هشدار برای بازار مرغ در نوروز و ماه رمضان

کد خبر: 1037861

رییس کمیسیون کشاورزی مجلس با تاکید بر اینکه فرمانده تنظیم بازار در هر بخش باید مشخص باشد تاکید کرد: در جلسه بعدی سران قوا در این‌باره تصمیم گیری می‌شود تا یک دستگاه متولی تولید و توزیع باشد تا در زمان بروز مشکل بتواند پاسخ دهد.

هشدار برای بازار مرغ در نوروز و ماه رمضان

خبرگزاری میزان: سید جواد ساداتی‌نژاد رییس کمیسیون کشاورزی مجلس در برنامه تلویزیونی عیار به دلایل گرانی مرغ و تخم مرغ پرداخت. وی با بیان اینکه مرغ ۶ ماه است که دچار التهاب شده گفت: گرانی مرغ و تخم‌مرغ قابل پیش بینی بود و در مهر ماه طی جلسه‌ای که کمیسیون کشاورزی مجلس با وزرای صمت و جهاد کشاورزی و همچنین نماینده بانک مرکزی داشتیم بنده تاکید کردم که در آذر قیمت مرغ به ۴۰ هزار تومان می‌رسد.

وی با بیان اینکه ماهانه باید ۱۰۰ میلیون قطعه جوجه‌ریزی شود افزود: مشکل امروز بازار مرغ به ۴۵ روز پیش از می‌گردد؛ زمانی که مرغداران به دلیل تعیین قیمت دستوری و بالا بودن هزینه‌ها اقدام به جوجه ریزی نکردند.

ساداتی‌نژاد درباره بازار مرغ شب عید هشدار داد: برای نوروز و ماه رمضان باید تعداد جوجه ریزی به ۱۲۰ میلیون قطعه برسد و اگر دولت اکنون در این زمینه اقدام نکند نوروز و ماه رمضان سختی خواهیم داشت.

رییس کمیسیون کشاورزی مجلس تصریح کرد: نهاده‎های دامی با ارز ۴۲۰۰ تومانی به دست تولید کننده نمی‌رسد، از این رو طی هفته‌های گذشته مشخصا برای گرانی مرغ و تخم‌مرغ هفته‌ای دو جلسه در کمیسیون داشتیم و از اعضای دولت برای چرایی این موضوع پاسخ خواستیم.

وی با اشاره به اینکه وزرای صمت، کشاورزی، گمرک، سازمان بنادر و بانک مرکزی در این جلسات حضور داشتند تاکید کرد: متاسفانه چند وجهی بودن اختیارات باعث شده کشمکش بین اعضای دولت زیاد باشد و هر کدام دستگاه دیگر را مقصر کنند. ضرب المثلی در این زمینه وجود دارد که می‌گوید اگر می‌خواهید کاری به نتیجه نرسد برای آن کار سه رییس انتخاب کنید و مشکل اصلی که در بازار مرغ ایجاد شده ناشی از عدم تمرکز مدیریت است.

وی با بیان راهکاری در این زمینه گفت: طبق قانون تنظیم بازار محصولات کشاورزی و غذایی باید به وزارت جهاد کشاورزی واگذار شود. دلیل این اقدام هم اصرار دولت بر احیای وزارت بازرگانی بود و برای مقابله با این کار تصمیم گرفته شد تا تنظیم بازار در اختیار یک دستگاه باشد، اما تیر ماه سال گذشته سران سه قوه مصوب کردند تا اختیارات به وزارت صمت داده شود.

این نماینده مجلس با تاکید بر اینکه فرمانده تنظیم بازار در هر بخش باید واحد و مشخص باشد تاکید کرد: در این زمینه با آقای رییسی رییس قوه قضاییه و آقای قالیباف دیدار کردیم و آن‌ها موافق هستند که در جلسه بعدی سران قوا در این باره تصمیم گیری کنند تا یک دستگاه متولید تولید و توزیع باشد تا در زمان بروز مشکل بتواند پاسخ دهد.

وی افزود: زمانی که آقای رزم‌حسینی برای دریافت رای اعتماد برای تصدی وزارت صمت به مجلس آمد این وعده را داد تا اختیارات را به وزارت جهاد کشاورزی واگذار کند و تفاهم نامه‌ای هم بین دو وزیر امضا شد، اما آقای رییس جمهور این تفاهم نامه را لغو کرد.

براتی در ادامه برنامه گفت: آقای رییس جمهور تصور دارد مشکل بازار به دلیل نداشتن وزارت بازرگانی است

و حتی در دیداری که با مقام معظم رهبری داشت در این باره سخت گفت، اما به دلیل عدم همراهی مجلس برای احیای این وزارتخانه به مشکلات تنظیم بازار افزوده شد.

ساداتی نژاد در ادامه تصریح کرد: ما قبلا وزارت بازرگانی داشتیم و یک وزیر خواستار واردات بود و دیگری خواستار تولید که هر دو در تضاد بودند. یک زمانی تصمیم گرفته شد تا این بخش ادغام شود تا تمرکز بر روی تولید باشد و هر جا که نیاز به واردات بود بخش تجارت وارد عمل شود.

رییس کمیسیون کشاورزی مجلس ادامه داد: اکنون از وزیر جهاد کشاورزی در مورد بازار مرغ سوال پرسیده می‌شود می‌گوید تعیین قیمت و ثبت سفارش را وزارت صمت انجام می‌دهد و برای مرغدار به صرفه نیست.

از وزیر صمت سوال می‌شود می‌گوید ثبت سفارش انجام شده، اما بانک مرکزی ارز تخصیص نمی‌دهد و بانک مرکزی هم اعلام می‌کند در تامین ارز مشکل وجود دارد. در این بخش چند ابهام وجود دارد؛ یا آمار‌هایی که بانک مرکزی اعلام می‌کند دقیق نیست و یا ارزی که تخصیص می‌دهد مرغوب نیست و یا دسترسی به آن زمانبر است که همین موضوع می‌تواند به مشکلات بازار بیفزاید.

به گفته وی، اکنون افرادی هستند که می‌توانند کالا را به صورت اعتباری وارد کشور کنند و بعد بانک مرکزی ارز آن‌ها را پرداخت کند، اما از این ظرفیت استفاده نمی‌شود. شرکت دولتی پشتیبانی امور دام چهل سال است که وظیفه خرید مایحتاج کشور را بر عهده دارد و قطعا نزد شرکت‌های خارجی دارای اعتبار است.

هر جا ارز دو نرخی شد فساد ایجاد می‌شود و پرداخت ارز ۴۲۰۰ تومانی از ابتدا کار اشتباهی بود

این نماینده مجلس با تاکید بر اینکه عدم هماهنگی در دولت باعث نا به سامانی است افزود: هر جا ارز دو نرخی شد فساد ایجاد می‌شود و پرداخت ارز ۴۲۰۰ تومانی از ابتدا کار اشتباهی بود. قطعا ارز باید تک نرخی شود و به جای تخصیص یارانه در ابتدای زنجیره به بخش تولید یا مصرف اختصاص یابد.

ساداتی نژاد معتقد است مشکل اصلی ما در شرایط فعلی نبود نهاده است و برخی بر این باورند اگر ارز تک نرخی شود قیمت کالا‌های اساسی خصوصا مرغ که این روز‌ها سر و صدای زیای بر پا کرده افزایش دوباره خواهد داشت در حالی که طبق بررسی‌های ما قیمت هر کیلو مرغ با دلار ۲۵ هزار تومانی ۳۵ هزار تومان است و اگر رقابت افزایش یابد این رقم به ۳۱ هزار تومان کاهش می‌یابد.

نماینده مردم کاشان در مجلس، با بیان اینکه یارانه‌ای که اکنون دولت پرداخت می‌کند به سفره خانوار‌ها نمی‌رسد در نتیجه باید قائده پرداخت یارانه تغییر کند. امسال ۹۲ هزار میلیارد تومان برای نهاده‌های دامی یارانه پرداخت شده است. به بیان بهتر تفاوت بین ارز ۴۲۰۰ تومانی با بازار آزاد رقم ۹۲ هزار میلیارد تومان را نشان می‌دهد که به سفره خانوار نرسیده، اما اگر این یارانه به انتهای زنجیره پرداخت شود قطعا وضعیت متفاوت خواهد بود و سرمایه گذاری برای تولید مرغ و تخم مرغ افزایش می‌یابد.

وی در ادامه برنامه به اختیارات مجلس درباره شکایت از دولت اشاره کرد و گفت: قانون می‌تواند در بخش‌هایی که مشکل وجود دارد تحقیق و تفحص انجام دهد و هفته آینده در مورد فرماندهی واحد محصولات کشاورزی و غذایی طرح خود را در صحن قرائت می‌کند، پس از آن گزارش به قوه قضاییه برای رسیدگی به این موضوع داده می‌شود.

ساداتی نژاد با بیان اینکه اکنون ۲۰ درصد نهاده‌های مورد نیاز کشور در داخل تامین می‌شود افزود: کشور سالانه به ۹.۲ میلیون تن ذرت و ۴.۶ میلیون تن سویا نیاز دارد که با توجه به شرایط اقلیمی می‌توان ۵۰ درصد آن را در داخل کشت کرد. به دلیل اینکه این کالا‌ها آب بر هستند باید بخشی از آن را از طریق واردات تامین کرد. اما یک تحقیق کارشناسی در این زمینه صورت گرفته که ایران می‌تواند بین ۷۰ تا ۸۰ درصد نیاز خود را در داخل تامین کند. در بخش اول ابتدا باید ذائقه مرغ‌ها برای خوراک تغییر کند تا مصرف کمتری داشته باشیم، به این صورت که به گندم آنزیمی تزریق می‌شود که با اختلاط با نهاده‌های دیگر طیور همانند خورام فعلی است. از سوی دیگر اکنون نهاده‌ها یه صوت خام در اختیار مرغداران قرار می‌گیرد که اگر کارخانه‌های نهاده‌های دامی ما آن‌ها را مخلوط و فرآوری کنند مصرف تا حدی کاهش می‌یابد.

وی یکی از مشکلات بزرگ صنعت غذایی و کشاورزی کشور را پایین بودن خرید تضمینی دانست و گفت: دولت برای واردات هر کیلو سویا ۱۲ هزار تومان پرداخت می‌کند در حالی که از کشاورز داخلی ۷ هزار تومان می‌خرد. این موضوع باعث می‌شود رغبتی در زمینه تولید محصولات استراتژیک نباشد.

کشاورز تولید کننده است و باید برایش صرفه اقتصادی داشته باشد تا دست به تولید بزند

نماینده مردم کاشان در مجلس ادامه داد: کشاورز تولید کننده است و باید برایش صرفه اقتصادی داشته باشد تا دست به تولید بزند. برای این موضوع دوباره از وزارت جهاد سوال می‌کنیم که با وجود خودکفایی در گندم چرا در دو ماهه امسال گندم وارد کشور شده و پاسخ می‌دهد که قیمتی که وزارت جهاد اعلام کرده در شورای اقتصاد کاهش یافته است. از این رو مجلس به تغییر قانون که مصوب سال ۶۸ بود رو آورد تا قیمت کالا‌های خرید تضمینی با احتساب قیمت تمام شده و سود برای کشاورز لحاظ شود. به این صورت که در تعیین قیمت کالا‌های خرید تضمینی باید سه کشاورز، سه نماینده دولت و سه تشکل با دو نماینده ناظر مجلس حضور داشته باشند.

رییس کمیسیون کشاورزی مجلس با بیان اینکه در واردات هم ایراداتی وجود دارد گفت: باقیمانده دانه‌های روغنی برای دام و طیور استفاده می‌شود، اما اکنون برای تامین بازار روغن، روغن خام وارد می‌کنیم در حالی که می‌توان از این واردات دو پهلو بهره برد. ساداتی نژاد با تاکید بر اینکه عدد خرید تضمینی باید واقعی باشد تصریح کرد: اکنون سامانه بازارگاه که زیر نظر وزارت جهاد فعالیت می‌کند نقص‌هایی دارد که باید برطرف شود.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 
Markets

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت