تحریمها برای صنعت حمل و نقل چالش ایجاد کردند یا فرصت؟
تاثیر تحریمها بر صنعت حمل و نقل چه بوده است؟ | از تضعیف تا خودکفایی
امروزه کشور ما به دلیل شرایط خاص خود، در وضعیت تحریم بینالمللی قرار دارد. همین مساله باعث شده تا این تحریمها تاثیرات زیادی روی صنایع مختلف داخل کشور داشته باشند. به همین خاطر، صنعت حمل و نقل با محدودیتهایی جدی و مشکلاتی بیشمار روبرو شده است. این مشکلات با ایجاد اختلال در روند صنعت حمل و نقل جادهای، باعث بروز مشکلات اقتصادی چشمگیری شدهاند. از سوی دیگر، تحریمها باعث شدهاند تا در صنعت حمل و نقل نیز تا حدودی به خودکفایی برسیم. در این مطلب به تاثیر تحریمها بر صنعت حمل و نقل میپردازیم.
تحریمها چه اثر مثبتی روی صنعت حمل و نقل داشتهاند؟
اگر چه طبق گزارشها و آمار درباره روند کاهشی در صنعت حمل و نقل جادهای، شاهد افول چشمگیر مقاصد اقتصادی این صنعت هستیم، اما صنعت حمل و نقلهای جادهای، به ویژه صنعت ریلی از جمله صنایعی است که هرچند با وجود عدم ایفای نقش مناسب، منجر به کاهش سهم سوددهی و اقتصادی در بازار امروزی شده است، اما به دلیل پیشرفتی چشمگیر و قابل قبول، توانسته است به موفقیتهایی بینظیر دست یابد. موفقیتهایی که منجر به رشد و پیشرفت داخلی خدمات حمل بار شده است.
تاثیر منفی تحریمها روی هر یک از حوزههای صنعت حمل و نقل در ایران
حمل و نقل یکی از صنایع مهم و اقتصادی کشورها به ویژه ایران است. این صنعت این روزها دستخوش تحریمها شده و همچون سابق رونق چندانی ندارد. از میان مشکلاتی تحریمها در صنعت به وجود آوردهاند، میتوان به کاهش بیش از حد سرمایهگذاریهای خارجی در کشور اشاره کرد. این کاهش چشمگیر نهتنها موجب رکود صنعت حمل و نقل شده، بلکه در کاهش تبادلات اقتصادی نیز عامل موثری است.
یکی از نکات مهمی که برای بررسی نقش تحریمها در صنعت حمل و نقل باید به آن توجه داشت، این است که تحریمها باعث شدهاند تا شاهد کاهش حداکثری میزان استفاده از ظرفیت این صنعت در داخل کشور باشیم. این تاثیر خود را در تمام حوزههای حمل و نقل نشان میدهد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
صنعت حمل و نقل جادهای
جادهها متداولترین راه باربری در ایران هستند و برای پاسخگویی به نیازهای وارداتی ایران گسترش پیدا کردهاند. بنابر گزارشها، در سال جدید حمل و نقل بار از طریق جاده ۶۵ درصد کل حمل و نقل بار ترانزیت در ایران را به خود اختصاص داد. پیشبینی میشود که این رقم در سالهای پیش رو افزایش پیدا کند و در سال ۲۰۲۹ به ۷۱ درصد برسد.
صادرات محصولات صنعتی و کشاورزی ایران از مسیر جادهای انجام میشود. همچنین واردات کالاهای سرمایهای، فلزات و مواد غذایی نیز از طریق جاده صورت میگیرد. ایران از طریق خطوط جادهای دسترسی مناسبی به همسایگان خود دارد. بدین ترتیب از طریق همسایگان، میتوانیم به سایر کشورهای خاورمیانه، آسیای مرکزی و آسیای جنوب شرقی نیز دسترسی پیدا کنیم.
لازم به ذکر است که ایران مسیر ترانزیت مهمی برای هفت همسایه خود به شمار میرود. یکی دیگر از مشکلاتی که تحریمها در صنعت حمل و نقل داخل کشور ایجاد کرده، به وجود آمدن عدم رسیدگی به زیرساخت جادههای کشور است. تحریمها باعث شده تا زیرساختهای ما به شکل مطلوب مورد بهرهبرداری قرار نگیرند و به اندازه کافی توسعه داده نشوند. مهمترین عامل تهدیدکننده شبکه جادهای ایران، نرخ بالای تصادفات است. این مساله باعث وارد آمدن خسارات زیاد و تاخیر در انتقال کالاها میشود. عدم تعمیر و نگهداری جادهها و وسایل نقلیه غیر ایمن، از دلایل بالا بودن میزان تصادفات در ایران است.
صنعت حمل و نقل ریلی
شبکه ریلی بخش مهمی از حمل و نقل بار در ایران را برعهده دارد. همچنین خطوط آهن ایران ارتباطات خوبی با شبکه ریلی همسایگان دارند. معمولا کالاهای کانتینری همچون محصولات صنعتی و کشاورزی، سوخت و پنبه از طریق خطوط ریلی جابجا میشوند. علیرغم وجود تحریمها، انتظار میرود با افزایش سرمایهگذاری داخلی در این بخش، وضعیت خطوط ریلی بهبود پیدا کند و جایگاه ایران بهعنوان محور مواصلاتی مسیرهای تجاری میان اروپا و آسیا ارتقا پیدا کند. برای توسعه شبکه ریلی کشور پروژههایی در دست اجرا است. اما با وجود تحریمها، شاید امکان بهرهبرداری از ظرفیت آنها در میانمدت و کوتاهمدت وجود نداشته باشد.
از سوی دیگر، ایران از طریق شبکه ریلی به پنج کشور همسایه متصل است. اما تنها با کشورهای ترکیه و عراق تطابق ریلی دارد. این عدم هماهنگی شبکه ریلی ایران با سه کشور همسایه، باعث تاخیر در جابجایی کالا و افزایش هزینهها شده است. علاوه بر این، شبکه ریلی ایران بسیار فرسوده است و نیاز به سرمایهگذاری دارد. همچنین ریلها در ایران کیفیت پایینی دارند. همین موضوع باعث شده سرعت قطارها کاهش پیدا کند. با شرایط تحریم، انتظار نمیرود سرمایهگذاران تمایل چندانی به سرمایهگذاری در بخش حمل و نقل ریلی ایران داشته باشند.
صنعت حمل و نقل هوایی
صنعت حمل و نقل هوایی ایران سالها است که تحت تحریم قرار دارد. از این رو، شرکتهای هواپیمایی داخلی هنوز نتوانستهاند ناوگان خود را بازسازی کنند. در نتیجه، شاهد پایین بودن سطح استاندارد ایمنی در این بخش هستیم. از سوی دیگر، صنعت حمل و نقل هوایی ایران نتوانسته است ارتباطات بینالمللی خود را بهخوبی توسعه دهد و بخش حمل بار نیز همچنان توسعهنیافته باقیمانده است.
لازم به ذکر است که قراردادهای خرید هواپیما که بعد از برجام امضا، عملی نشدند. بنابراین نباید انتظار داشت وضعیت بخش حمل و نقل هوایی ایران طی سالهای آینده بهبود پیدا کند. از میان موانع توسعه حمل و نقل هوایی بار در ایران، میتوان به مشکلات امنیتی و زیرساخت نامناسب اشاره کرد.
صنعت کشتیرانی
تحریمها به بندرهای ایران ضربه سختی وارد کردهاند و به طور خاص، فعالیت بندرهای ایران و خطوط کشتیرانی دولتی را هدف قرار دادهاند. شرکتهای کشتیرانی بینالمللی نیز به خاطر تحریمها از ورود به بندرهای ایران منع شدهاند. همین مساله باعث محدود شدن تجارت دریایی ایران شده است.
صنعت حمل و نقل با وجود تحریمها، راه خود را ادامه میدهد
در صورت فراهم شدن بستر مناسب سرمایهگذاری، با وجود تحریمها میتوانیم شاهد به وجود آمدن مسیر ارتباطی بین شرکتهای حمل و نقل کالا در ایران و سایر شرکتهای خارجی باشیم. این ارتباط میتواند به بهبود وضعیت صنعت حمل و نقل کالا در ایران کمک کند. همچنین میتوانیم انتظار ورود حجم بسیار زیادی از نقدینگی و ارز را به داخل کشور داشته باشیم.
خدمات حمل بار بارتو یکی از معتبرترین شرکتهای حمل و نقل جادهای در ایران است. بارتو برای جابهجایی انواع محموله، از ناوگان مناسبی برخوردار میباشد. خدمات باربری بارتو فرشاد ترابر حامد با بهترین کیفیت و مناسبترین قیمت به سرتاسر ایران ارائه میشوند. برای استفاده از خدمات این مجموعه، پیشنهاد میکنیم که سری به وبسایت بارتو بزنید.
منبع: باربری بارتو
دیدگاه تان را بنویسید