارگران و بازنشستگان حتی حداقلبگیران در میان این ۲۰ میلیون نفر نیستند؛ هرچند ابلاغیه اجرایی این یارانه که قرار است همیشگی باشد و در سال ۱۴۰۰ نیز تداوم داشته باشد، هنوز توسط دولت صادر نشده، اما در روز آخر آذرماه، دولت از یارانه موقت دیگری خبر داد که بازهم کارگران و بازنشستگان و در کل «بیمهشدگان»، جزو جامعه هدف آن نیستند.
در مقدمه اطلاعیه وزارت کار آمده است که این یارانه با هدف حمایت معیشتی از اقشار فرودست و فاقد درآمد ثابت، در دستور کار قرار گرفته است؛ در متن اطلاعیه در ارتباط با چندوچون، میزان پرداخت و جامعه هدف میخوانیم:
حمایت معیشتی ۱۲۰ هزار تومانی ماهیانه به ازای هر نفر:
به افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی، هر نفر ماهیانه ۱۲۰ هزار تومان پرداخت خواهد شد.
حمایت معیشتی ۱۰۰ هزار تومانی به ازای هر نفر:
افرادی که مشخصات زیر را به صورت همزمان داشته باشند، مشمول حمایت معیشتی ۱۰۰ هزار تومانی به ازای هر نفر خواهند شد:
خانوارهایی که هیچیک از اعضای آنها حقوق ماهانه دریافت نمیکنند.
کارکنان بخش دولتی، نیمهدولتی، عمومی، بخش خصوصی و مستمری بگیران صندوقهای بازنشستگی که دریافتی ماهیانه دارند و به نحوی شاغل یا بازنشسته محسوب میشوند، در زمره این گروه نیستند.
خانوارهایی که هیچیک از اعضای آنها بیمهپرداز نباشند.
بر اساس بررسی شاخصهای بانکی اعضای خانوار توسط بانک مرکزی، در زمره دهکهای پایین هستند.
خانوارهایی که در گروه مشمولان طرح حمایت معیشتی باشند.
اما مسئله مهم این است. در شرایطی که دولت شرط «داشتن درآمد ثابت» را حذف کرده است، کارگری که حقوقش به ۲ میلیون تومان هم نمیرسد یا بازنشستهای که با هزاران بیماری و دغدغه تنها ۲ میلیون تومان دریافت میکند، چگونه باید زندگی کند؟
به اعتقاد کارشناسان اقتصادی بهتر بود دولت یک مرزی را برای حقوق ثابت تعیین میکرد، در این صورت شاید تعدادی از کارگران مشمول میشدند.
اینکه دولت شرط حقوق ثابت را گذاشته است باعث شده تعدادی از افرادی که به حق نیازمند این مقدار اندک از کمک حمایتی دولت هستند محروم شده اند. ,متأسفانه تعدادی از بیمه شدگان تأمین اجتماعی هستند که هیچ کدام از حقوق و مزایای شغلی را دریافت نمیکنند و فقط با حقوق اندک روزگار میگذرانند.
به اعتقاد فتح الله بیات، رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی کشور تنها گروههایی از کارگران که «ممکن» است مشمول دریافت این یارانه معیشتی کرونا شوند، کارگران روزمزد و بخشی از کارگران ساختمانی هستند البته در صورتی که بیمه نداشته باشند.
بیات افزود: این طرح شامل حال کارگران حداقلبگیر و بازنشستگان و مستمریبگیران نمیشود و جامعه کارگری و بازنشستگان به کلی از این چرخه حذف شدهاند. لااقل باید همه کارگران ساختمانی، فصلی و روزمزد را که در این ایام دچار بیکاریهای گاه و بیگاه هستند، مشمول این یارانه کنند و به آنها ماهانه این ۱۰۰ هزار تومان را بپردازند.
علاوه بر کارگران، بازنشستگان تأمین اجتماعی هم از لیست دولت حذف شده اند. مهدی مجیدی، عضو هیأت مدیره کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی معتقد است:مشخص نیست دولت چطور این تصمیم را گرفته و برچه مبنایی مشمولان را انتخاب کرده است. ۶۵ درصد بازنشستگان تامین اجتماعی، حداقلبگیر و زیر حداقلبگیر هستند و با توجه به گرانی و تورم، توان خرید مایحتاج ساده زندگی را ندارند؛ چرا اینها را به حساب نیاوردهاند؟!
وی ادامه میدهد: باید برای شرط دریافت یارانه، «میزان مستمری ماهانه» بازنشستگان را در نظر میگرفتند؛ برخی مستمریبگیران زیر یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان تا ۲ میلیون تومان درآمد ماهانه دارند؛ آیا صرف بیمه بودن و حقوق ثابت داشتن کافی است که دیگر فرد نیازی به کمک معیشتی و یارانه نداشته باشد؟!
مجیدی اضافه میکند: توقع داریم که هم مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی و هم وزیر کار به مساله ورود کرده و خواستار پرداخت کمک معیشتی به مستمریبگیران نیازمند شوند؛ بازنشستگانی هستند که نمیتوانند هفتگی تخم مرغ و میوه برای خانوادههایشان بخرند؛ هزینههای بهداشتی و درمانی بازنشستگان که عموماً سالمند و دچار کهولت هستند، به خاطر کرونا افزایش یافته، اما متأسفانه دولت هیچ کمکی به این گروه نمیکند؛ به نظر میرسد طرحهای یارانهای دولت و مجلس، بیشتر شعاری و مُسَکن مانند است و دنبال این نیستند که نیازمندان واقعی را پیدا کنند.
به گزارش تسنیم، کارگران روزمزدی که نه تنها مزایای کاری ندارند، بلکه حقوق مستمر و دائم هم ندارند و در دوران کرونا با مشکلات متعدد دست و پا میزنند، هیچ وقت مد نظر دولت نبوده و برای آنها اقدامی نکرده اند. این بار هم دولت بدون توجه به اینکه مشمولان واقعی را شناسایی کند، به دنبال اجرای طرحی است که خلاهای بسیاری در شناسایی مشمولان دارد.
دیدگاه تان را بنویسید