محمدحسن قدیری ابیانه، در گفتوگو با روزپلاس، ضمن نکوهش دروغ در فضای سیاسی و رسانههای کشور، اظهار کرد: حدیث داریم «النجاة فی الصدق» و صداقت لازمه ارتباط صحیح و ایجاد اعتماد بین گوینده و منتشر کننده هر مطلبی و شنونده است، دروغ اعتماد را از بین میبرد، کسی که یک دروغ بگوید، دروغهای دیگری هم خواهد گفت و بالاخره دروغگوییاش مشخص خواهد شد و با مشخص شدن دروغگویی اعتماد و در پی آن مشارکت از بین میرود چرا که لازمه مشارکت اعتماد است. در دنیای غرب دروغ گفتن جزو اصول سیاست ورزی است، آقای پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا در یکی از سخنرانی های خود گفته بود که در سازمان سی آی ای دروغ و دزدی را یاد میدهیم.
دروغگو دزد هم هست
وی ادامه داد: در حقیقت دروغگو دزد است باور مخاطب را میدزدد، متاسفانه کسانی هستند در ایران که به همین روال عمل میکنند و فکر میکنند با دروغگویی میتواند اهداف شان را پیش ببرند که البته گاهی هم پیش میبرند به خصوص در ایام انتخابات شاهد این هستیم که نامزدهای رقیب علاوه بر دروغ تخریب و تهمت هم به یکدیگر روا میدارند که این موضوع هم در جهان غرب بسیار رایج است و برخی سیاستمداران ما هم از آن تبعیت میکنند در حالیکه بر خلاف اصلی است که حضرت امام تاکید داشتند که «سیاست ما عین دیانت ما است»، دیانت ما دروغگویی را نهی میکند. البته جز راست نباید گفت هر چند هر راستی را نشاید گفت اما حتماً نباید دروغ گفت.
قدیری ابیانه در مذمت دروغگویی گفت: گاهی دانستن مطالبی برای مردم خوب است اما دانستن آنها توسط دشمن به ضرر ماست و از آنجا که نمیتوانیم تفکیک کنیم که فقط مردم ما مطلع شوند و دشمنان مطلع نشوند، اینجا توصیه میشود بخشی از حقیقت برای اینکه زیان نبینیم بیان نشود ولی به هر حال دروغگویی مذمت دارد. اما در غرب وقتی نزد افکار عمومی مشخص میشود که یک مقام دروغ گفته است، ناچار میشود از سمت خود کنار بکشد متاسفانه در کشورمان نمیبینیم افرادی که در دروغگویی یا طولایی دارند، کنار بکشند یا حتی مردم در زمان انتخابات این افراد دروغگو و فریبکار را در انتخابات با ندادن رای به آنها، مجازات کنند.
کسانیکه خارج از یک رسانه به مدیریت میرسند به حفظ اعتبار آن اهمیت نمیدهند
قدیری ابیانه که در دولتهای سازندگی و اصلاحات معاون ارتباطات رئیس جمهور و دبیر شورای اطلاع رسانی دولت بود، «دروغ» را کلید هر رذالتی خواند و خاطرنشان کرد: برخی دوره دروغگویی گذراندند مثل آنچه که آقای پمپئو و بیان کرده بود یعنی در چشم مردم نگاه میکنند و راحت دروغ میگویند بدون اینکه آثار دروغ گفتن در چهرهشان مشخص شود. نکته دیگر اینکه معمولاً در ستادهای انتخاباتی گاهی افرادی برای تخریب رقیب فعالیت میکنند یعنی با برنامه میخواهد رقیب را با دروغ و جعل اسناد تخریب کند، این هم متاسفانه در برخی از ستادهای به امری رایج تبدیل شده و قوانین ما جریمه سنگینی برای این نوع تهمت و دروغگوییها تعیین نمیکنند.
وی برخی هدف از تاسیس برخی رسانهها نشر دروغ عنوان کرد و گفت: اینها که پایبند اخلاقیات نیستند برای خوش خدمتی همچنین تحت فشار دروغهایی را منتشر میکنند برای مصالح و منافع جناحی فردی و یا گروهی اعتبار خود را از دست میدهند و گاه این رسانهها رسمی هستند مثل خبرگزاری ایرنا زیر مجموعه دولت است گاهی دولتها برای رسیدن به اهداف خود به هر ترفند ناصوابی متوسل میشوند یکی از آخرین موارد این بود که ادعا کنند مثلاً رئیس مجلس و هیئت رئیسه مجلس در بودجه مصوب مجلس دست برده است و بدون توجه به اینکه مجلس یک مجلس قدرتمندی است و میتواند به راحتی کذب بودن این موضوع را ثابت کند و این خبرگزاری ناچار خواهد بود دروغی که گفته را که تکذیب کند.
قدیری ابیانه در ادامه انتشار دروغ در رسانهها در آستانه انتخابات را با اهداف جناحی و انتخاباتی دانست و بیان کرد: این رسانهها اعتبار خود را از دست میدهند و متاسفانه برخی برای اعتبار رسانه خود هم اهمیت قائل نیستند معمولاً کسانی که خارج از یک رسانه به مدیریت میرسند و آنجا ماندگار نیستند و برای کسب اعتبار آن رسانه سرمایهگذاری نکردند و بعد از یک مدت همان رسانه را ترک میکنند حساسیت کمتری نسبت به حفظ اعتبار آن رسانه دارند.
در ایران هم هستند کسانی که بخواهند اخبار را تحتالشعاع قرار دهند
وی در خصوص ارتباط خبر کذب دستکاری شدن بودجه توسط رئیس مجلس و یا هیئت رئیسه مجلس در خبرگزاری ایرنا با انتشار فایل صوتی از ظریف وزیر امور خارجه، گفت: یکی از روش هایی که در دنیا به کار میگیرند پس از آنکه خبری علیه یک جناح و یا یک دولت جنجال به پا میکند، این است که با اقداماتی آن خبر را تحت الشعاع قرار دهند تا به فراموشی سپرده شود. در ایران هم هستند کسانی که بخواهند اخبار را تحتالشعاع قرار دهند و این اقدام گاهی برای تحتالشعاع قرار دادن اخبار منفی است که به نفعشان نیست.
روزنامههای اصلاحطلب با برخی اخبار دیگر اخبار را تحت الشعاع قرار میدهند
قدیری ابیانه خاطر نشان کرد: برای تحت الشعاع قرار دادن اخبار حتی در مورد اخبار مثبتی که مایل به نشر گسترده آن نیستند هم از روش تحت شعاع قرار دادن استفاده میکنند مثلاً شاهد هستیم که برخی از روزنامههای اصلاح طلب در روزی که به مناسبت اربعین ۲۰ میلیون ایرانی در عراق حضور دارند در روزنامه خود هیچ مطلبی راجع به آن نمینویسند. این هم یک نوع دروغ است البته در مورد راهپیماییهای داخلی هم اینطور عمل میکنند و در غرب هم از این روشها به شدت استفاده میکنند به عنوان مثال وقتی برای پوشش خبری راهپیمایی ۲۲ بهمن میآیند ساعت ۶ صبح از خیابانهای خلوت عکاسی میکنند و این را القاء میکنند که جمعیت کمی آمده بود.
وزاری خارجه اروپایی و آمریکایی دیپلماسی را در خدمت میدان میدانند
این دیپلمات کشورمان در بخشی از این گفتوگو به افشای فایل صوتی صحبتهای ظریف وزیر امور خارجه، پرداخت و گفت: در رابطه با فایل منتشر شده از آقای ظریف باید توجه کنیم که چرا این حرفها را زده و چرا اینطور فکر میکند؟ آقای روحانی میگوید من با وزیر هم فکر نیستم در این زمینه و دیپلماسی و میدان را همسو میبینم مثل دو بال میبینم اما وزیرش فکر میکند میدان باید در خدمت دیپلماسی باشد در حالیکه تمام وزرای خارجه سراسر اروپا و آمریکا دیپلماسی را در خدمت میدان میدانند و این مسئله پیش میآید که ۸ سال چنین فردی با چنین تفکری به عنوان وزیر خارجه یک کشور ما منصوب میشود و این تفکر است که باعث میشود برجام به جای اینکه رفع تحریم را موجب شود نتیجه آن تشدید تحریمها باشد.
باید ناشران اخبار جعلی در ایرنا محکوم شوند
قدیری ابیانه در ارتباط با عذرخواهی ایرنا و انتشار خبر کذب در رابطه با دستکاری بودجه توسط مجلس را ناکافی دانست و گفت: باید این مسئله پیگیری شود که چه کسی این خبر را در اختیار ایرنا گذاشته است و چه کسی این خبر را جلع کرده است این خبر که به خودی خود از آسمان نازل نشده یک نفر نشسته و اعداد و ارقام را نوشته و آن را به عنوان خبر تنظیم کرده و منتشر شده تمامی این افراد باید محاکمه شوند خوشبختانه شنیدم ۲۰ نفر از افرادی که دست اندرکارضبط صدای وزیر خارجه بودند ممنوع الخروج شدند و آقای آشنا هم از سمت خود استعفا داده باید چنین اقدامی در مورد ناشران خبر جعلی در ایرنا هم اتفاق بیفتد.
مجلس مجازاتهای سنگین برای واردکنندگان تهمت به نامزدهای انتخاباتی وضع کند
وی مسئولیت نشر اکاذیب در خبرگزاری را بر عهده مدیر عامل دانست و تاکید کرد: درست است که خبرگزاری ایرنا زیر نظر دولت است اما خبرگزاری نظام است و نباید رسانه تبلیغاتی یک جناح باشد در حالی که طی سالهای گذشته به فراجناحی بودن و خبری بودن آن خدشه وارد شده است و این اِشکال دارد و لذا باید تدابیری اتخاذ شود که جلوی این مسائل گرفته شود. و تهمت زدن بیجا به نامزدها باید عواقب سنگین داشته باشد در حالیکه اینطور نیست. به عنوان مثال در آمریکا ترامپ مدعی میشود که نرم افزار برگزاری انتخابات دستکاری شده است و آن شرکت سازنده از ترامپ تقاضای یک میلیارد دلار خسارت میکند متاسفانه ما در ایران چنین مواجه و برخوردی با وارد کنندگان تهمت نداریم. به نظرم مجلس باید مجازات این نوع تهمتها را به خصوص در ایام انتخابات و نه تنها در این دوره در تمام موارد مجازاتهای سنگین در نظر بگیرد به نحوی که بازدارنده باشد.
دیدگاه تان را بنویسید