توکن سوزی چیست و چه تاثیری بر قیمت ارز دیجیتال دارد؟
اگر شما نیز با اصطلاح توکن سوزی در بازار ارزهای دیجیتال مواجه شدهاید و علاقهمند هستید که بدانید توکن سوزی چیست، به شما پیشنهاد میکنیم که این مطلب را تا انتها مطالعه کنید تا علاوه بر جواب این پرسش که توکن سوزی چیست، با دلایل و مکانیزمهای توکن سوزی نیز آشنا شوید.
توکن سوزی چیست؟
در پاسخ به این سؤال که توکن سوزی چیست، باید پاسخ داد که توکن سوزی به معنی حذف همیشگی تعدادی از توکنهای در گردش در شبکه رمز ارزی است که به منظور کاهش دائمی کل عرضه یک توکن در بازار ارز دیجیتال یک شبکه انجام میگیرد. البته لازم به ذکر است که توکن سوزی نه تنها در مورد توکن، بلکه در کوینها نیز قابل پیادهسازی است.
هدف اصلی از توکن سوزی چیست؟
هدف اصلی در اجرای عملیات توکن سوزی، مقابله با کاهش ارزش هر واحد از توکن مورد نظر است. همانگونه که در یک جامعه اگر بانک مرکزی اقدام به چاپ و توزیع بیش از حد پول کند، در نهایت منجر به کاهش ارزش پول ملی آن کشور میشود، در صورت زیاد شدن بیش از حد توکنها و کوینهایی که در یک شبکه کریپتوکارنسی در گردش هستند، ارزش آن توکن یا کوین با کاهش روبهرو خواهد شد؛ بنابراین به منظور مقابله با چنین اثری، عملیاتی با عنوان توکن سوزی اجرا میشود.
هر چند که ممکن است در ابتدا این روش مقداری افراطی به نظر برسد، اما در حال حاضر مکانیزم مرکزی بسیاری از پروژههای رمزنگاری به شمار میرود. در برابر این پرسش که دلیل توکن سوزی چیست؟ باید توجه داشته باید که رمز ارزها نیز از اصول کلی اقتصاد بازار تبعیت میکنند و قیمت آنها برمبنای عرضه و تقاضا تعیین میشود؛ با توجه به محدود بودن عرضه بیتکوین، افزایش تقاضا برای خرید بیت کوین به طور طبیعی منجر به افزایش قیمت آن خواهد شد. سوزاندن توکن نیز چنین اثری را در مورد رمزارزهای فاقد محدودیت مقدار عرضه نشان میدهد؛ بنابراین کاهش مقدار توکن در گردش در شبکه روشی مؤثر برای افزایش و یا تثبیت ارزش آن توکن است.
مزایای توکن سوزی چیست؟
یکی از مزایایی که توکن سوزی دارد محافظت از شبکه در برابر اسپم است. در واقع توکن سوزی در یک شبکه ارز دیجیتال منجر به حفاظت خود به خودی در مقابل حملات DDoS و معاملات ناخواسته میشود. توکن سوزی همان کارکردی را دارد که به عنوان کارمزد مقدار معینی توسط معامله گران یک شبکه برای انجام معاملات پرداخت میشود و یا در بلاکچین اتریوم برای اجرای هر قرارداد هوشمند مقداری تحت عنوان GAS پرداخت میشود.
در بعضی از شبکهها به جای اینکه کارمزدی به ماینرها پرداخت شود، به شکل اتوماتیک مقداری از ارزهای رمزنگاری شبکه سوزانده میشود که باعث میشود درصد کمی از معاملات به صورت اتوماتیک از بین بروند. بهترین مثال در این مورد ریپل است که در شبکه خود از این مدل استفاده میکند؛ به طوری که کمترین کارمزد معاملات داخلی در این شبکه وجود دارد که برابر با 0.00001 دلار است که به صفر بسیار نزدیک است اما صفر نیست. دلیل صفر نبودن کارمزد جلوگیری از حملات سایبری از نوع DDoS است.
توکن سوزی یک نوع تعهد پایدارتر توسعهدهندگان نسبت به پروژه به حساب میآید. به عبارتی دستاندرکاران پروژههای ارزهای دیجیتال در تلاش هستند که با توکن سوزی ارزش افزوده زیادی را برای سرمایهگذاران خود فراهم نمایند. در واقع توکن سوزی در یک بلاکچین (مانند توکن سوزی بایننس کوین و توکن سوزی شیبا) به عنوان یک سیگنال مثبت از طرف توسعهدهندگان قلمداد میشود و درنهایت باعث رشد ارزش آن توکن میشود و از تورمزایی جلوگیری به عمل میآورد. تأثیر این عمل تا جایی است که بعضی از پروژهها به منظور خارج کردن ارزهای دیجیتال و افزایش ارزش ارزهای تولید شده، اقدام به خریداری آن ارز دیجیتال از بازار میکنند.
در پاسخ به این سؤال که مزیت توکن سوزی چیست؟ باید گفت که بازگشت سود به سرمایهگذاران یکی از این دلایل است. توسعهدهنده با استفاده از سود به دست آمده از طریق تراکنشها اقدام به خرید سکه میکند و سپس این دارایی خریداری شده را نابود میکند که این کار باعث افزایش ارزش رمز ارز اختصاصی آن نتورک میشود. از طرف دیگر توکن سوزی یا کوین سوزی راهی برای دور زدن مقررات امنیتی است. توجه داشته باشید که رمز ارزها با برگرداندن سود سرمایه به سرمایهگذاران تبدیل به یک ابزار سرمایهگذاری میشوند و همین امر نیاز به نظارت رگولاتوریها را نشان میدهد.
روشهای توکن سوزی چیست و چگونه انجام میگیرد؟
تا اینجا به این مطلب اشاره کردیم که توکن سوزی چیست و چرا انجام میشود؛ اما در جواب به این سؤال که به چه صورتی میتوان این تکنیک را اجرا کرد و روشهای توکن سوزی چیست؟ باید پاسخ داد که روشهای توکن سوزی در لایه اصلی بلاکچین یکپارچه میشوند و لذا میتوان آنها را بخشی از DNA یک رمز ارز به شمار آورد. در یک روش از توکن سوزی، نهادهای صادر کننده توکن اقدام به خریداری بخشی از توکن موجود در بازار میکنند و سپس آنها را به آدرسی متروک که فاقد کلید خصوصی است ارسال میکنند تا برای همیشه از دسترس خارج شوند.
توکن سوزی بر اساس الگوریتمهای اثبات سوزاندن (PoB)
در این روش میبایست ماینرها از بین بردن بخشی از کوینها یا توکنهایی را که در اختیارشان قرار دارد اثبات کنند. با وجودی که ممکن است این روش توکن سوزی مقداری گیج کننده به نظر برسد، اما باعث رها شدن توسعهدهندگان از چالشهای الگوریتم اثبات کار میشود. در این حالت دیگر نیازی به سیستمهای کامپیوتری قدرتمند و منابع پردازشی زیاد به منظور هشینگ مستمر نیست و الگوریتم اجماع تنها به سوزاندن کوین نیاز دارد. به این شکل به دلیل حذف خرید دستگاههای استخراج کننده گران، افراد بیشتری میتوانند به یک ماینر تبدیل شوند. همچنین از آلودگیهای زیست محیطی مانند مصرف برق بالا جلوگیری به عمل خواهد آمد. در عمل، به منظور سوزاندن مقداری از توکن یا کوینهای در گردش، مدلهای PoB زیر مورد استفاده قرار میگیرند:
سوزاندن کوینهای بومی برای حقوق استخراج: قبل از اینکه یک کاربر به ایفای نقش به عنوان یک استخراج کننده بپردازد، لازم است مقداری از توکنها را نابود کند.
نابودی بیتکوینها به منظور ایجاد کوینهای بومی جدید: بعضی از بلاکچینها برای به دست آوردن مقدار متناظر توکن، تعدادی بیت کوین را از بین میبرند. با استفاده از این روش ارزش بالاتری به رمز ارز جدید داده میشود.
تعادل بین سوزاندن و استخراج: این روش بیشتر در شبکههای مبتنی بر اثبات سهام که برای رسیدن به اجماع از استیکینگ بهره میبرند مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش برای بهره بردن از سرویسها باید حقوق رد و بدل شود و به این طریق موجودی با وجود استیکینگ کاهش مییابد. توسعهدهندگان به این طریق از تورم شدید ارز جلوگیری میکنند.
شرایط عمومی اقتصادی
این نوع از مکانیزم توکن سوزی در واقع یک برنامه اقتصادی برای پروژه است. در این روش که به طور مستقیم در کدها لحاظ نشده است، امکان اجرای توکن سوزی به طور متناوب و مرتب و یا تنها یک بار وجود دارد. سوزاندن کوین همیشه مربوط به مدت زمانی بعد از فعالیت شبکه نیست. گاهی اوقات قبل از راهاندازی یک سیستم، توکن سوزی اجرا میشود و این حالت مربوط به ازبینبردن رمز ارزهای باقی مانده و فروخته نشده بعد از عرضه اولیه سکه آن پروژه بلاکچین است. این شرایط به مجریان برخی از پروژهها کمک میکند تا ارزش دارایی اختصاصی پلتفرم خود را حفظ نمایند و لذا به جای ذخیره کردن سکهها برای آینده، به منظور ایجاد ارزش افزوده برای سرمایهگذاران خود اقدام به توکن سوزی میکنند. از نقاط مثبت این رویکرد، ایجاد دید مثبت و اعتماد سرمایهگذاران برای وارد کردن سرمایه بیشتر به پروژه است.
نمونههایی از توکن سوزی
ارزهایی مانند بیت کوین و اتریوم توکن سوزی ندارند؛ اما شرکتهایی مانند بایننس و ریپل برای ارزهای بومی خود عملیات توکن سوزی را اجرا میکنند. به علاوه فرآیند توکن سوزی برای توکن USDT که از طرف تتر تولید میشود نیز انجام میشود.
توکن سوزی بایننس کوین
زمانی که بایننس کوین بر بستر شبکه اتریوم فعالیت میکرد، با استفاده از قراردادهای هوشمند و به شکل دورهای اقدام به توکن سوزی میکرد؛ به طوری که این عملیات هر 3 ماه یک بار انجام میشود. این فرآیند تا زمانی که 100 میلیون توکن از بین بروند (که معادل پنجاه درصد تمام BNBهای توزیع شده تا این زمان است) ادامه دارد. به همین دلیل هر 3 ماه بایننس با توجه به حجم معاملاتی که در طی ربع قبل انجام شده است اقدام به توکن سوزی میکند.
این فرآیند به ترتیب زیر اجرایی میشود:
- یک نگهدارنده ارز دیجیتال تمایل خود را برای از بین بردن تعدادی توکن با فراخواندن تابع سوزاندن اعلام میکند (اعداد وارد شده باید مقادیری مثبت باشند).
- موجودی کیف پول ارز دیجیتال کاربر توسط قرارداد هوشمند بررسی میشود تا از معتبر بودن تعداد وارد شده برای حذف دائمی مطمئن شود.
- در صورت عدم اعتبار کافی در والت کاربر یا منفی بودن اعداد وارد شده، عملیات سوزاندن توکن انجام نخواهد شد.
- در صورتی که موجودی کاربر کافی باشد، تعداد توکنهای اعلام شده از کیف پول کاربر کسر میشود و بعد از حذف این توکنها، تعداد کل توکنهایی که در شبکه در گردش هستند بهروزرسانی میشود.
به این نکته توجه داشته باشید که فرآیند توکنسوزی فرآیندی برگشتناپذیر و عمومی است. برگشتناپذیر به این معنی که هیچگاه نمیتوان توکنهای سوزانده شده را بازیابی کرد و عمومی به معنای شفاف و قابل اعتبارسنجی برای همه، زیرا کل توکنهای سوزانده شده در قالب یک تراکنش در بلاکچین ثبت میشود و به همین دلیل عملیاتی کاملاً شفاف و با توانایی تأیید و اعتبارسنجی است.
بعد از توکن سوزی بایننس کوین، بایننس اعلامیهای منتشر میکند که در آن تعداد BNB سوزانده شده را به اطلاع همه میرساند. برای اعتبارسنجی توکن سوزی بایننس کوین میتوان از یک اکسپلورر بلاکچین، مانند Etherscan.io استفاده کرد. برای این کار لازم است که به بخش Input Data مراجعه شود.
وضعیت کنونی توکن سوزی بایننس کوین
از زمانی که بلاکچین اختصاصی بایننس راهاندازی شد، توکنهای BNB که مبتنی بر استاندارد ERC20 بودند به مرور توسط سکههای BNB جایگزین شدند و به همین دلیل عملیات توکن سوزی بایننس کوین که قبلاً بر بستر پلتفرم اتریوم انجام میشد، بر بستر زنجیره اختصاصی بایننس اجرا گردید. تا قبل از راهاندازی بلاکچین اختصاصی بایننس، حدود 11 میلیون توکن BNB در بلاکچین اتریوم سوزانده شده بود. بعد از اتکای صرافی بایننس به بلاکچین اختصاصی خود، دیگر توکن سوزی بایننس کوین متکی بر قراردادهای هوشمند نیست و به روش دیگری اجرا میشود؛ به این صورت که برای عملی شدن این فرآیند، یک دستور در زنجیره بایننس اجرا میشود. بایننس در شانزدهمین توکن سوزی خود در جولای 2021، 400 میلیون دلار BNB را از بین برد.
توکن سوزی شیبا
در ادامه مقاله توکن سوزی چیست، به توکن سوزی شیبا میپردازیم؛ شیبا اینو که در واقع یک میم کوین است، به دلیل تبلیغات فراوان توانست به حجمی باورنکردنی برسد و اخیراً به منظور جلوگیری از کاهش قیمت این رمز ارز و همچنین نشان دادن تعهد طولانی مدت به سرمایهگذاران، توسعه دهندگان آن اقدام به توکن سوزی شیبا کردهاند. در آبان ماه 1400 شیبا اینو بالغ بر 900 میلیون واحد توکن سوزی شیبا داشت و از آن تاریخ به بعد کمپینهای مختلفی برای توکن سوزی شیبا ایجاد شده است. براساس قوانینی که توسعهدهندگان شیبا در نظر گرفتهاند، استخرهای نقدینگی یا جفتهای معاملاتی جدید برای اضافه شدن ملزم به توکنسوزی شیبا به ارزش 25 هزار دلار هستند؛ البته شیبا اینو از ابتدا تا به امروز توکن سوزی شیبا زیادی داشته است اما نتوانسته است کاربرانش را چندان راضی نگه دارد. شیبا اعلام کرده است که برنامه توکن سوزی شیبا در سال 2022 تحت کمپینهای مختلف همچنان ادامه خواهد داشت.
دیدگاه تان را بنویسید