خبرگزاری ایرنا: تارنمای شبکه تلویزیونی بلومبرگ آمریکا در تحلیلی با عنوان 'مخالفت ترامپ با توافق هستهای ایران به چه چیزی منجر میشود؟ 'بااشاره به مواردی نشان داد که رئیس جمهوری آمریکا دیگر بهانهای برای خروج از برجام ندارد. این تارنما نوشت: ترامپ پیش از رسیدن به ریاست جمهوری آمریکا در کارزارهای انتخاباتی خود به توافق هستهای ایران انتقاد میکرد و همچنین در دوران ریاست جمهوری خود بارها تهدید به از بین بردن توافق هستهای کرده بود. وی همچین دیروز در کنفرانس مطبوعاتی با امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه اظهار داشت که این توافقنامه 'احمقانه و مضحک' است و هرگز نباید شکل میگرفت.
ترامپ مدعی شده که باید گامهایی برای توقف توسعه برنامه موشک بالستیک ایران و حضور این کشور در منطقه برداشته شود.
بلومبرگ در ادامه این مطلب نوشت: این مسائل جزئی از توافق هستهای نیست و تحریمهای جداگانه آمریکا در این مسائل علیه ایران باقی میماند. ترامپ تیمهای مذاکراتی تعیین کرده تا با متحدان اروپایی خود در مورد اعمال محدودیتهای جدید بر ایران، گفتگو کنند. مقامات آمریکا و اروپا در اوایل آوریل (فروردین) اعلام کردند که فرآیندهایی طی میشود تا نگرانیهای ترامپ را برطرف کند.
این تارنمای آمریکایی با اشاره به پایبندی ایران به برجام افزود: آژانس بین المللی انرژی اتمی از زمان اجرای توافق، ارزیابیهای منظمی را انجام داده و اعلام کرده ایران به طور کامل پایبند به بندهای توافق است. تهران در اکتبر ۲۰۱۶ (مهر و آبان ۹۵) انبارهای آب سنگین خود را محدود کرد. مایک پمپئو گزینه انتخابی ترامپ برای وزارت امور خارجه آمریکا در زمانی که به عنوان رئیس آژانس اطلاعات مرکزی این کشور (سیا) خدمت میکرد، اعلام کرد که ایران پیش از توافق به دنبال سلاح نبوده و شواهدی دال بر انجام این کار توسط تهران بعد از پایان توافق هستهای وجود ندارد. پمپئو به عنوان یکی از اعضای کنگره در زمان شکل گیری توافق هستهای در سال ۲۰۱۵ با آن مخالف بود، اما به نظر سعی دارد در صورت امکان توافق را اصلاح کند.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران روز ۲۱ آوریل (۱ اردیبهشت) در مصاحبه با شبکه سی بی اس گفت، در صورت اعمال دوباره تحریمها از سوی ترامپ و خروج از توافق هسته ای، ایران 'آماده' است تا برنامه هستهای خود را با سرعت پیش ببرد. ایران اعلام کرده در صورتی که طرف دیگر توافق را نقض کند، غنی سازی اورانیوم را به ۲۰ درصد میرساند. بلومبرگ نوشت: رهبران فرانسه، انگلیس و آلمان از آمریکا خواسته اند تا توافق هستهای را از بین نبرد و نمایندگان آنها در تلاش هستند تا توافقنامههایی برای اعمال محدودیتهای بیشتر بر ایران درکنار این توافق هستهای ایجاد کنند. مکرون راهی را پیش رو گذاشته است؛ بازداری از فعالیتهای هسته ایران بعد از سال ۲۰۲۵، جلوگیری از برنامههای موشک بالستیک و محدود کردن نفوذ ایران در منطقه، به علاوه آنکه توافقنامه هستهای فعلی حفظ شود. توافقنامه جدید شاید نیازمند موافقت چین و روسیه باشد که موافقت آنها بعید است. ایران در زمان جنگ دهه ۱۹۸۰ با عراق، دست خود را برای پاسخ به حملههای موشکی بغداد خالی دید و از آن زمان به توسعه برنامه موشکی بومی و ملی خود پرداخت. براساس قطعنامه سازمان ملل در سال ۲۰۱۰ ایران نباید
هیچ گونه فعالیت مرتبط با موشکهای بالستیک که به تسلیحات هستهای منجر شود، را انجام دهد. ایران میگوید که برنامه هستهای برای اقدامات دفاعی لازم است و نمیتواند برای رسیدن به سلاح هستهای باشد، زیرا نه آن را در اختیار دارد و نه قصد دستیابی به آن را دارد. به نوشته بلومبرگ، ایران در توافق هستهای متعهد شد که اورانیوم را بیش از ۳.۷ درصد غنی نکند، میزانی که نیازمند کارخانههای سوخت هستهای است. ایران همچنین متعهد شده است تا انبار اورانیومهای غنی شده خود را به اندازه ۳۰۰ کیلوگرم محدود کند. این بندها تا ۱۵ سال یا به عبارتی تا سال ۲۰۳۰ اعتبار دارند. در آن زمان بدون وجود توافقی دیگر ایران آزادانه میتواند اورانیوم را تا مقدار بیشتری غنی کند و انبارهای بزرگتری بسازد. ظریف روز ۲۳ آوریل در صفحه توئیتر خود اعلام کرد که هیچ طرح جایگزین (Plan B) برای توافقنامه هستهای وجود ندارد. وی با اشاره به اینکه 'یا تمام برجام حفظ شود یا هیچ' اعلام کرد که رهبران اروپایی از جمله مکرون باید ترامپ را متقاعد کنند تا در توافق هستهای بماند و با حسن نیت سهم خودش از تعهداتش را اجرا کند.
دیدگاه تان را بنویسید