تراکنشهای مالی ۱۴ هزار میلیاردی در پرونده یک مفسد اقتصادی
مرکز پژوهشهای مجلس طی گزارشی اعلام کرد، در محتویات پرونده یکی از مفسدان اقتصادی سالهای اخیر آمده است که این فرد ۱۷۰ هزار تراکنش مالی در قالب ۲۱۹ حساب متعلق به اشخاص حقیقی مختلف به ارزش ۱۴ هزار میلیارد تومان داشته است.
خبرگزاری فارس: دفتر مطالعات اقتصادی این مرکز در گزارشی با عنوان «ارتقای حکمرانی در حوزه ریال: مروری بر تکالیف قانونی دستگاهها» آورده است؛ حکمرانی حوزه ریال یکی از عرصههای حکمرانی است که در چند دهه گذشته کمتر مورد توجه سیاستگذاران اقتصادی کشور قرار گرفته است.
براساس محور نوزدهم از سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی ابلاغی مقام معظم رهبری، شفافیت اقتصادی یکی از مهمترین راهبردهای سیاستگذاری کشور است؛ براساس این بند از سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی «شفافیت اقتصاد و سالمسازی آن و جلوگیری از اقدامات، فعالیتها و زمینههای فسادزا بهخصوص در حوزه پولی و ارزی» بهعنوان یک راهبرد بلندمدت برای سیاستگذاران اقتصادی در نظر گرفته شده است.
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس میافزاید؛ کمتوجهی به راهبردهای پیشگیرانه جهت جلوگیری از اقدامات و فعالیتهای فسادزا موجب شده است تا بهجای حذف زمینههای فساد، برای کشف آن، هزینههای قابل توجهی در فرایند رسیدگی قضایی به اقتصاد کشور تحمیل شود. برای مثال در محتویات پرونده یکی از مفسدان اقتصادی سالهای اخیر آمده است که این فرد ۱۷۰ هزار تراکنش مالی در قالب ۲۱۹ حساب متعلق به اشخاص حقیقی مختلف به ارزش ۱۴ هزار میلیارد تومان داشته است. این معضل در ارتباط با اغلب مشاغل هم وجود دارد و تراکنشهای مرتبط با فعالیتهای شغلی، با حسابهای شخصی انجام میشود و رهگیری آن دشوار است. مهمتر آنکه بخشی از فعالیتهای اشخاص حقوقی نیز از طریق حسابهای شخصی اشخاص حقیقی انجام میشود.
همچنین در سالهای اخیر، هزاران حساب بانکی متعلق به اشخاص فوت شده و شرکتهای منحل شده درحال فعالیت بوده و نیز گردشهای وجوه هزاران میلیارد ریالی با حسابهای کودکان خردسال یا اشخاص مسن درحال انجام است.
همچنین گردش مالی عمده اقدامهای تروریستی و مجرمانه اعم از قاچاق کالا، مواد مخدر و ارز، فروش ارز صادراتی خارج از ضوابط بانک مرکزی و... در نظام مالی کشور انجام میشود و حاکمیت، خود را از ظرفیت اطلاعات قابل استفاده از تراکنشهای بانکی و حکمرانی که از طریق آن قابل اعمال است، محروم کرده است؛ بهعبارت دیگر میتوان گفت حکمرانی بدون بهرهبرداری حداکثری از اطلاعات مربوط به حوزه ریال، مشابه «حکمرانی با چشمان بسته» است.
براساس این گزارش خوشبختانه در سالهای اخیر این رویکرد بهتدریج تغییر کرده است و درحال حاضر یکی از مهمترین برنامههای اقتصادی کشور تقویت حکمرانی در حوزه ریال است. منظور از حکمرانی در حوزه ریال آن است که حاکمیت از ظرفیتهایی که نظام پرداخت ریالی و اطلاعات موجود در تراکنشهای بانکی برای اداره کشور ایجاد میکند، استفاده کند.
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس با بیان اینکه امور مذکور مستلزم ایجاد و تکمیل زیرساختهای اطلاعاتی، قوانین و قواعد در نظامهای بانکی، مالیاتی و مبارزه با پولشویی است عنوان میکند که این موارد به حاکمیت این امکان را میدهد تا تراکنشهای خارج از نظام بانکی (انجام معاملات با اسکناس، ارز و سکه و ظهرنویسی چک) را محدود کند؛ در ارتباط با هر تراکنش بانکی، از اطلاعات هویتی، مکانی و اقتصادی فرستنده و گیرنده وجه مطلع باشد؛ در ارتباط با تراکنشهای با مبالغ قابل توجه، دقیقاً بداند هدف از انجام تراکنش چه بوده است و همچنین بتواند با استفاده از اطلاعات بهدست آمده، حقوق عامه، اعم از دریافت مالیات قانونی و جلوگیری از اقدامات مجرمانه (اعم از پولشویی و تأمین مالی اقدامات تروریستی) و جلوگیری از اعمال سوداگرانه را پیگیری نماید.
براساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس به تعبیر دیگر میتوان گفت تقویت حکمرانی در حوزه ریال میتواند فضای اقتصادی کشور را شفافتر کرده و ظرفیت سیاستگذاری و مدیریت اقتصادی را ارتقا دهد. افزایش شفافیت اقتصادی به تسهیل نظارت بر فعالیتهای بانکها و مؤسسات مالی، جلوگیری از فرار مالیاتی و بهبود تراز بودجهای، فراهم کردن امکان اخذ مالیاتهای تنظیمی، مبارزه با فساد اقتصادی، مبارزه عملی با پولشویی در داخل کشور و تأمین مالی فعالیتهای تروریستی و بهتبع افزایش امنیت ملی، اصلاح نظام حمایتی کشور بهمنظور کاهش اختلاف طبقاتی، کنترل و ساماندهی بازارها، مبارزه با قاچاق کالا و حمایت از تولید داخل کمک میکند و منجر به اثربخشی بیشتر اقدامات در این حوزهها خواهد شد.
شایان ذکر است در سالهای گذشته قوانین و مقررات متعددی در این حوزه توسط مجلس شورای اسلامی، دستگاههای مختلف دولتی، ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی، شورایعالی مبارزه با پولشویی، شورای پول و اعتبار و ... تصویب شده است. قانون اصلاح قانون صدور چک، بند «ح» تبصره «۱۶» قانون بودجه سال ۱۳۹۸، قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان، اصلاح قانون مبارزه با پولشویی و آییننامه اجرایی آن و دستورالعمل شفافیت تراکنشهای اشخاص، نمونههایی از تحولات قانونی و مقرراتی اخیر در حکمرانی ریال هستند که وظیفه اصلی ارکان حاکمیت، اعم از مجلس شورای اسلامی و) نهادهای نظارتی، پیگیری اجرایی شدن آنهاست؛ علاوهبر این موارد، استقرار نظام مالیات بر مجموع درآمد شخصی PIT) میتواند نقش مؤثری در افزایش شفافیت اقتصادی داشته باشد.
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس تصریح میکند که موضوع قابل توجه آنکه حکمرانی در حوزه ریال نیازمند زیرساخت اطلاعاتی کامل، فراگیر، بهروز و در دسترس در حوزههای مختلف، اعم از اطلاعات هویتی اشخاص حقیقی و حقوقی و ارتباطات آنها، اطلاعات اقتصادی اعم از شغل و درآمد، اطلاعات اقامتی، اطلاعات مالی و بانکی، اطلاعات داراییها و مبادلات آنها و... است. همچنین زیرساخت به اشتراکگذاری امن اطلاعات موجود بین ذینفعان و نیز استفاده از فناوریهای پیشرفته اعم از دادهکاوی، هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و... جهت تحلیل و نتیجهگیری از انبوه اطلاعات موجود، امری ضروری است.
دیدگاه تان را بنویسید