چرا ترامپ از گفتوگو با پوتین فرار کرد؟
کارشناسان علت اصلی عدم دیدار کامل رهبران روسیه و آمریکا در ویتنام را مسموم شدن روابط دو کشور در اثر جنجال «دخالت روسیه در انتخابات» ارزیابی کردهاند.
خبرگزاری تسنیم: روزنامه «پراودا»، چاپ مسکو نوشته است: اجلاس رهبران کشورهای عضو سازمان همکاریهای اقتصادی آسیا و اقیانوس آرام که 11-10 نوامبر در شهر "دانانگ" ویتنام برگزار شد، بعنوان «قله از دست رفته» در نشست سران در تاریخ به یاد خواهد ماند.
در حالیکه همه تقصیرها متوجه طرف آمریکایی است، رهبران روسیه و آمریکا نتوانستند در حاشیه این نشست با یکدیگر دیداری تمام و کمال داشته باشند. این در حالی است که ابتکارعمل چنین دیداری دقیقا از طرف خود "دونالد ترامپ" و در آستانه سفر وی به آسیا مطرح شده بود و مقامات کرملین هم با آن موافقت کردند. در نهایت روسای جمهوری دو کشور در روز نخست اجلاس تنها با یکدیگر دست دادند و در روز دوم نیز در پایان نشست و تنها در طول مسیر به سمت محل گرفتن عکس یادگاری، چند دقیقه در حال حرکت با یکدیگر صحبت کردند.
ناامیدی مقامات مسکو از عادی شدن روابط با آمریکا
گفته می شود که برنامه دیدارهای دوجانبه رهبران دو کشور با یکدیگر منطبق نشده است، ولی به نظر میرسد ترامپ عمدا از مذاکره جدی با ولادیمیر پوتین در خصوص مشکلات جهانی، اجتناب ورزیده است.
"سرگئی لاوروف" ناخرسندی خود از عدم دیدار پوتین و ترامپ را مخفی نکرده و در جمع خبرنگاران روسی، و یادآور شد که بهتر است آنها علت این مشکل را از طرف آمریکایی جویا شوند.
ولادیمیر پوتین هم در نشست مطبوعاتی خود در پایان سفرش به ویتنام هم اعتراف نمود که برخلاف انتظار موفق نشد تا با دونالد ترامپ دیدار دوجانبه داشته باشد. وی تاکید کرد که این مسئله، گویای این واقعیت است که روابط روسیه و آمریکا دچار مشکل جدی بوده و نتوانسته از بحران موجود خارج شود. وی دو علت برای عدم دیدار با ترامپ را عدم تطابق جدول دیدارهای دو طرف و پروتکلهای خاص دو تیم نام برد و به شوخی گفت که مقصرین این مسئله تنبیه خواهند شد. البته او از این رخداد را مشکل جدی نساخت و بر آماده بودن مسکو برای «ورق زدن این صفحه» و امیدواری به امکان همکاریهای آینده دو کشور تاکید کرد.
البته با این وجود در و درجریان گفتگوی کوتاه هم روسای جمهوری دو کشور موافقت خود با انتشار بیانیه مشترک تهیه شده برای دیدار آنها در مورد سوریه را اعلام کردند. این بیانیه پیشتر مورد تایید وزیران امور خارجه دو کشور رسیده بود.
تحقیقات در آمریکا جدیترین مشکل ترامپ برای ارتباط با روسیه
با وجود این انتقادات در ایالات متحده بلافاصله آغاز شد و "جان مک کین" سناتور آمریکایی از ترامپ خواست تا «عینک خوش بینی» را از چشمانش بردارد و باور کند که هدف واقعی ولادیمیر پوتین، تنها آسیب رساندن به منافع ملی آمریکاست. وی همچنین ابراز اطمینان نمود که همکاری روسیه و آمریکا در سوریه هیچ نتیجه مثبتی نخواهد داشت، تا زمانی که "بشار اسد" در این کشور قدرت را در اختیار دارد.
رسانههای گروهی آمریکایی هم نتیجه گیری کردند که علت عدم دیدار کامل ترامپ با پوتین، واضح است: ادامه تحقیقات در مورد «ارتباط مخفی ستاد انتخاباتی ترامپ با روسیه در جریان انتخابات»، هرچند ترامپ سعی می کند خود را آرام نشان داده و وجهه خود را حفظ کند.
اتفاق رخ داده در ویتنام برخی کارشناسان را برآن داشت که امیدی به عادی سازی روابط روسیه و آمریکا نداشته باشند و معتقد باشند که روسیه دیگر دستور کار اصلی سیاست خارجی آمریکا کنار گذاشته شده است. برخی دیگر از کارشناسان نیز، برعکس یادآور شده اند که با وجود تیرگی روابط دو کشور، پوتین و ترامپ نشان داده اند که در هر صورت مایلند برای حل و فصل مشکلات با یکدیگر همکاری کنند.
"جیل دوگرتی" مفسر شبکه تلویزیون «سی ان ان» با عجیب خواندن دیدار پوتین و ترامپ در ویتنام، در آن جریان جدیدی از روابط دو کشور را دیده و معتقد است که پوتین امید تازه ای به بهبود روابط با آمریکا بخشیده است. به گفته وی، رئیس جمهوری روسیه با نادیده گرفتن وضعیت به وجود آمده، از فرصت کوتاه بدست آمده برای گفتگو با ترامپ هم استفاده کرد. به عقیده وی، ترامپ هم در مورد «دخالت روسیه در انتخابات» به پوتین بیشتر از سرویسهای امنیتی آمریکا اعتماد دارد.
"الیگ ماروزوف" عضو کمیته امور بین الملل شورای فدراسیون (سنای) روسیه در گفتگو با روزنامه «وزگلیاد» گفته است: «خود ولادیمیر پوتین هم تاکید کرده که روابط روسیه و آمریکا هنوز در بحران جدی قرار دارد. ولی در هم گفتگوی 5 دقیقه ای هم رهبران دو کشور موفق شدند حرفهایی که باید زده میشد، را بزنند و همین اندازه هم مثبت است.»
روسیه از اولویت سیاست خارجی آمریکا کنار گذاشته شده
برخی کارشناسان عدم دیدار دوجانبه را شکستی برای روسیه نامیده اند. "آلکسی مالاشنکو" عضو شورای علمی مرکز کارنگی در مسکو معتقد است: «برغم ابراز تمایل ترامپ، روسیه به تدریج از اولویت سیاست خارجی آمریکا کنار گذاشته شده است. اکنون برای آمریکا، چین و روابط با اروپا در درجه اهمیت بیشتری قرار دارد.»
به عقیده این کارشناس، این اتفاق بسیار آرام در حال رخ دادن است، ولی تمایل کلی به این سمت است. در حالیکه این تمایل در مورد چین برعکس است. روابط اقتصادی دو کشور بعد از سفر ترامپ قطعا توسعه خواهد یافت و ظاهرا دو طرف به توافق کامل رسیده اند.
"یوری راگولییف" مدیر بنیاد مطالعات آمریکا با عنوان «فرانکلین روزولت» به این روزنامه گفته است: «مشکل اینجاست که روابط روسیه و آمریکا بعد از اتفاقات رخ داده در عرصه دیپلماتتیک دیگر در سطح عادی قرار ندارد. سران هر دو کشور برای ملاقات ابراز تمایل کرده بودند، ولی در حقیقت حرکت واقعی برای فراهم سازی مسائل مورد بررسی صورت نگرفته بود. در نهایت دو طرف فقط بیانیهای در مورد سوریه صادر کردند تا امید برای همکاری در این عرصه از بین نرود. ولی برای بررسی سایر مسائل جهانی، دو طرف هنوز آماده نیستند. البته باید یادآور شد که کرملین نیز از ابتدا اعلام کرده بود که با بررسی موضوع سوریه، موافقت شده است.»
مانع جدی برای عادی سازی روابط مسکو و واشنگتن
این کارشناس یادآور شد که دونالد ترامپ هم با توجه به ادامه تحقیقات مربوط به مداخله احتمالی روسیه در انتخابات آمریکا، در وضعیت چندان مناسبی قرار ندارد و تا زمانی که این جنجال پایان نیافته است، وی نمی تواند گامی برای بهبود روابط با روسیه بردارد.
"دمیتری دوبنیتسکی" کارشناس مسائل سیاسی و آمریکا شناس هم معتقد است علائم مثبتی نیز در ویتنام دیده شد: هر دو رئیس جمهوری به برقراری تماس دوجانبه علاقه مند بوده، به یکدیگر احترام می گذارند و حداقل در زمان دیدار دیدگاه یکدیگر را مثبت ارزیابی می کنند. و زبان فیزیکی هر دو طرف، این مسئله را تایید کرده است.
وی افزود: «البته در آمریکا مخالفت بسیار جدی با چنین تماسهایی وجود دارد. بنابراین بعید نیست که اطرافیان دونالد ترامپ تمایل زیادی برای برگزاری نشست دوجانبه وی با پوتین نداشته و ضرورت زیادی برای تلاش در این خصوص ندیده اند. البته این یک واقعیت است که در چنین شرایطی، ادامه روابط عادی بسیار دشوار بوده و مشکلات دوجانبه نیز حل و فصل نخواهند شد.»
به گفته این کارشناس، بعید است چنین وضعیتی مورد رضایت هیچیک از طرفین باشد و رهبران دو کشور نیز خود به این مسئله اشاره کردند. در واقع موضوع دخالت روسیه در انتخابات، روابط دو کشور را به سختی مسموم کرده و مانع مصنوعی جدی در عادی سازی روابط است.
دیدگاه تان را بنویسید