درخواست دوباره آمریکا برای مذاکره بدون پیششرط با ایران!
هیأت آمریکا در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی بار دیگر ادعای آمادگی برای مذاکره بدون پیششرط با ایران را تکرار کرد و اقدامات تازه ایران برای کاهش تعهد به برجام را «باجخواهی» خواند.
خبرگزاری فارس: هیأت آمریکا در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی امروز (چهارشنبه) اقدامات ایران برای کاهش تعهد به توافق هستهای را «باجخواهی» توصیف کرد.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، در بخشی از این بیانیه آمده است: «توسعه برنامه هستهای ایران، تلاشی برای اخاذی از جامعه بینالملل است... خطرپذیری و تاکتیکهای باجخواهی، برای ایران کاهش تحریم به ارمغان نخواهد آورد.»
این بیانیه سپس ادعا کرده است: «مسیری که رژیم در پیش گرفته است، تنها به تعمیق انزوا و افزایش خطراتی که با آن روبروست، منتج میشود... ایالات متحده همچنان آماده مذاکره بدون پیششرط با ایران است و احتمال عادیسازی کامل روابط را پیش مینهد.»
نشست امروز شورای حکام آژانس در حالی به درخواست آمریکا برگزار شده که واشنگتن بیش از یک سال است که به صورت یکجانبه از توافق هستهای با ایران خارج شده است.
با وجود خروج از برجام و اعمال تحریمهای گسترده، واشنگتن مدعی است که ایران همچنان باید مانند یک سال گذشته به صورت یکجانبه به این توافق چندجانبه پایبند بماند.
جمهوری اسلامی ایران از اردیبهشت ماه امسال، همزمان با سالگرد خروج آمریکا از برجام، تاکنون دو گام برای کاهش تعهد به توافق هستهای برداشته است. در چارچوب این گامها، ایران پایبندی به سقف ذخایر اورانیوم با غنای پایین و آب سنگین را متوقف کرده و غنای اورانیوم تولیدی خود را نیز به ۴.۵ درصد افزایش داده است.
بر اساس اعلام تهران، در صورتی که ظرف دو ماه طرفهای باقیمانده برجام وعده «جبران خسارت» ناشی از خروج آمریکا را محقق نکنند، ایران وارد گام سوم کاهش تعهد به برجام میشود.
بلومبرگ: اعضای شورای حکام بر سر راهبرد آمریکا درباره ایران اختلاف دارند
در حالیکه آمریکا امیدوار است نشست سفارشی امروز این کشور در شورای حکام آژانس اهرمی برای جلب حمایت اعضا برای افزایش «فشار حداکثری» به ایران باشد، دیپلماتها معتقدند اختلافات زیادی بر سر راهبرد آمریکا در قبال ایران وجود دارد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، آمریکا در صدد است از نشست امروز (چهارشنبه) شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی که به درخواست خود این کشور برگزار میشود، برای اعمال فشار به ایران استفاده کند اما دیپلماتها انتظار ندارند اقدام منسجمی در این نشست صورت بگیرد زیرا امضا کنندگان برجام (انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) در حال بررسی گام بعدی خود هستند.
واشنگتن در حالی درخواست برگزاری این نشست را مطرح کرده که خود بیش از یک سال است که از توافق هستهای خارج شده و تحریمهای گستردهای علیه جمهوری اسلامی ایران وضع کرده است. سخنگوی وزارت امور خارجه ایران این رفتار واشنگتن را «طنزی تلخ» توصیف کرده است.
طبق گزارش رویترز، «بهروز کمالوندی» سخنگوی آژانس انرژی اتمی ایران درباره خروج آمریکا از برجام گفت:« اشتباه بزرگ آمریکا، خروج از توافق هستهای بود. این مسئله عامل تمامی مشکلات بوده است. اروپاییهای (امضا کننده برجام) زمان زیادی برای نجات این توافق داشتند».
بر اساس این گزارش، علیرغم آنکه آمریکا قصد دارد از نشست امروز شورای حکام به عنوان اهرم فشار علیه ایران استفاده کند، دیپلماتهای چندین کشور در شورای حکام تأکید کرده اند، گرچه احتمال تنش میان نمایندگان ایران و آمریکا در نشست پشت درهای بسته شورای حکام وجود دارد، بعید است که اقدام منسجمی در این نشست صورت بگیرد.
یکی از منابع اطلاعاتی غربی به رویترز اعلام کرد: «گامهای اخیر، نشان میدهد که حاکمیت تهران تصمیم گرفته است تا برای ایجاد اهرم در مقابل جامعه بینالملل و محقق کردن یک راهحل برای محدودیتهایش، موضع تهاجمی اتخاذ کند».
یکی دیگر از دیپلماتهای اروپایی درباره نشست امروز گفت: «ما خواستار این نشست نبودیم. فرصتی است برای همه تا خود را ابراز کنند».
از طرف دیگر، «علی شمخانی» دبیر شورای امنیت ایران نیز در دیدار با «امانوئل بن» یکی از مشاوران ارشد رئیسجمهور فرانسه تأکید کرد: « آمریکا امروز استقلال اروپا را نیز به گروگان گرفته و کشورهای اتحادیه اروپا باید برای دفاع از هویت و استقلال خود در برابر یکجانبه گرایی آمریکا بایستند.»
پایگاه اینترنتی «بلومبرگ» نیز با استناد به گفته دیپلماتهای شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش کرد که اختلافاتی در خصوص راهبرد آمریکا در قبال ایران وجود دارد.
طبق این گزارش، آنچه که از نشست انتظار می رود، واکنش منفی روسیه، چین و کشورهای دیگری است که دولت ترامپ را برای بحران به وجود آمده تقبیح میکنند.
بلومبرگ ادامه داد، گرچه وزارت خارجه آمریکا انتظار دارد در این نشست، حمایت کشورهای دیگر برای «فشار حداکثری» علیه ایران را جلب کند اما دیپلماتهای کشورهای دیگر تأکید دارند که احتمالاً استدلال میکنند که آژانس، محکمه مناسبی برای مدیریت این نزاع نیست.
طبق این گزارش، احتمالاًنشست امروز، تأییدی بر افزایش اختلافات بینالمللی در خصوص چگونگی رفع یک بحران دیپلماتیک خواهد بود.
چین و روسیه خروج یکسال پیش ترامپ از برجام را مورد انتقاد قرار دادند و معتقدند که مقصر دانستن ایران برای نقض برجام در حالیکه به صورت یکجانبه تحریمهایی را علیه بخشهای وسیعی از اقتصاد ایران تحمیل کرده است، نوعی دو رویی و ریاکارانه است.
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در آژانس روز یکشنبه هفته جاری در انتقاد از موضع آمریکا در قبال گام اول و دوم ایران در خصوص کاستن از تعهداتش ذیل برجام گفت:« از یک هفته گذشته، آمریکا طوری رفتار میکند که گویی حامی محکم برجام بوده است و از ایران میخواهد که به شدت به این توافق پایبند باشد. یک راه برای بیرون آمدن از این پارادوکس وجود دارد: تخریب توافق از طریق تحریمها را متوقف کنید».
از طرف دیگر، فرانسه، آلمان و انگلیس روز سهشنبه بیانیه مشترکی را صادر و تأکید کردند که اعضای باقیمانده برجام باید به این توافق پایبند باشند.
گرچه گمانهزنیهای زیادی درباره اختلافات میان اعضای شورای حکام در خصوص راهبرد آمریکا در قبال ایران وجود دارد اما یکی از مقامات دولت ترامپ که خواست نامش فاش نشود، مدعی است که نشست آژانس «بسیار مناسب» است.
بنا به گفته این مقام آمریکایی، دیپلماتهای آمریکا تأکید خواهند کرد که هرگونه گسترش فعالیت غنیسازی غیرقابل پذیرش است.
جمهوری اسلامی ایران ۱۸ اردیبهشت ماه امسال همزمان در سالگرد خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای، اعلام کرد در پاسخ به تحریمهای آمریکا و عدم تحقق وعده کشورهای اروپایی برای جبران تبعات این تحریمها، دیگر به سقفهای تعیینشده در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) برای ذخایر اورانیوم با غنای پایین و آب سنگین متعهد نیست.
ایران این هفته پس از دو ماه، گام دوم را نیز برداشت و پایبندی به سقف ۳.۶۷ درصدی غنای اورانیوم را تعلیق کرد. تهران هشدار داده است که اگر تا دو ماه دیگر هم وعدههای اروپا محقق نشود، ایران گام سوم را برمیدارد.
دیدگاه تان را بنویسید