تفاوت رول ورق سیاه با شیت آن در چیست؟
یکی از پرکاربردترین پلیت های فولادی که به صورت گسترده در صنایع مختلف کاربرد دارد، ورق سیاه میباشد. این پلیت ها در دو شکل کلی به بازار عرضه میشوند که شامل رول یا کویل و شیت یا برش خورده هستند. ورق های سیاه رول یا برشی در بسیاری از جنبه ها با هم شباهت دارند. با این حال، برخی تفاوت ها هم در ساختار آن ها دیده میشود که موارد مصرف هر کدام را تحت تاثیر قرار میدهد. در همین راستا، مصرف کنندگان باید شناخت کاملی از این تفاوت ها داشته باشند و بتوانند برای کاربرد مد نظر خود، بهترین گزینه را از میان ورق سیاه رول یا برش خورده انتخاب نمایند.
ورق سیاه چیست؟
ورق های فولادی در چندین نمونه مختلف تولید میشوند که ورق روغنی، ورق سیاه ، گالوانیزه و رنگی از مهمترین آن ها به شمار میآیند. فرایند ساخت این شیت های فولادی شامل نورد گرم یا نورد سرد میباشد. پلیت های تولید شده در نورد گرم از حرارت دهی شمش های فولادی تا دمای بیش از ۹۰۰ درجه سانتی گراد ایجاد میشوند. غلتک های موجود در خط نورد هم طی چندین مرحله فشار بالایی بر این شمش ها وارد کرده تا ضخامت شان کاهش و عرض شان افزایش پیدا کند و رفته رفته به شکل یک صفحۀ صاف با ضخامت مشخص تبدیل شوند.
ورق سیاه مهمترین پلیت نورد گرم محسوب میشود که نامگذاری آن هم تحت تاثیر روش تولیدش انجام گرفته است. با توجه به دما و فشار بالای موجود در خط نورد، شیت های ساخته شده با این روش دارای ظاهری تیره رنگ، مات و کدر میباشند. از این رو در بازار با عنوان ورق های سیاه شناخته میشوند. این محصولات خود دارای چندین گرید مختلف میباشند که هر یک ویژگی های خاص خود را دارند. گریدهای st37، st52 و a516 رایج ترین انواع شیت های تولید شده در فرایند نورد گرم یا همان ورق سیاه محسوب میشوند که هر کدام در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند.
ورق سیاه رولی
به طور کلی، شیت های تولیدی نورد گرم و سایر ورق های فولادی به دو شکل مختلف در بازار عرضه میشوند که شامل رول و شیت میباشد. گاهی اوقات، این پلیت ها را در ضخامت و عرض مشخصی تولید میکنند، اما طول خاصی برای آن ها در نظر نمیگیرند. به عبارت دیگر، ورق را به صورت رول یا کلاف میپیچند. بسته به ضخامت شیت های نورد گرم، طول هر رول یا کلاف مقدار متفاوتی خواهد بود. این شکل بسته بندی ورق های فولادی در صنعت با عنوان کویل هم شناخته شده و به همین شکل به فروش میرسد. به این ترتیب مشتری با توجه به مورد مصرف خود، میتواند ورق ها را در اندازه دلخواه برش بزند.
شیت
روش دیگر عرضه ورق سیاه در بازار، به صورت شیت یا برش خورده میباشد. در این شیوه علاوه بر مشخص بودن ضخامت و عرض ورق ها، طول آن ها هم تعیین خواهد شد. به عبارت دیگر، کارخانه پلیت ها را در ابعاد کاملا مشخص تولید کرده و به بازار عرضه میکنند. در همین راستا، به پلیت های شیت یا برش خورده ورق فابریک هم گفته میشود. این محصولات از کیفیت بالایی برخوردار بوده و معمولا دارای لبه هایی کاملا صاف و بدون پریدگی هستند. مشتریان هنگام خرید این شکل از ورق های فولادی، باید به ابعاد کار خود توجه داشته و پلیت های با ابعاد متناسب را خریدار نمایند.
ورق سیاه رول با شیت آن چه تفاوتی دارد؟
تفاوت اصلی رولِ ورق با شیت آن، در برش خوردن آن ها است. به عبارت دیگر، ابعاد شیت ها یا ورق های فابریک کاملا مشخص بوده اما شکل رول آن طول معینی ندارد. به این ترتیب، اگر به پلیت هایی با ابعاد مشخص نیاز داشته باشید، نوع برش خورده در اولویت قرار میگیرد. در غیر این صورت، میتوان این محصول را به صورت رول خریداری نمایید. اما باید دقت داشته باشید که این اشکال مختلف پلیت های نورد گرم، تفاوت های دیگری هم داشته و باید هنگام خرید مورد توجه قرار بگیرند. از جمله مهمترین تفاوت های پلیت های رول با شیت آن ها به شرح ذیل میباشند:
کیفیت برش
کیفیت کلی ورق سیاه بر اساس عوامل گوناگونی تعیین میشود که مواد اولیه مورد استفاده، برند و کارخانه سازنده، تجهیزات مورد استفاده و استاندارندهای تولید برخی از مهمترین آن ها به شمار میآیند. از این رو، در صورتی که تمام این فاکتورهای ثابت باشد، کیفیت کلی محصول چه به صورت رول و چه به صورت شیت، یکسان خواهد بود. اما منظور از تفاوت کیفیت ورق رول با فابریک، کیفیت برش آن ها است.
از آنجا که ورقهای فابریک (همان شیتها) با استفاده از دستگاه های مخصوص در کارخانه برش داده میشوند، از کیفیت فوق العاده مناسبی برخوردارند. به عبارت دیگر، ابعاد ورق کاملا دقیق بوده و هیچ گونه شکستگی یا کج شدگی در آن ها قابل مشاهده نیست. از این رو سطحی کاملا صاف و یکدست دارند. این در حالی است که برش نامناسب پلیت های عرضه شده به شکل رول میتواند موجب شکستگی، آسیب دیدن لبه ها و به هم خوردن دقت ابعاد شود.
قیمت ورق سیاه رول و فابریک
مورد بعدی تفاوت اشکال مختلف ورق های فولادی یعنی رول و شیت، قیمت عرضه آنها است. اگر تمامی فاکتورهای موثر دیگر بر نرخ فروش پلیتهای فولادی ثابت باشد، قیمت ورق سیاه شیت (فابریک) نسبت به رول آن بیشتر است. دلیل آن هم عملیاتی است که جهت انجام فرایند برش صورت میگیرد. پس مشتریان هنگام خرید حجم مشخصی از ورق سیاه، برای نوع برش خورده آن باید بهای بیشتری بپردازند.
البته اگر کاربرد و نوع مصرف تان به گونه ای است که به شیتهای برش خورده نیاز دارید، بهتر است از همان ابتدا محصول مورد نیاز خود را به صورت شیت تهیه نمایید. زیرا حتی در صورت خرید رول، در ادامه باید هزینه برش را پرداخت کنید. علاوه بر آن، هزینه های انتقال ورق ها به محل برش و مجددا حمل به محل پروژه هم افزوده میشود. علاوه بر این، کیفیت برش کارخانه هم بسیار بالاتر از کیفیت برش دستی خواهد بود.
انعطاف پذیری در ابعاد
ورق های سیاه شیت دارای ابعاد مشخصی هستند و با همان ابعاد مشخص که در کارخانه برش خوردهاند به فروش می شوند. به عنوان مثال، ورق 1.25×6 که با همین اندازه، یعنی عرض یک متر و 25 سانت و طول 6 متر به فروش میرسد. سپس خریدار بنا بر نیاز کاری خود، پس از خرید می تواند هر طور که خواست از آن استفاده کند و آن را در اندازه های مختلف برش دهد. اما پلیت های فولادی رول طول معینی نداشته و بسته به نوع مصرف، امکان برش در طول دلخواه و مورد نیاز وجود دارد. بنابراین، انعطاف پذیری در ابعاد رول ورق سیاه نسبت به شیت آن بیشتر است. از این رو در بسیاری از موارد که ابعاد کار به صورت دقیق مشخص نیست و یا برای تولیدات صنعتی، به میزان زیادی ورق در یک عرض مشخص وجود دارد، انتخاب حالت رولی، نسبت به شیت آن مزیت دارد.
دیدگاه تان را بنویسید